Foto: finczi
Recept pochádza z regionálnej propagačnej brožúry Turistického infocentra v Rožňave. Jedno leto som bola na výlete spojenom s tvorivými aktivitami, ako darček som dostala Zobraziť celý popisRecept pochádza z regionálnej propagačnej brožúry Turistického infocentra v Rožňave. Jedno leto som bola na výlete spojenom s tvorivými aktivitami, ako darček som dostala menovanú brožúrku ,,Naše zabudnuté recepty". Keďže mám v rodine dievčatko - celiatičku, rozhodla som sa, že ju prekvapím koláčikom, ktorý môže jesť aj ona. Po ochutnaní a ,,odbornom" posúdení pridávam tento jednoduchý recept.
príprava
na 230/200 °C
Suroviny
400 g |
|
30 g |
|
2 - 3 ks (podľa veľkosti) |
|
3 - 5 čl (do cesta! |
|
štipka |
|
1 dcl |
|
2 dcl |
|
|
|
(alebo tvarohová) |
|
3 PL (na posypanie) |
|
podľa uváženia |
|
Postup
-
1
Kukuričnú múku som kúpila v Kauflande - 400 g balenie.
-
2
Urobíme si kvások, medzitým si pripravíme potrebné suroviny.
-
3
Keď je už kvások hotový, spracujeme ho s ostatnými surovinami. Dôkladne premiešame. Cesto má byť také, aby sa od lyžice ,,odtŕhalo", nie odlialo. Dáme kysnúť na teplé miesto 1 hodinu. Na obrázku je už po vykysnutí...
-
4
Po vykysnutí preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie, na cesto poukladáme lyžicou kôpky lekváru, alebo makovej, či tvarohovej plnky. Necháme kysnúť ďalších 45 minút.
-
5
Posypeme kryštálovým ckrom podľa chuti /ja som dala asi 3 PL /, predhrejeme si rúru na 230 stupňov. Kým sa rúra predhrieva, koláč ešte podkysne.
-
6
Vložíme do rúry, stiahneme na 200 stupňov / ja mám plynovú rúru - stupeň 4 na meradle v okienku /. Pečieme do červena zhruba 35 - 40 minút. Po vybratí z rúry potrieme cukrovou vodou, posypeme práškovým cukrom, nakrájame... Dobrú chuť!
-
7
Tu je brožúra z ktorej mám inšpiráciu.
jednoznačne 5*