Karamelové oblátky - Vianočná griláž

matus113 - fotkamatus113, 27. novembra 2009
Karamelové oblátky - Vianočná griláž
Foto: Matus113

Chutnučké koláčiky pre vianočné menu.

4-5
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 balenie
250 g
250 g
250 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Odvážime si 250 g kryštálového cukru, 250 gramov orechov. Cukor necháme rozpustiť na karamel za stáleho miešania. Do karamelu pridáme orechy, sladené salko a jednu celú Ceru - stále miešame na miernom ohni kým sa tuk nerozpustí.

  2. 2

    Pripravíme si neplnené tortové oblátky. Zmes rozotrieme na oblátky a dáme ďalšiu vrstvu oblátok. Zaťažíme a necháme vychladnúť. Koláč potom nakrájame a podávame.

Diskusia k receptu

Vymazať
jarco
Tak toto je asi jediný koláč, ktorý by som si trúfol urobiť aj ja. Vianočná klasika tak ak ju poznám z rodičovského domu :-)
Vymazať
klotka
Možem odporučiť len podotýkam, že orechy nemeliem, ale pokrajam na väčšie kúsky a namiesto Cery občas použijem Heru
Vymazať
olus
klotka, aj ja robím griláž ako ty, dávam Heru a orechy posekám, toto robím každé Vianoce, nesmie chýbať. Je to vynikajúci zákusok, lebo sa nepokazí (ani nemá kedy)
Vymazať
forneta
toto robi moja babka a to je jedine co od nej neziem... je to hrozne sladkee... na mna az moc!
Vymazať
honestka
Forneta, ak tam nepouzijes salako ale ho nahradis iba celym vajickom, tak grilaz nebude presladena. Skus, ale daj pozor, aby si z vajca neurobila prazenicu, cize ho primiesaj vtedy, ked je panvica odtiahnuta z ohna. prvy krat som si myslela, ze nepodarok ale vajce to vsetko pekne vyrovnalo a od Martinovho receptu sa rozdeluje iba v tom "salku a vajci".
Matus 113- GOOD JOB S videom!
Kritiky si nevsimaj, kazdy mame svoje techniky varenia. Cheers!
Vymazať
dorisa
Ja , keď som raz tieto oplátky plnila, tak som mala takú mäkkú tú plnku,že nestvrdla,ani do konca januára:(((((( Salko nepridávam, ale od vtedy sa vždy vydaria.
Vymazať
catthy6093
No, skusila som sa s tym dnes popasovat, lebo mi to velmi chuti, ale neviem co som spravila zle :/
Ked som vyliala Salko do karamelu, tak sa mi sekol, musela som to strasne dlho miesat kym sa zas roztopil. A ked som pridala Ceru a nechala rozpustit, aj napriek stalemu miesaniu sa mi ten tuk z Cery nespojil s cestom a len mi to v tom plavalo. Takze som to musela vyliat. Chutovo je to sice dobre, no uvidime ci sa mi to este zlepi s oplatkami. Asi to nie je vhodne pre kuchtika zaciatocnika :D
Vymazať
molinaro
Zdravím , tiež " robím " tento skvelý zákusok , v podstate taký istý recept , len namiesto Cery používam Heru , alebo Palmarín / pôvodne Smetol / . Ak dovolíte pán Matus 113 , pridal by som sem svoje skúsenosti , ku ktorím som dospel po dlhom skúšaní tohto receptu.
Na rozpustenie cukru používam hrniec z Jánskeho skla / v plechovom sa cukor ľahko pripaľuje /. Mne sa osvedčilo , keď ingrediencie pridávam postupne , nie naraz , a za neustáleho miešania na miernom ohni.Keď to tam dáte všetko rýchlo a naraz , karamel veľmi ochladíte a väčšinou sa zrazí , a potom to dlho trvá , kým sa to znova roztopí.Čiže do karamelu najprv tuk , / Cera . lebo Hera /, ja ho ešte rozdelím na 4-5 kúskov, aby sa mi s tým lepšie manipulovalo v hrnci . Miešam , kým sa neroztopí . až potom pridám Salko , nalievam ho priamo z otvorenej plechovky , ale pomaly , a za stáleho miešania . Chvíľu nechám variť , tuk sa vstrebáva do karamelu , zmes sa zhomogenizováva, vtedy pridám posekané orechy . / Ak budú z toho jesť aj dedko s babkou , je lepšie orechy pomlieť , kvôli zubným protézam. / Stále varíme a miešame a miešame... Zmes nakoniec úplne zhomogenizuje , má karamelovo-hnedú farbu , hustotu ako redší med , no a my sme hotoví .
Vymazať
tinkaj
Dobrý večer. Priznám sa , že pečenie nie je ,,moja šálka kávy". S pečením na vianoce nemám dvakrát dobré skúsenosti. Moje perníčky nikdy nedržia formu ako sú vykrojené, griláš mi v hrnčíčku vždy stuhne na kosť, takže smeruje do kontajnera. Mierne ma to demotivuje, ale nikdy nie tak aby som to vzdala. Takže vždy s veľkým odduševnením pečiem,miesim a potom veď viete. Takže vám všetkým ďakujem za podrobné postupy pri receptoch. Tento rok to dám podľa Molinara. O výsledku sa podelím, tak mi držte palce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia