Košútove rožky

Autor receptu: garanco

Už v úvode Vás chcem upozorniť, že tieto chutné, rýchle, šťavnaté rožky nepiekol, možno ani nemal obľúbené maďarský revolucionár L. Kossuth, ale že pochádzajú z rodinného archívu - z písanky mojej mamy.

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si plech (vymastíme a vysypeme ho, alebo ho vyložíme papierom na pečenie). Posekáme orechy a zmiešame s cukrom ( kryšt.+ van.). Zapneme rúru na 180 st. Do jednej nádoby dáme cukor, maslo a žĺtka, do druhej bielka.
  2. Vyšľaháme maslo, cukor a žĺtka do peny, potom pomaly prilievame mlieko (masa sa trochu odrazí - ale to nie je zlé).
  3. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a pomaly ho vmiešame k žĺtkovej mase, striedame sneh a múku s kypriacim práškom. Hmotu narovnáme na plech, posypeme pripravenou orechovou zmesou a dáme piecť asi na 25 minút.
  4. Upečený koláč krájame okrúhlou formičkou (vykrajovačkou na keksy), a to tak, že najprv vyrežeme kruh...
  5. ... a potom vykrajujeme rožteky. Tento koláč je ľahký na prípravu a za hodinu od začatia príprav ho môžte podávať!