Kinder rezy

lekorica - fotkalekorica, 6. apríla 2014
Kinder rezy
Foto: lekorica

Dukanova diéta. Obľubený receptík bez múky.

4
porcie
25 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

40 g
5 ks
1 ČL
2,5 PL
250 g
z 1 citróna
2 ČL




Postup

  1. 1

    Vymiešame žĺtka s cukrom, pridáme kakao a prášok do pečiva. Vyšľaháme bielka a pridáme do cesta. Vylejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 15 minút na 180 stupňov.

  2. 2

    Na plnku vymiešame tvaroh, cukor a šťavu z citróna.

  3. 3

    Po upečení, prekrojíme napoly a naplníme tvarohovou plnkou.

Diskusia k receptu

svedka
Asi by som to nenazvala Kinder rezy,to ma daleko asi chutovo,mozno len ten vzhlad...Ale cesto sa mi paci :) Spravim z neho nejaku torticku s dobrym kremom.Vidim,ze krem asi prilis nedrzi,mozno vyslahat slahacku a zmiesat s tvarohom+ vanilka?
lekorica
svedka je to verzia pre dukanovu diétu, čiže šlahačka nehrozí. :-)
lekorica
1alicia1, tinca, mamina je diabetička, tak si pochutnáva na týchto mojich zázrakoch. :-)
kredenc
Takže máme ďalší sezónny výkrik do tmy. Dukanova diéta. Nová revolúcia v chudnutí alebo ďalší stravovací nezmysel, ktorým si môžete skôr ublížiť, ako pomôcť. Iste, tak ako každou diétou aj Dukanovou môžete začať chudnúť pomerne rýchlo. A tak sa nadšené referencie šíria. Vyzerá to tak, že je na svete nový zázrak. Ale nie je. Chvíľu vydržte kým vaši známi pomocou Dukanovej diéty schudnú a potom zistíte, že potichu priberajú späť. Ešte vám možno budú tvrdiť, že na Dukanovu diétu nedajú dopustiť, ale časom budú pri starom. Tak to bolo aj pri delenej strave, Atkinsovej diéte, ryžovej diéte a mnohých iných módnych diétach.
Ak mladá žena nasadí Dukanovu diétu, asi naozaj "dá dolu" pár kíl. Žiaľ, neskúma, čo jej tento výživový experiment spraví s metabolizmom. Druhý dôvod prečo Dukanova diéta nie je taká ideálna je ten, že jej výsledky sa merajú v kilogramoch a nie v centimetroch. Vďaka Dukanovej diéte sa ľudia trocha odvodnia a preto sú výsledky tak zázračne rýchle.
*Ešte celkom nedávno sme mali ošiaľ Atkinsovej diéty, kedy sa smeli papať len tučné potraviny a bielkoviny. Ak ste to nestihli, v športovej literatúre sa to dalo vidieť aj pod názvom CKD diéta. A teraz pod názvom Dukanova diéta prichádza náš starý známy evergreen. Preč sacharidy, preč tuk. A práve táto jednoduchosť je asi to atraktívne prečo je Dukanova diéta obľúbená. Stačí sa držať jednoduchých pravidiel a výsledky sa dostavia.
