Košútove rožky

garanco - fotkagaranco, 1. novembra 2011
Košútove rožky
Foto: garanco

Už v úvode Vás chcem upozorniť, že tieto chutné, rýchle, šťavnaté rožky nepiekol, možno ani nemal obľúbené maďarský revolucionár L. Kossuth, ale že Zobraziť celý popisUž v úvode Vás chcem upozorniť, že tieto chutné, rýchle, šťavnaté rožky nepiekol, možno ani nemal obľúbené maďarský revolucionár L. Kossuth, ale že pochádzajú z rodinného archívu - z písanky mojej mamy.

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
250 g
300 g
0,5 bal.
1 dl
250 g (margarín)
Na posypanie:
asi za hrsť
1 bal.
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si plech (vymastíme a vysypeme ho, alebo ho vyložíme papierom na pečenie). Posekáme orechy a zmiešame s cukrom ( kryšt.+ van.). Zapneme rúru na 180 st. Do jednej nádoby dáme cukor, maslo a žĺtka, do druhej bielka.

    Košútove rožky - obrázok 1
  2. 2

    Vyšľaháme maslo, cukor a žĺtka do peny, potom pomaly prilievame mlieko (masa sa trochu odrazí - ale to nie je zlé).

    Košútove rožky - obrázok 2
  3. 3

    Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a pomaly ho vmiešame k žĺtkovej mase, striedame sneh a múku s kypriacim práškom. Hmotu narovnáme na plech, posypeme pripravenou orechovou zmesou a dáme piecť asi na 25 minút.

    Košútove rožky - obrázok 3
  4. 4

    Upečený koláč krájame okrúhlou formičkou (vykrajovačkou na keksy), a to tak, že najprv vyrežeme kruh...

    Košútove rožky - obrázok 4
  5. 5

    ... a potom vykrajujeme rožteky. Tento koláč je ľahký na prípravu a za hodinu od začatia príprav ho môžte podávať!

    Košútove rožky - obrázok 5

Diskusia k receptu

angelheart
Tento recept je pre mňa úplná novinka a zaujalo ma aj to vykrajovanie...už keď som videla tie polmesiačiky som si v duchu vravela, že to bude pracné a ono nie :) Ďakujem, ukladám
3sandra3
tento koláčik robím podobne, ale dávam orechy /trochu viac/ , aj dve - tri nastrúhané jablká a aj kakao. Upečiem a vychladnuté polejem čokoládovou polevou a potom vykrajujem týmto spôsobom mesiačiky , čiže rožky
1ariana
Moja babka tak robievala, ale z iného cesta. Bolo to čokoládové biskvitové cesto a poliate bolo bielou, cukrovou polevou s citrónovou šťavou. Podobne vykrajovala mesiačiky. Ona tomu hovorila "ČIERNE" a tento názov sa uchoval dodnes. Tento recept nepoznám, preto si ho ukladám a samozrejme vyskúšam, lebo ja môžem všetko jedlé, čo je s orechami. :o)
tatranka
Zaujímavý koláčik.@garanco ale ostávajú malé okrajky.Čo robíš s nimi?Aké majú využitie? Určite ich spapkáte,to mi je jasné,ale možno máš na ne nejakú fintu.
tetrisss
Super kolacik, ja takto vykrajujem den a noc, potrety citronovou polevou. Inak pochybujem, ze by sa mladsi zlakli Kosuta, ani nevedia, kto to bol :))))
garanco
@tatranka , s okrajmi nemám žiadne problémy, tie sa minú, pokiaľ naukladám rožteky na tácku - miznú spod ruky:-))
@tetriss , aj moja mama tak vykrajovala deň a noc, tiež s citrónovou polevou(...v podstate aj recept je skoro rovnaký...)
cica2
tvoje rožteky sa mi velmi páčia...kk:)
medovnicek
veľmi zaujímavé rožky, už aj ukladám recept a pri prvej príležitosti vyskúšam
laurisia
Minuli sa mi orechy :-( Inak by som ich urobila hneď ....
laurisia
Ale vieš k Tvojmu úvodu - predstava ako ich pečie revolucionár Kossuth je celkom zábavná :-) Ktovie akú zásteru by si dal :-)))
vanilka28
Tento recept(asi) poznám, aj keď som ho nikdy nerobila. Moja babka robievala takéto - ona ich volala rumové mesiačiky- na vrch išla rumová poleva.... ukladám si recept,v budúcnosti určite vyskúšam :)
dannny14
Hneď ako som ho zbadala na nástenke FB sa mi zapáčil a šla som ho piecť..Už je hotový , autorke chcem poďakovať za úžasný recept :-)
nesi
Tomu sa nedá odolať .Pri najbližšej príležitosti urobím a už je v kk uložený vyzerá veľmi dobre dík za recetp




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia