Koláč „Teta TÁŇA“ (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Listovala som v starej písanke. Upútal ma tento recept. Snáď sa zapáči aj Vám. Ako odmerku som použila 200 ml hrnček. Množstvo cukru som znížila. Cukru som dala len 200 ml.

20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny. V nádobe s červeným vrchnákom mám doma robený vanilkový cukor.
  2. Začnem ohrievaním 200 ml mlieka spolu so 125 g masla. Pridala som z odmeraného množstva cukru 2 pl. Pridala som ešte 6 pl kakaa, dobre som ho premiešala. Chvíľu som zmes povarila. Odobrala som z kakaovej zmesi 150 ml, ktoré použijem ako polevu na koláč. Zvyšok som nechala vychladnúť. Pôjde do cesta.
  3. Vymiešala som 3 celé vajíčka so zvyškom cukru a vanilkou.
  4. Pridala som vlažnú kakaovú zmes. Mixérom som prešľahala. Začala som pridávať osiatu múku s kypriacim práškom.
  5. Zľahka som som ju premiešala. Rúru som zapla na 180 °C.
  6. Spodok formy 28,5 x 28,5 x 3,5 cm som vystlala papierom na pečenie. Boky som vymazala maslom a vysypala múkou.
  7. Koláč som piekla 20 minút. Vybrala som ho z formy, nechala vychladnúť.
  8. Vychladnutý koláč som popichala veľkou vidličkou na mäso, aby sa kakaová zmes dostala aj do koláča. Tu je ukážka mojej šikovnosti. Namiesto na koláč som polevu vyliala na kuchynskú linku:-) Pracne som ju pozbierala pomocou stierky a polievkovej lyžice.
  9. Koláč som napokon natrela čokoládovou zmesou.
  10. Poobede sme ju s manželom ochutnali. Mala som doma šľahačku, no manžel ju nechcel, tak som ju ani nevyšľahala. Terezka išla na školský výlet, tak si z neho zobrala so sebou. V reze vidieť, že tam, kde som korpus popichala vidličkou, sa dierky naplnili kakaovou polevou.
  11. Tu je originál recept, ktorý mám vystrihnutý z časopisu a nalepený v starej písanke.