Je Dukanova diéta dobrý nápad? Obávam sa, že nie. Aby bola vierohodná, prichádza hneď s niekoľkými "fázami". Vyvoláva tak ilúziu, že ide o overený proces, ktorý prospeje zdraviu a pri ktorom máte v rukách aj jojo efekt. Aj tu ide len o ilúziu. Útočná fázapovolí jesť len bielkoviny. Vtedy "útočíte" na svoj tuk. Je isté, že tak drastická reštrikcia cukru telo donúti siahnuť aj do rezerv. Okrem toho, že budete slabí a unavení budete aj úplne podvyživení rôznymi minerálmi a vitamínmi. Autori Dukanovej diéty nepovažujú zeleninu za vhodnú. A tak vám radšej v e-shopoch podstrčia otruby. Tie obsahujú vlákninu čo by mohlo zmierniť hlad a pomôcť tráveniu. Či je konzumácia samostatných otrúb vhodná, o to m by som sa radšej porozprával s niektorým gastroenterológom, nie s predavačmi Dukanovej diéty a s ňou súvisiacich produktov. Navyše v tejto fáze sa ide prakticky bez tuku. To je ďalší vážny problém. Tuk je pre zdravie potrebný, jeho reštrikcia nerozumný nápad.
Druhá fáza vám povolí kombinovať zeleninové a bielkovinové dni. Stále idete bez sacharidov, takže telo je nútené byť prepnuté v úspornom režime. V tejto fáze telo určite stráda a tak chudnutie je zaručené. Čo ale tipujete, že nie je dobré? Chýba "energia". Bez prísunu tukov sa stratil aj prísun v tuku rozpustných vitamínov, omega 3 mastných kyselín. Tá trocha "povolenej" zeleniny nie je dobrá správa ani pre črevá – veľa bielkovín a málo vlákniny môže spôsobiť nezmyselné ťažkosti pri vyprázdňovaní. Aj keby ste užívali probiotiká, tie pre prežitie potrebujú sacharidy. Preto je odporúčané jesť (čítaj zakúpiť si) ovsené otruby a odporúčajú sa (čítaj kúp v našom e-shope) aj multivitamíny. Načo ísť na veci priamo, ak sa to dá riešiť umelo?
Tretia fáza Dukanovej diéty začína vtedy, keď ste spokojní so svojou hmotnosťou. Na tanier sa vám začínajú pomaly vracať aj sacharidy a tuky. Dokonca sa odporúča jesť syry ako ementál, gouda a iné vysokotučné záležitosti. Akosi nič o olivovom oleji, semenách, či iných zdrojoch zdraviu prospešných tukov.
Záverečná fáza Dukanovej diéty, stabilizačná, povoľuje jesť všetko. Podmienkou je dodržať jeden bielkovinový deň. Inými slovami žerte čo chcete a verte, že jeden deň zamedzí jojo efektu. Obchod s ľudskou naivitou je nekonečný.
**Dukanova diéta je blízka diétam, aké drží veľa kulturistov. Skúste si do vyhľadávača zadať zdravotné problémy spojené s kulturistikou – vysokobielkovinový druh stravy sa spája z výrazne navýšeným rizikom najmä onkologických ochorení. Nepodceňoval by som tieto varovania.
Odpustky v Dukanovej diéte
Zdá sa vám, že ísť len na bielkovinách je príliš tvrdé? Je. A viete čo? K tomu si môžete dopriať "zázračné cestoviny" priamo z e-shopu. A kopu iných produktov. Odrazu sa vám s povytiahnutím pudiláru z vrecka zázračne rozšíri sortiment toho, čo sa smie. Môžete si dokúpiť potraviny, ktoré rôzne pomáhajú prekonať problém, ktorý ste si vytvorili tým, že ste sa pustili do Dukanovej diéty.

