Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Listovala som v starej písanke. Upútal ma tento recept. Snáď sa zapáči aj Vám. Ako
odmerku som použila 200 ml hrnček. Množstvo cukru som znížila. Cukru som dala len
200 ml.
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny. V nádobe s červeným vrchnákom mám doma robený vanilkový cukor.
- Začnem ohrievaním 200 ml mlieka spolu so 125 g masla. Pridala som z odmeraného množstva cukru 2 pl. Pridala som ešte 6 pl kakaa, dobre som ho premiešala. Chvíľu som zmes povarila. Odobrala som z kakaovej zmesi 150 ml, ktoré použijem ako polevu na koláč. Zvyšok som nechala vychladnúť. Pôjde do cesta.
- Vymiešala som 3 celé vajíčka so zvyškom cukru a vanilkou.
- Pridala som vlažnú kakaovú zmes. Mixérom som prešľahala. Začala som pridávať osiatu múku s kypriacim práškom.
- Zľahka som som ju premiešala. Rúru som zapla na 180 °C.
- Spodok formy 28,5 x 28,5 x 3,5 cm som vystlala papierom na pečenie. Boky som vymazala maslom a vysypala múkou.
- Koláč som piekla 20 minút. Vybrala som ho z formy, nechala vychladnúť.
- Vychladnutý koláč som popichala veľkou vidličkou na mäso, aby sa kakaová zmes dostala aj do koláča. Tu je ukážka mojej šikovnosti. Namiesto na koláč som polevu vyliala na kuchynskú linku:-) Pracne som ju pozbierala pomocou stierky a polievkovej lyžice.
- Koláč som napokon natrela čokoládovou zmesou.
- Poobede sme ju s manželom ochutnali. Mala som doma šľahačku, no manžel ju nechcel, tak som ju ani nevyšľahala. Terezka išla na školský výlet, tak si z neho zobrala so sebou. V reze vidieť, že tam, kde som korpus popichala vidličkou, sa dierky naplnili kakaovou polevou.
- Tu je originál recept, ktorý mám vystrihnutý z časopisu a nalepený v starej písanke.