Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. mája 2013
Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept)
Foto: pusta

Ku kávičke ako stvorené sú motýle z kysnutého cesta, s kakaovo-škoricovou plnkou s rumovou arómou. Kardamom v ceste dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá Zobraziť celý popisKu kávičke ako stvorené sú motýle z kysnutého cesta, s kakaovo-škoricovou plnkou s rumovou arómou. Kardamom v ceste dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá veľmi dobre harmonizuje s kakaom a škoricou v plnke a priamo si kávu žiada.

9 kusov - 1 dávka
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
350 g
125 ml
1 ks
1 ks
1 bal.
3 PL
1 štipka
1 ČL
80 g
plnka:
40 g
3 PL
1 bal.
2 ČL
1 ČL
1 ČL
na vrch motýľov:
1 ks
podľa chuti na posypanie




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky som pridala práškový cukor,...

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...sušené droždie a mletý kardamom, všetko som dobre premiešala.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do priehlbinky v múke som pridala 1 celé vajce, 1 žĺtok a studené tuhé maslo pokrájané na plátky.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Priliala som vlažné mlieko a...

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...všetko som spolu dôkladne spracovala rukami na hladké polomäkké cesto, ktoré som prikryté čistou utierkou odložilla na 1 hodinu do chladničky, kde pomaly kyslo.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým cesto kyslo v chladničke, pripravila som si krém. Do misky som dala zmäknuté maslo,...

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...práškový a vanilínový cukor.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som kakao, mletú škoricu a rumovú aromu.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Spracovala som pomocou vidličky na hladký krém a odložila do chladničky na čas, kým som pracovala s cestom.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto som rozvaľkala na obdĺžník veľkosti asi 30x50 cm o hrúbke 1 mm.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na cesto som rovnomerne rozotrela chrbrtom polievkovej lyžice pripravený krém z chladničky.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Naplnené cesto som odspodu od dlhšieho okraja stočila do závinu.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Závin som pokrájala ostrým nožom na približne rovnaké lichobežníky s nie príliš ostrými uhlami.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Stred každého lichobežníka som stlačila nadol až k pracovenej doske uprostred pomocou rúčky varešky pozdlžne, čím vznikol tvar motýľa.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Motýle som uložila na plech s pečiacim papirom, celkom som mala 9 kusov motýľov.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Povrch som potrela vaječným bielkom, posypala kryštálovým cukrom a nechala som na teple 15 minút ešte kysnúť.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C. Nechala som ich po upečení vychladnúť.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Dala som ich na podnos a na stole rozvoniavala už čerstvá ranná káva. Je to veľmi chutný dezert na raňajky, ale aj inokedy, je veľmi chutný a vhodný aj pre deti s teplým kakaom alebo horúcim čajom, možno ho podávať aj ako sladké pohostenie pre návštevu.

    Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

xnikix
Veľmi pekný recept :) Ja by som ale namiesto bielej múky určite použila celozrnnú nech sú aj výživné ;)
pusta
@xnikix , dakujem za pochvalu. neodporúčam použiť celozrnnú múku, ide o koláč z kysnutého cesta a do koláčov je má ísť biela múka, najlepšia je extra špeciál 00.
neboj, výživné je to až - až :-)
tiginko
krásne motýle, môžu pekne voňať tým kardamónom (ozaj prepáč, ale správne je s "n" na konci). Uložím si ich pre istotu. Podobné škoricové som už robila, ale láka ma to aj v tejto podobe
mracik9
krásne motýle a určite aj fantastické,s tým kardamómom pijem kávu,je dobrý asi všade :))
mracik9
a pre tiginka,presný názov je Elettaria cardamomum,tak neviem,asi slovenský je to ináč :))
monnikka
tak toto ma veľmi láka, upečiem dcére, tá ma za nič nedá:)
pusta
@tiginko , máš pravdu, sú nádherrne voňavé, tá úžasná vôňa krásne zaplnila kuchyňu a ešte tá chuť, to ti teda poviem - trba ochutnať, presne sa to popísať nedá.
pokiaľ ide o názov, vychádzala som z anglického a latinského odborného názvu, latinsky nazývaný ako Elettaria cardamomum, skrátene kardamom, u nás v obchodoch je to tiež zaužívaný skrátený nízov v tomto tvare, tak ho aj ponechám.

 www.strava.sk/showdoc.do?docid=2858...


 cs.wikipedia.org/wiki/Kardamovn%C3%ADk_obecn%C3%BD...


 potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/Search/List?searchQuery=kardamom&...


otázka, čo je správne, zostáva otvorená :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@mracik9 , naozaj je to fantastická chuť, práve mám s kávičkou :-)
dakujem.
pusta
@mracik9 , jeééj, si strašne zlatá, až teraz som si všimla, že si už uviedla latinský názov :-)
dakujem
katka78
Už v minulosti som po správnom slovenskom názve aj ja pátrala a výsledkom bolo zistenie, že správne má byť kardamoM, no mylne (a pomerne často, resp. častejšie) sa používa kardamoN.
Aj ja sama však v mojich receptoch radšej uvádzam "N", pretože "M" vždy ľudí mätie.
aszabka
Úžasne vyzerajú, kardamón má krásnu vôňu, najbližšie upečiem, uložené..
mariamka
krasne su, priam sa ponukaju, kardamoM (aj pre mna novinka, clovek sa stale uci :)) ceresnicka na torte:) a tiez davam skoricu ked robim kakaovy zavin, nevytieklo z tej plnky na plech, ked je to takto "otvorene" ? bola by jej skoda...
pusta
@katka78 , správne je koncovka "M", ale v bežnom styku či už obchodnom, v receptoch alebo časopisoch sa vyskytuje aj ten druhý tvar.
dakujem.
pusta
@aszabka , áno, kardamom má nádhernú a chuť vzbudzujúcu vôňu.
dakujem.
pusta
@mariamka , odpoviem ti úprimne a pravdivo, bola som veľmi "múdra", teplotu som nastavila na 170 stupňov a to je na maslové krehké kysnuté cesto trošku málo, tak niečo plnky vytieklo. ale nešla do škody, krásne skaramelizovala, odlúpla som ju špachtľou a ked trošku vychladla, bola elegantným doplnkom k motýľom a káve :-). treba sa vynájsť...
odporúčam však piecť pri teplote 180 stupňov.
dakujem.
kika1212
@pusta , ty si povestná týmito dobrotami. Znova boduješ. Krásne, sladké, voňavé. Poobzerám sa po kardamone (priznávam, ešte som s tým do styku neprišla) a vyskúšam. Znova obmena slimáčikov-motýlikov.
mariamka
p. @pusta dakujem za uprimnost, ved to sa stane, preto ja radsej robim v tomto pripade tzv. ruze, nakrajam zavin na kolieska, spodok prstami zlepim-uzavriem a postavim ich na stojaka jednu vedla druhej :) nemusite davat "mudra" do uvodzoviek, od vas sa mozme len a len ucit
pusta
@mariamka , to sa stáva pri takýchto koláčikoch, lenže ja nemám vo zvyku klamať, to ku mne nepatrí. také ružičky som už robila, chcela som vyskúšať tento tvar. ešte skúsim iné motýle, uvidím.
dakujem ti.
mamimna
Pusta, každý Tvoj recept sa mi páči. Toto určite upečiem.
cesminaz
Krasne a urcite skvele ako vzdy...ukladam a urcite pride narad aj toto ;-)
elixir
Hmmm, kakao + škorica, prekrásna kombinácia.
pusta
@mamimna , som veľmi rada, že sa ti moje recepty páčia, je to pre mňa nesmierna radosť, ale predovšetkým pocta.
ak upečieš, poteším sa.
dakujem.
pusta
@cesminaz , budem rada ak príde na rad aj tento môj recept. dakujem za uloženie receptu a za pochvalu.
pusta
@elixir , súhlasím s tebou. kakao a škorica sú úžasná kombinácia akardamom to celé ešte umocní.
dakujem.
mesiar50
Výrobky zo škorice mám rád.Ale tie obchodné sú podaktoré ako
,,vykradnuté"...v niektorých múčnikoch mi jasne chýba plnka.A preto si
Rcp uložím.V budúcnosti sa mi určite zíde.Tvoje motýle vypadajú perfektne.
pusta
@mesiar50 , som úprimne rada, že sa ti recept páči a uložil si si ho. tej plnky je tam primerane dosť, bohate postačuje.
ku kávičke je vynikajúci.
dakujem za pochvalu, od teba si to hlboko vážim.
elysa
už mám na ne chuť, zatiaľ len odkladám recept, ale dlho nebude len odložený...
iva63
svoju šikovnosť a kreativitu si nám znovu predviedla, chválim!
pusta
@medovnicek , veľmi ma teší, že sa ti recept páči. len vyskúšaj aj s tým kardamomo, to je zlatý kliniec tejto sladkosti.
dakujem ti.
jujoska
kardamon mam rada, a so skoricou ... hmmm to musi byt jedna basen
pusta
@jujoska , kakao so škoricou je výborná kombinácia, ale v spojení s kardamomom je to tak, ako vravíš - jedna báseň.
dakujem ti.
pusta
@sonulienka , som rada, že si si tento recept uložila do KK, teším sa na to, ak vyskúšaš.
dakujem ti za pochvalu.
pochlebovac
Tieto motýliky v našej kuchyni majú stále miesto, boli od zverejnenia viac ráz pripravované a ku kávičke sú ako stvorené. Ďakujem za zverejnenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia