Koláč „Teta TÁŇA“ fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 18. júna 2015
Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept)
Foto: babkamt

Listovala som v starej písanke. Upútal ma tento recept. Snáď sa zapáči aj Vám. Ako odmerku som použila 200 ml hrnček. Množstvo cukru som Zobraziť celý popisListovala som v starej písanke. Upútal ma tento recept. Snáď sa zapáči aj Vám. Ako odmerku som použila 200 ml hrnček. Množstvo cukru som znížila. Cukru som dala len 200 ml.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

200 ml
125 g
6 PL
2 hrnčeky
3 ks
1 ks
1,5 hrnčeka
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny. V nádobe s červeným vrchnákom mám doma robený vanilkový cukor.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začnem ohrievaním 200 ml mlieka spolu so 125 g masla. Pridala som z odmeraného množstva cukru 2 pl. Pridala som ešte 6 pl kakaa, dobre som ho premiešala. Chvíľu som zmes povarila. Odobrala som z kakaovej zmesi 150 ml, ktoré použijem ako polevu na koláč. Zvyšok som nechala vychladnúť. Pôjde do cesta.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešala som 3 celé vajíčka so zvyškom cukru a vanilkou.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som vlažnú kakaovú zmes. Mixérom som prešľahala. Začala som pridávať osiatu múku s kypriacim práškom.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zľahka som som ju premiešala. Rúru som zapla na 180 °C.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Spodok formy 28,5 x 28,5 x 3,5 cm som vystlala papierom na pečenie. Boky som vymazala maslom a vysypala múkou.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč som piekla 20 minút. Vybrala som ho z formy, nechala vychladnúť.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutý koláč som popichala veľkou vidličkou na mäso, aby sa kakaová zmes dostala aj do koláča. Tu je ukážka mojej šikovnosti. Namiesto na koláč som polevu vyliala na kuchynskú linku:-) Pracne som ju pozbierala pomocou stierky a polievkovej lyžice.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč som napokon natrela čokoládovou zmesou.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poobede sme ju s manželom ochutnali. Mala som doma šľahačku, no manžel ju nechcel, tak som ju ani nevyšľahala. Terezka išla na školský výlet, tak si z neho zobrala so sebou. V reze vidieť, že tam, kde som korpus popichala vidličkou, sa dierky naplnili kakaovou polevou.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu je originál recept, ktorý mám vystrihnutý z časopisu a nalepený v starej písanke.

    Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

afataga
sikovnost moja, neopustaj ma :-), kolac vyzera byt dobry, ja by som toho cukru dala este menej, ked mam v rcp 2 salky muky, davam len 3/4 salky cukru, nam to staci
terinka55
Jednoduchý a dobrý. Také sú najlepšie. "Hold, i mistr tesář se utne..."
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Vyzerá byť šťavnatý, pekné :-).
babkamt
@afataga v hrnčeku s polevou som nechala lyžičku, do nej som trošku drgla. Výsledok je vidieť na fotke. V prvom momente som sa naštvala:-) Tiež znižujem množstvo cukru kvôli manželovi. V tomto recepre som znížila o pol hrnčeka.
@terinka55 nehoda sa v kuchyni stane. Fotku s rozliatou polevou som po krátkom váhaní uverejnila. Určite nie som sama, komu sa niečo také v kuchyni pritrafí. Kto umí, ten umí, kto neumí, ten čumí:-)
@dr ďakujem za pristavenie a komentár.
jozka2
Ked tak rozmyslam,kde tie lonske snehy jsou,ked sa neustale muselo piect,bola to rutina.prisla som po 4 hod. z prace a po piatej uz sa sisiky jedli.Dnes peciem iba jednohubky,pre 2 osoby sa neoplati piect a tak sa kocham pohladom na tie krasne kolace co ini napecu.Krasny kolacik a musi byt aj chutney.
braxi
ukladám a onedlho upečiem, vyzerá super...ďakujem
waocipa
také to recepty mam rada,kým pobalím veci na záhradku tak sa aj koláčik upečie -ukladám a 5* dava a krasy deň prajem
babkamt
@elix ír ,@kika1212 kým som nechodila na Varechu, kupovala som si každý týždeň časopisy. Recepty, ktoré sa mi páčili som si vystrihla a nalepila do zošita. Teraz som ho znovu upiekla. @jozka2 u nás je to tak isto. Manžel vydrží nejesť koláče čo napečiem. Aj keď znižujem množstvo cukru, bojí sa, čo mu povie na kontrole diabetik. Hlavne pečiem pre vnučku a pre seba. @izabella929 tvojim parádnym sa nevyrovná:-) @braxi dúfam, že ti bude chutiť. @lidia3 ďakujem za nahliadnutie.
babkamt
@waocipa na záhrade určite dobre padne niečo sladké. Teší ma, že koláč vyskúšaš. Ďakujem. V noci konečne po dlhej dobe aj u nás trochu spŕchlo. Mohlo pršať aj celú noc.
valeri
Koláčik vyskúšam už zajtra :-)). Prídu i potomkovia, tak bude pre koho piecť :-)). Rozmýšľam, že navrch dám ríbezle, už zrejú :-))
denyany
Tento koláčik poznám pod iným názvom a už naozaj veľmi dávno som ho nepiekla. Vďaka za pripomenutie.
pacik
Ja ho mám pod názvom perník tety Světlany od českej sesternice. Lepšie je popichať ho tenšou rúčkou od varešky, do koláča sa dostane viac kakaovej zmesi :-)
drajan
niečo podobné je "vareškový koláč" a práve tam sa použije na dierky vareška, aby sa viac plnky dostalo do koláča ako radí aj "pacik"
evanaaa
Je jednoduchý, chutil by mi aj ku kakau, či káve, tiež som si hneď zmyslela na ten "vareškový" koláč.
@babkamt , tvoj manžel je diabetik? Nepečieš mu diabetické maškrty? Ja som jeden čas aj piekla, ale manžel sa bojí jesť aj keď nedávam cukor, pritom ja by som si raz za čas aj sladké dala.
babkamt
@valeri deti sa koláčiku určite potešia. @denyany ja som nechala pôvodný názov. Tento koláč má rôzne názvy. @pacik v pôvodnom recepte sa o popichaní korpusu nič nehovorí. To bol môj nápad. @kukulienka71 každému sa občas stane dáka nehoda v kuchyni. Akurát som si spravila viac roboty:-) @drajan v pôvodnom recepte sa nerobili dierky do korpusu. To som si ja zmyslela ich spraviť:-) @evanaaa nie je to vareškový koláč. Manžel tvrdí, že nie je, ale potreboval nejaké vyšetrenia pred operáciou. Poslali ho aj k diabeto-lógovi a odvtedy sa s doktorom háda, že on nemá cukrovku. Hnevá sa po každej kontrole.Pred kontrolou sa prísne kontroluje čo zje. Preto vravím, že pečiem len pre seba a vnučku. Dia maškrty mu nechutia. Verím, že by si si občas pochutila na niečom sladkom. Ja som na koláčikoch závislá:-)
aleana
@babkamt aké sladidlo používaš? Vyskúšaj xylitol, koláčik bude manželovi určite chutiť. Ja ho používam a nedám naň dopustiť. Koláče sladené xylitolom sú na nerozoznanie od tých ktoré sú sladené obyčajným cukrom.
babkamt
@alena ďakujem za snahu pomôcť. Ako sa to umelé sladidlo dávkuje? Nemám s ním skúsenosť.
evanaaa
A nielen Xylitol, aj ja ho používam, ale najnovšie aj Sukrin, je ho viac druhov, dokonca aj práškový na posyp ovocie a koláčov, aj na skaramelizovanie ( Sukrin Gold)...... @babkamt , tam máš napísané aj, akú má ktorý sladivosť, aby si vedela dávkovať a určite by to manžel ani nezbadal, že nie je to cukor, ale ak by bol diabetik, bolo by treba aj múku zmeniť.
babkamt
@evanaaa kde sa dajú kúpiť tie sladidlá? Dostať ich v lekárni alebo v potravinách? Akú múku máš na mysli? Lekár mu dal aj glukomer, musí si merať pravidelne cukor.
evanaaa
@babkamt , dajú sa kúpiť v hociktorom obchode so zdravou výživou a možno aj inde, ale skús sa spýtať v lekárni, ja mám tu aj dva , jeden je pre celiatikov ( Nana Celia), zisti si cez Google prípadne, a potom aj v predajniach Norbi Update, ak to poznáš. A múky - asi používaš občas aj ty,celozrnné, alebo špaldové ( tie sú tiež celozrnné, je aj hladká biela, ale aj poohrubá, hrubá, a iné....pohánková, ap.treba miešať). Proste múky zo zníženým GI. A v N. Update majú zvlášť takú múku aj cukor Zero, používa @havino , Tánička.
pacik
@babkamt máš pravdu, pôvodný koláč sa len polieva, ale ja som si tiež tie dierky vymyslela, tak mi chutí viac, je šťavnatejší. Niekedy sa mi koláč upiekol do kopčeka a poleva stekala dolu, tak som začala dierkovať :-)
babkamt
@evanaaa ďakujem ra rady. Vždy mám doma celozrnnú aj špaldovú múku.Tieto múky používam v rôznom pomere hlavne pri chlebe a pečive. Do koláčov som ešte neskúšala. Pohánkovú múku nepoznám. Pozrela som si adresy, kde sa nachádzajú obchody so zdravou výživou v Blave. Pozriem sa do Slimáka, na Hálkovú.
@pac ík zdalo sa mi dosť polevy. Chcela som ju minúť celú, tak ma napadlo, že korpus popichám, tak ako ty:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia