Kávový likér (fotorecept)
Autor receptu: niniatko
Keďže mám rada všetko s kávovou príchuťou a raz som pila u sesternice kávový likér,
ktorý však nemal tú hustý akoby mliečnu konzistenciu. Tak som hľadala recept na
internete, našla som, no robila som ho až po roku.
Postup
- Pripravíme si suroviny
- Uvaríme si štyri silné kávy, najlepšie z práve zomletej kávy (ja som nemala, tak som použila už kúpenú zomletú).
- Cukor (v pôvodnom recepte sa písalo, že sa nesmie nahradiť obyčajným, ale má sa použiť hnedý, ktorý tomu dá ešte tmavšiu farbu - akú ešte tmavšiu farbu môže mať obyčajná káva?, špecifickú chuť a spôsobí, že likér nebude príliš sladký) a vodu necháme zovrieť, keď zovrie, stíšime plameň.
- Na hrniec dáme sitko, naň gázu, čistú, opratú a vyžehlenú kuchynskú utierku alebo inú tkaninu...
- ... a precedíme všetky štyri kávy.
- Odstavíme zo sporáku a prilejeme rum.
- Necháme úplne vychladnúť (ja na to v takomto počasí používam parapet).
- Po vychladnutí prelejeme do fľašiek. Je toho cca liter a trištvrte. (tu som využila lacnú pracovnú silu, prišiel strýko na návštevu a keďže ja som malinká a fľaška bola vysoká, tak mi to tieklo všade kde sa dalo, len nie poriadne do fľaše :D bordel na stole si prosím nevšímať :D )
- Fľašky odložíme na 4 týždne na tmavé a chladné miesto (do pivnice som ich dala ja), nie však do chladničky!
- Po 4 týždňoch ich ešte raz precedíme a máme kávový likér.
- Takéto množstvo mi vyšlo.