Dukanova diéta je len ďalším z výživových experimentov. Škrtnúť sacharidy v strave je naozaj spôsob, ako stratíte kilá, ale otázka potom znie, čo ďalej? Čo spravíte keď Dukanovu diétu ukončíte? Nemôžete sa vrátiť ku stavu, ktorý ste viedli predtým, pretože inak priberiete. Zaručene. A Dukanova diéta sa tiež nedá držať donekonečna. Ak si poviete, že po Dukanovej diéte prejdete na zdravú stravu, potom by som mal kacírsku otázku – načo držať Dukanovu diétu, ak viete "držať" racionálnu stravu? Aj pri racionálnej výžive schudnete a nepotrebujete na to diétu. Schudnete síce pomalšie, ale natrvalo. Naproti tomu rýchle a "útočné" chudnutie sa spravidla pojí s následným rýchlym pribratím.
Myslite na to, keď vám nejaká známa bude Dukanovu diétu prezentovať ako najskvelejší zázrak na chudnutie. Určite sa pri nej chudne, to sa predsa chudne pri každej diéte. Vy sa pozerajte ďalej. Čo po diéte? Schudnúť nie je problém. Problém je udržať. A v tom vám nepomôže žiadna diéta. Ani Dukanova.
Spýtajte sa pár tučných ľudí vo svojom okolí, či už držali nejakú diétu. Všetci vám povedia, že áno. A sú tuční. To by vám pri priemernom IQ mohlo stačiť ako vstupné dáta do rovnice, ktorej výsledok znie: diéty z vás neurobia štíhlych.
Myslite aj na to, že ak budete dodrtžiavať pravidlá Dukanovej diéty, vo vašej strave bude dlhodobo hlboký nedostatok tuku. To môže mať aj ten následok, že sa tým poruší práca žlčníka – "nie je ho treba" ak nie je tuk. Výsledkom akejkoľvek dlhodobejšej diéty s malým obsahom tuku môžu byť žlčníkové kamene!
Možno vám príde vhod linka, čo na tému Dukanova diéta píše doktor Igor Bukovský. Obávam sa, že priaznivcov diéty to príliš nepoteší.
Tí ktorí Dukanovej diéte veria neochvejne a agresívnym spôsobom popierajú možné problémy. Tvrdia, že diéta je bezpečná, len treba dodržať (dokúpiť) všetko čo treba…
U každej z kontraverzných diét sa vždy stretnete s fanatickými zástancami. Hladovka, ryžová diéta… Všetky tieto výživové dobrodružstvá majú svojich agresívnych obhajcov. Nenechajte sa zmanipulovať. Všímajte si štýl písania obhajcov diét. Často ide o nepriateľský, militantný, arogantný postoj človeka, ktorý zamieta všetko okrem svojej pravdy. To je vždy varovné…
tiginko
nuž čo dodať k rozsiahlemu elaborátu odborníka na všetko tvojho formátu @kredenc ... hlavne si dlhodobo všímame tvoj štýl písania. "Často ide o nepriateľský, militantný, arogantný postoj človeka, ktorý zamieta všetko okrem svojej pravdy"
lekorica
@kredenec tu ide práve o to môj milý, že som sa naučila pravidelne jesť a nebola som pritom vôbec hladná. Čo sa týka môjho zdravia, som na tom tak ako nikdy pred tým. Bola som ťažká astmatička, ktorej na jeseň a na jar pravidelne pichali kortikoidy a denne som si musela dávať spreje. Teraz po roku, neviem čo je sprej a kortikoidy. Chorá som nebola ani keď boli naokolo chrípky a rôzne virózy. Pravidelne navštevujem endokrinológiu, kde mi keždého pol roka robia komlexné odbery krvy a doktorka ma len chváli ako sa mi všetko upravilo do normálu. Práve týmito receptami chcem ukázať ako sa dá jesť a pritom nepribrať. Mojej mamine som touto upravenou stravou znížila cukor zo 16 na 6. Takže asi niečo v tom bude. Nikto ťa to nenúti jesť, ja už teraz jem zdravo a skoro všetko a veru môj drahý som ešte nepribrala. Nevnucujem to nikomu, takže asi toľko k tvojmu rozsiahlemu komentáru.
@tiginko ďakujem ;-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@lekorica ,robíte chybu..netreba zlostnym dávať vysvetlenia,dolezite je,že vám vyhovuje a prinieslo dobré.jachapemVarecha ako inšpiráciu a každý demokraticky rozhodne či prijme alebo nie.:-)
Neviem pochopiť,načo niektorí ľudia odporujú,ked na názor sa ich nik nepýta:-P
Prajem vám zdravia a nedajte sa odradiť od pridaní receptov:-)))veľa ľuďom pomôžete.
lekorica
@lba Ďakujem. Neviem, sama som sa nechala uniesť a chcela dokázať, že mne a mojej mamine táto diéta veľmi pomohla. Zistila som že to nemá význam a už si takéto príspevky nebudem ani všímať. Idem pridať nejaký recept. ;-)
mariamka
fakt to zato nestoji @lekorica , sama si zistila, ze robis spravnu vec a prospieva ti zdravotne aj tvojej maminke,, tak nech ti to vydrzi, minule radili, ked decka a kredence jeduju, pocitat do 10 :) ale ine ma zaujalo, ze doktorka sa tesi, ako si si sama pomohla,, to je tam aj skoda chodit a k receptu, minule ho kolegyna doniesla do prace v klasickej verzii a bol vyborny, a tvoj vyzera tiez velmi pekne, lahucko :)
elysa
ale ako chutne vyzerá diéta...páči sa mi :)
2010
@lekorica , gratulujem k tvojim uspechom, taketo komentare si nevsimaj toto je stranka pre cukrovych narkomanov, a ked som sa ozval ze najvacsie svinstvo je cukor tak ma hned chceli exkomunikovat a vyhlasit za neslovaka. Ja nie som na ziadnej diete ale som od maja 2013 na zmene zivotneho stylu. V maji 2014 budeme merat vysledky nielen objemove ale hlavne lekarske , zatial je to dost drahe lebo stare saty som uz davno vyhodil a opasok som uz dva krat prerazal . Ked ti mozem poradit dieta nie je vsetko pridaj pohyb, a nemusi to byt gym staci prestat pouzivat vytah , chodit po schodoch do kancelarie, parkovat dalej v centre , vystupit o jednu zastavku skor, kupit nakup do ruksaku.Kazdych 10 kilov dolu plus pohyb je minimalne 10 stupnov tlaku dolu, to nie je z Googlu vyskusane na sebe.
smajliqa
ked uz ide o to, Dukanova dieta nie je ziaden NOVY sposob :))) stravujte sa ako uznate za vhodne a nenechajte si do toho kecat :) dobru chut :)
lekorica
@mariamka ďakujem veľmi pekne. Aj sa dobre cítime, aj mamina aj ja a to je dôležité. Vobec nie som unavená, práveže mám energie na rozdávanie. :-) A chcem len pomôcť tým, ktorým sa to normálnym jedlom nedarí.
@2010 ďakujem veľmi pekne. Ja som chudla celý život a jedine pri DD som nebola hladná, lebo som mala dostatku aj sladkého, aj keď s náhradným sladidlom. A pohybu mám až až, keďže bývam na dedine a práce okolo domu a záhradky je habadej. Manžel na týždňovke, takže všetko je na mne. No a aby mi nebolo málo, máme doma labradora, ktorý ma každý deň parádne vyvenčí po lúkach a horách. ;-) Ináč gratulka aj tebe, že si sa takto rozhodol, nielen že sa človek lepšie cíti, ale je to bonus pre naše zdravie. :-)
xanadu1955
Len pridávaj recepty na DD aj mne to vyhovuje tiež ju držím aj keď nie dlho a tiež som sa naučila pravidelne jesť aj keď musím povedať že tak 1x za mesiac niečim zhreším a tak chudnutie ide pomalšie ale cítim sa taktiež dobre a Tvoj koláčik je pre mňa ako stvorený takže ďakujem za recept a isto vyskúšam
obor123
@kredenc len vysvetlil účinok dukanovej diéty. Ja v tom momente nevidím nič urážlivé. Už aj ja som čítala,že dukanova dieťa nie je zdravá. Dávam mu za pravdu.
amelie
@kredenc , @obor , Pierre Dukan bol síce v januári t. r. vylúčený z francúzskej lekárskej komory, ale nebolo to kvôli jeho hyperproteínovej diéte, ale preto, že nepreukázal dostatok súdnosti a z lekárskeho povolania si urobil biznis, čo sa nezlučuje s morálkou lekára.
lekorica
@xanadu1955 včera som popridávala ďaľšie recepty, aj na kremeš a ten je fmózny. Ten je u nás no. 1.
@amelie nemá význam sa s nimi hádať, nemajú to podložené a ja výsledok vidím a hlavne cítim. Vitamíny som brala od 1.dňa, takže mi absolútne nič nechýba, aj minerálov mám dosť a z ich obchodu som nikdy nič nekupovala. Všetky potraviny nakupujem v bio obchode. Keď dodržiavaš pravidlá, ktoré máš, nemôžeš si uškodiť. Lenže každý má predstavu, že nejeme nič iné okrem šunky a cottage cheesu. Tu chcem ukázať, že v upravenej forme sa dá jesť všetko, aj sladké, aj slané. :-)
@obor123
yogicek
@v šetci, @obor123
K diétam sa vyjadrovať nebudem. Nie som na to kompetentný, nikdy som ich nepotreboval a nepotrebujem. Chcem len povedať, že to čo napísal @kredenc nie je z jeho hlavy. On vlastný názor nemá. Ten elaborát skopíroval od nejakého Mira Veselého. Len upravil odstavce a vynechal nejaké vety. Napr. "že pred každou diétou sa treba poradiť s lekárom". Čo je dosť dôležitá veta. Keď si to chcete prečítať celé, vrátane komentárov, tak tu máte link:  www.chudnutie-ako.sk/diety-nepomozu/dukanova-dieta/...

lekorica
@yogicek zdalo sa mi to povedomé, lebo od Mira Veselého mám tiež kopu receptov a tak sa mi zdalo, že som to už niekde čítala. :-D
evanaaa
No prosím, obyčajné Kinder rezy sa nakoniec zvrtnú ( alebo zvrhnú) na diskusiu o účinnosti diét, teda Dukanovej.....ja som v živote nikdy nediétovala, našťastie som to ani nepotrebovala a tiež som bola aj antišportová, nikdy by som necvičila, ale teraz je tu daný jeden recept a ten treba asi hodnotiť....... @lekorica , pekné, pečieš a myslíš pri tom na maminu, ja som tiež dia aj môj muž, ale už som prestala pekávať, lebo on sa bojí sladkostí, aj keď nepoužívam bielu múku a sladím sladidlami, ale toto by som si dala.
slawi
Ja a aj moja dcera sme bezlepkacky, dakujem za recept bez muky :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia