Kávový likér (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Keďže mám rada všetko s kávovou príchuťou a raz som pila u sesternice kávový likér, ktorý však nemal tú hustý akoby mliečnu konzistenciu. Tak som hľadala recept na internete, našla som, no robila som ho až po roku.

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny
  2. Uvaríme si štyri silné kávy, najlepšie z práve zomletej kávy (ja som nemala, tak som použila už kúpenú zomletú).
  3. Cukor (v pôvodnom recepte sa písalo, že sa nesmie nahradiť obyčajným, ale má sa použiť hnedý, ktorý tomu dá ešte tmavšiu farbu - akú ešte tmavšiu farbu môže mať obyčajná káva?, špecifickú chuť a spôsobí, že likér nebude príliš sladký) a vodu necháme zovrieť, keď zovrie, stíšime plameň.
  4. Na hrniec dáme sitko, naň gázu, čistú, opratú a vyžehlenú kuchynskú utierku alebo inú tkaninu...
  5. ... a precedíme všetky štyri kávy.
  6. Odstavíme zo sporáku a prilejeme rum.
  7. Necháme úplne vychladnúť (ja na to v takomto počasí používam parapet).
  8. Po vychladnutí prelejeme do fľašiek. Je toho cca liter a trištvrte. (tu som využila lacnú pracovnú silu, prišiel strýko na návštevu a keďže ja som malinká a fľaška bola vysoká, tak mi to tieklo všade kde sa dalo, len nie poriadne do fľaše :D bordel na stole si prosím nevšímať :D )
  9. Fľašky odložíme na 4 týždne na tmavé a chladné miesto (do pivnice som ich dala ja), nie však do chladničky!
  10. Po 4 týždňoch ich ešte raz precedíme a máme kávový likér.
  11. Takéto množstvo mi vyšlo.