Kávový likér fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 2. decembra 2012
Kávový likér (fotorecept)
Foto: niniatko

Keďže mám rada všetko s kávovou príchuťou a raz som pila u sesternice kávový likér, ktorý však nemal tú hustý akoby mliečnu konzistenciu. Tak Zobraziť celý popisKeďže mám rada všetko s kávovou príchuťou a raz som pila u sesternice kávový likér, ktorý však nemal tú hustý akoby mliečnu konzistenciu. Tak som hľadala recept na internete, našla som, no robila som ho až po roku.

Suroviny

600 g
250 ml
4 ks
500 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si štyri silné kávy, najlepšie z práve zomletej kávy (ja som nemala, tak som použila už kúpenú zomletú).

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cukor (v pôvodnom recepte sa písalo, že sa nesmie nahradiť obyčajným, ale má sa použiť hnedý, ktorý tomu dá ešte tmavšiu farbu - akú ešte tmavšiu farbu môže mať obyčajná káva?, špecifickú chuť a spôsobí, že likér nebude príliš sladký) a vodu necháme zovrieť, keď zovrie, stíšime plameň.

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na hrniec dáme sitko, naň gázu, čistú, opratú a vyžehlenú kuchynskú utierku alebo inú tkaninu...

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a precedíme všetky štyri kávy.

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odstavíme zo sporáku a prilejeme rum.

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme úplne vychladnúť (ja na to v takomto počasí používam parapet).

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vychladnutí prelejeme do fľašiek. Je toho cca liter a trištvrte. (tu som využila lacnú pracovnú silu, prišiel strýko na návštevu a keďže ja som malinká a fľaška bola vysoká, tak mi to tieklo všade kde sa dalo, len nie poriadne do fľaše :D bordel na stole si prosím nevšímať :D )

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Fľašky odložíme na 4 týždne na tmavé a chladné miesto (do pivnice som ich dala ja), nie však do chladničky!

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po 4 týždňoch ich ešte raz precedíme a máme kávový likér.

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takéto množstvo mi vyšlo.

    Kávový likér (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

nonna
Naozaj môže byť na cuckanie.......a čo keby sa namiesto hnedého cukru použil skaramelizovaný obyčajný? Za vyskúšanie na menšom množstve by to stálo. Ukladám do KK a pozdravujem krajanku!
tati2008
Robila som ho tiež,ale s obyčajným cukrom a bol výborný.Teraz idem robiť a dám hnedý cukor,už sa teším na likérik.
astheart
Možná by se dal potom použít na (rumovou) irskou kávu. Moje teta kdysi měla nějaké příbuzné ze strýcovy strany v Německu a ti jí občas posílali pár tuzexových bonů. Když teta zemřela, likvidovala jsem její byt. A tam jsem našla dvě láhve něčeho hodně tmavého. Doma jsem si přečetla, že je to koncentrát na irskou kávu. Byl to docela hustý likér z whisky, kávy a cukru. Zalévalo se to vařící vodou a byla to opravdu vynikající irská káva. Nikdy předtím ani potom jsem už nic takového neviděla. Škoda.......
niniatko
@nonna podľa mňa by sa pokojne dal použiť aj obyčajný cukor, pretože podľa mňa je tam absolútne zbytočný ten trstinový, lebo do čiernej už skutočne viac farby nedodá, ale potom by som dala ho menej ako je v recepte, pretože ten likér je skutočne dosť sladký a s obyčajným cukrom by bol už nepríjemne sladký, ďakujem za pozdrav :)

@astheart neviem, treba skúsiť, ale toto nie je husté, je to riedke a myslím, že by to asi urobilo len zafarbenú vodu s určitou celkom slabou príchuťou kávovo-alkoholovou

@izabella929 @medovnicek @3sandra3 @tati2008 ďakujem za komentáre




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia