Karamelový cheesecake

veve - fotkaveve, 28. septembra 2012
Karamelový cheesecake
Foto: veve

Toto je môj prvý pokus upiecť cheesecake a veľmi sa podaril! Len som trochu upravila ingrediencie, aby nebol príliš sladký. Teraz je tak akurát a Zobraziť celý popisToto je môj prvý pokus upiecť cheesecake a veľmi sa podaril! Len som trochu upravila ingrediencie, aby nebol príliš sladký. Teraz je tak akurát a všetkým chutil :-) Inšpirovala som sa receptom od Anetky: http://anetagoesyummi.blogspot.sk/2010/05/karamelovy-cheesecake-s-bielou_10.html

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 140 °C

Suroviny

Korpus:
175 g
70 g
Plnka:
500 g
200 g
100 g
2 PL
1 PL
1 KL
2 ks
Poleva:
1/2 konzervy




Postup

  1. 1

    Predhrejeme si rúru na 180°C. Rozdrvíme alebo rozmixujeme maslové sušienky na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom a premiešame. Vznikne sypká zmes podobná mrveničke na koláč. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Snažíme sa vytvoriť čo najrovnejší povrch. Dáme na pól hodiny do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

  2. 2

    Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu. Vo veľkej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku, cukor aj vanilkový cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú bielu čokoládu. Zmes necháme 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát rázne buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvolnili bublinky.

  3. 3

    Rúru stiahneme na 140°C. Krémové cesto vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút, ale prvých 20 minút rúru určite neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený, keď keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostiedok sa trasie podobne ako želatína.

  4. 4

    Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny na izbovú teplotu. Nakoniec chladíme v chladničke minimálne 5 hodín, najlepšie však cez celú noc. Pred podávaním potrieme polovicou konzervy karamelového Salka.

Diskusia k receptu

medulienka122
určite je to chutný koláčik - ináč, vitaj na Vareche, pekne si sa prezentovala, aj ten druhý recept je na 1 *, super:-)
veve
Ďakujem krásne za privítanie :-) Ja mám rada také jednoduché pečenie a do cheesecake som sa zamilovala, tak ešte určite nejaké pribudnú.
kittanna
Vcera som ju urobila, dnes sme ju uz kostovali, mozem povedat iba tolko, ze nebiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiicko v papulke, ja som sice namiesto cukru dala do plnky 2 vanilkove cukre, ale vysledok bol naozaj skvely. A chcem sa opytat, salko si varila a potom davala na tortu alebo iba tak z konzervy ? Lebo ja som dala iba tak z konzervy a sa mi to roztieklo dole celou tortou. :)
veve
@kittanna Tak to som skutočne rada, že sa ti tortička podarila a hlavne, že chutila! My si po nej tiež vždy všetky prsty oblížeme ;-) Ja kupujem už hotové karamelové salko a to je trochu hustejšie, takže nesteká.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia