Korbáčiky, nite a parenice z kravskej hrudky

maminamicha - fotkamaminamicha, 14. júna 2012

Doma vyrobené, mňam :D

5
porcií
10 minút
príprava
180 minút
na 85 °C

Suroviny

1 kg (hrudka)
 studená




Postup

  1. 1

    Vykysnutú kravskú hrudku si pokrájame.

    Korbáčiky, nite a parenice z kravskej hrudky - obrázok 1
  2. 2

    A vkladáme do horúcej vody 85 stupňov (udržiavame teplotu)

    Korbáčiky, nite a parenice z kravskej hrudky - obrázok 2
  3. 3

    Pomiesime v ruke ale len chvíľku lebo je to horúce. A ťaháme nite ktoré vkladáme do studenej vody ktorú sme si nachystali do misy.

    Korbáčiky, nite a parenice z kravskej hrudky - obrázok 3
  4. 4

    Tadááá ešte sa močia v studenej vode.

    Korbáčiky, nite a parenice z kravskej hrudky - obrázok 4
  5. 5

    A tu sú už v slanej vode kde ich necháme postáť kto má ako rád slané.

    Korbáčiky, nite a parenice z kravskej hrudky - obrázok 5

Diskusia k receptu

tatranka
Korbáčiy robievam z kúpeného syra tehly.Nechám ju rozohriať v mikrotenovom sáčku a potom tak ako uvádzaš,ťahám syrové nite do slanej studenej vody.Potom nasplietam korbáčiky.No väčšinou ich pojeme skôr,ako ich stačím zapliesť.
vlasatka
mňam, dala by som si. Boli sme u spolužiačky na Orave, ona ich robila. skúšala som to tiež, ale kým ona ich mala rovnaké, ja jeden ako palec a druhý ako malíček. Korbáče milujú aj moje deti, zjedli by sme ich na kilá. Aj ona vtedy povedala, že hoci ich majú často, pretože mali kravku, teda syr si dorábali, že jej deti sa ich ešte neprejedli. Od korbáčika je to závislosť. Keď sme boli vlani v Chorvátsku, doniesli sme ich domácej ochutnať, ona ich dala na pizzu a veľmi si pochvaľovala, aké to bolo dobré. Hm, to by ma nenapadlo, nie je nad to, priamo ich jesť.
cica2
krásne sa ti vydarili, si šikulka!
havino
krásne sú, len do hrsti vziať a zjesť, my sme na syrových nitiach závislí, každý večer, doslova,ich vyjedáme pri telke, máme vynikajúci zdroj odkiaľ kupujeme velmi málo slané, skôr neslané, ale už to láka aj mňa, vyskúšať si ich, vdaka vareche to skúsim čo najskôr
vini55
Možno som tupec, aká je vykysnutá hrudka, prípadne, ako sa robí? Ale dal by som si, možno sa naštvem a aj kravu kúpim.
sonulienka
Krásne korbáčiky ešte som zatiaľ neskúšala @tatranka nemohla by si to dať na "varechu" ako to robíš a presne aký syr dávaš-prosím? Blíži sa u nás oslava možno by som skúsila.
maminamicha
dakujem vsetkym ste zlate, vini55 pozri kravsku hrudku ktoru som sem dala dnes a tu ked nechas v uzatvorenej nedobe najmenej pri 20 stupnoch 24 hodin tak mas vykysnutu hrudku :) drzim palce
jazavka
no asi to vyskúšam, vyzerá to dobre, korbáčiky môžeme tiež od vidím do nevidím....
irenaw
pekné nite, ja som sa ešte neodhodlala, mám pred tou 85°C vodou rešpekt :-)
domacapani
Korbaciky su uuuuzasne. Ale aj prilozene video je "uuuuzasne". Pripomina mi to americke kucharky. Myslia si, ze drobky/vnutornosti v kurati/hydine su plnka, a pecu to aj s tym, a nevadi im, ze je to v papieri. Niet nad slovenske dievcence, ktore vedia neskutocne mnozstvo veci spravit. A nielen v kuchyni.
paleva
máš ich pekné, rovnaké, ja som tiež robievala korbáčiky, v horúcej vode som syr najprv varechou rozpracovala, lebo ruka sa uvarí, dnes som už pohodlná, radšej syr, ktorý neskonzumujeme, rozdám rodine v pôvodnej podobe, aj tak sa dá zjesť. inak ked celú hrudku rozohrejem, rozvaľkám do tvaru obdlžnika a naplním ho a zviniem.
dajda
Korbáčiky som ešte nerobila....včera som spravila syr tak musím nabrať odvahu a vyskúšam..máš ich nádherné.
claretka
Ešte za minulého režimu keď sa všetko muselo pracne zháňať, mi jedna známa povedala, že ona robí nite tak, že v mikrotenovom sáčku zabalenú tehlu dá rozvariť a ešte horúce zomelie v mäsovom mlynčeku na nite. Už 30 rokov sa chystám to vyskúšať, ale ešte som sa k tomu nedostala. Snáď o ďalších 30 rokov....
pepinecka
Korbaciky jsou super, taky se o ne pokusim. jen stroskotam vzdy na zacatku. Syr si musim udelat sama, ziji v zahranici a nevim, jaky syr by se na ne hodil. Muj syr vypada presne jako na vasi fotografii, ale po dani do vody se mi uplne rozpadne, vubec se nechce slepit, proste je z nej takovy jakoby tvaroh. Co delam kde spatne? Jak tedy poznam, ze je uz spravne vykysnuty? Uz jsem spotrebovala snad dvacet litru mleka a korbacik ani jeden.
fridecanka
Dakujem za recept je to presný postup ako robila moja babka z domáceho mliečka,do mlieka dávala syrydlo s toho vznikol sýr a postup si napísala.Skusim to podla Teba.
rika111
pekný deň, podľa vášho receptu som urobila syr,ten bol vynikajúci, dnes po vykysnutí syra som sa rozhodla robiť korbáčiky, ale stalo sa mi to čo aj pepinecke ale ked som ho pozliepala tak zostal hrčkavý a tuhý nie vláčny (neprevarila rom ho?) ďakujem za odpoveď
genus6
Dobrý den taky jsem to zkoušel a když ho mám v té vodě tak se mi nechce táhnout..vždycky se utrhne. nevíte čím to může být?
an3da
Jedna otázka: prečo tam píše 180 minút? To je aj s prípravou hrudky? Koľko času treba hrudku držať v horúcej vode aby sa mohli robiť korbáčiky? Dˇakujem za odpoved.
nori1234
Korbace sa nedaju natahat ak je syr prilis malo vykysnuty, alebo prilis vela. Vtedy nejdu, trhaju sa a hrudkaveju. Kazdy syr je iny, aspon u mna, niektory kysne, dlhsie niektory kratsie. Musi mat v strede diery. Odkrojim kusok, a dam do horucej vody, a ked sa neda natahat, este necham kysnut. Ak sa da, tak robim korbace.
phancak
Vie mi niekto poradit ako postupovat pri kysnuty syra tak aby mi vrch neobschol. Vidim ze na obrazku ho ma kazdy pekny a ja ho mam vzdy z vrchu tvrdy obschunuty. Dakujem
phancak
A nepotrebuje mat ku kysnutiu pristup vzduchu? Dakujem za radu.
phancak
A ako dlho potom v tom kysne mne vacsinou 3 dni. Len na 3 den uz bol vrch upne obschnuty tak som to musel poodkrajovat aby sa dalo sneho tahat.
phancak
A pasterizujes mlieko ci robis hrudku zo suroveho?
phancak
A ked to kysne tak to kysne ako celok alebo to pokrajas na kusky.
phancak
Posledna otazka: Ked to kysne tak je to cely cas zatvorene v tej doze, alebo to obcas otvoris?
Dnes som urobil 4 kg syra a nerad by som on prisiel.
eviana
@maminamicha , jejdaneeeenky, tie sú dokonalé! Milujeme ich celá rodina, nevieme sa ich dojesť, len ja som si nikdy netrúfla ich skúsiť, ale v Tvojom podaní vyzerá ten recept takmer jednoducho... žeby som niekedy skúsila? No pre každý prípad ukladám do KK, možno raz aj motyka vystrelí :) Ďakujem za inšpiráciu korbáčikoidnú :)
senci
dnes som sa konecne odhodlala urobit hrudku, mam ju vo vyvarenej plienke,od 18tej a do dalsieho dna do 18tej ju mam stale drzat,alebo ju mozem uz rano vybrat a nechat dalej v plastovej nadobe? Chcela by som z nej urobit tie nite.
senci
dnes sa mi podarili nite, hrudka vyzerala ako tvoja na priereze. Nite sa pekne tahali, ale zdaju sa mi tvrde, nie take vlacke ako ked kupis.Kde moze byt problem?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia