Koľajnice Vianočného expresu

pipsik - bez fotkypipsik, 18. decembra 2013
Koľajnice Vianočného expresu
Foto: pipsik

Toto je super recept na inú formu prezentácie lineckého cesta. Koláčiky som videla v Rakúsku, ale netušila som ako sa volajú a ako sa Zobraziť celý popisToto je super recept na inú formu prezentácie lineckého cesta. Koláčiky som videla v Rakúsku, ale netušila som ako sa volajú a ako sa pečú. Sú výborné i keď troška pracné. Marmeláda môže byť podľa ľubovôle. Myslím že aj nejaký čokoládový krém by sa dal navrch dať. Nestíhala som fotiť lebo môj malý anjel spolupracoval a to je pri tomto koláči trošku komplikovanejšie.

50
porcií
360 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
42 g
140 g
1 kus
štipka
Na koľajnice:
200 g
30 g
20 g
25 g
Náplň:
200 g (alebo iný)




Postup

  1. 1

    Prísady na cesto vymiešame na hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 2 hodiny. Je tam málo cukru nakoľko každý kúsok je potretý lekvárom 2x takže sú vo finále dost sladké.

  2. 2

    Plech vyložíme papierom a rúru zohrejeme na 180 stupňov. Cesto vyvaľkáme na 3mm a uložíme pomocou valčeka na plech. Premyslíme si ako široké budú koľajnice vo finále-potrebujeme miesto na koľajnice a miesto v strede na marmeládu.Najlepšie je sa riadiť šírkou zdobiacej hviezdičkovej špičky. Ja ich mám široké 4cm-1cm koľajnica-2cm džem-1cm koľajnica. Cesto upečieme do veľmi svetlej farby nakoľko ešte raz pôjde do rúry a ešte teplé nakrájame na rovnako široké pruhy. Treba pracovať rýchlo a relatívne presne. Šírka sa dá ešte zrezať po druhom pečení-bod4. Ja som krájala po vychladnutí ako bolo v recepte ale lámalo sa mi to škoda. Vždy dva pruhy zlepíme spolu teplým džemom a uložíme troška od seba na plech.

  3. 3

    Marcipán si postrúhame a vymiešame marcipánovú zmes na koľajnice. Nesmú v nej byť žiadne hrudky nakoľko by nám to neprešlo cez zdobiacu špičku. Moja zdobička je menšia, špička má šírku 1cm. Masu dáme do zdobiaceho sáčku a hviezdičkovou špičkou nastriekame rovné čiary ako koľajnice po krajoch jednotlivých pásov. Necháme ich zaschnúť dovtedy, pokiaľ na testovací dotyk je masa tak tvrdá,že sa skoro nehne. Ja som ich nechala schnúť pod radiátorom cca 6 hodín.

  4. 4

    Keď je masa zaschnutá, rúru predhrejeme na 250 stupňov a vložíme plech do rúry a pečieme pokiaľ masa nie je jemne hnedá. Treba pri tom stáť a sledovať lebo to ide rýchlo. Plech vytiahneme a potrieme medzery medzi koľajnicami teplým džemom. Ešte teplé nakrájame na 2cm kúsky a nôž otierame do papierovej utierky lebo sa bude špiniť od džemu. V recepte bolo, že krájame po vychladnutí,ale obávala som sa že sa to bude zas lámať. Koláčiky necháme vychladnúť a Vianočný expres má pripravené koľajnice pod vianočný stromček.

    Koľajnice Vianočného expresu - obrázok 4

Diskusia k receptu

slawi
@pipsik mas pravdu tieto kolaciky su tradicne vianocne v rakusku.
Ja som ho este nejedla lebo som bezlepkacka ale zname ho pekavaju pred vianocami /lepkove/. Pekne sviatky ti prajem :)
janikbj
tento recept ma veľmi zaujal v rakúskej kuchárskej knihe, no nakoniec som ich nerobila. krásne sa ti vydarili. ja robím len linecké orechové trojuholníčky, tiež tradičné koláčiky (Nussecke) . snáď sa raz odhodlám aj na tieto krasotinky .-)
jeka
Myslím,že na stránke Dr.O....r ich mali pod názvom "Anjelské"
pipsik
dakujem neviem o Dr.oetker recepte..skoda...mam recept z rakuska..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia