Foto: pusta
Už dávno sme nemali tresčiu pečeň, spravila som z nej nátierku na večeru, použila som len málo ingrediencií a výsledkom bola veľmi jemná a Zobraziť celý popisUž dávno sme nemali tresčiu pečeň, spravila som z nej nátierku na večeru, použila som len málo ingrediencií a výsledkom bola veľmi jemná a lahodná nátierka, ktorú som natierala na čerstvý domáci biely chlebík a podávala som s citrónovým čajom.
porcia
príprava
Postup
-
1
Otvorila som konzervu s tresčou pečeňou.
-
2
Pripravila som si citrónovú šťavu.
-
3
Tresčiu pečeň aj s olejom som dala do misy,...
-
4
...a rozdrobila som ju na maličké kúsky pomocou vidličky, nerozmixovala som ju, je veľmi chutné, ak tieto malé kúsky je v nátierke aj cítiť.
-
5
Očistenú červenú cibuľu som pokrájala na malé kocôčky, použila som červenú cibuľu, lebo je jemnejšia ako obyčajná alebo iná cibuľa a jemnú tresčiu pečeň chuťou neprebije, len doplní a jemne zvýrazní lahodnú chuť tresčej pečene.
-
6
Cibuľu som pridala k rozdrobenej tresčej pečeni.
-
7
Pridala som hustú domácu základnú majonézu, poriadne rozmiešala, miešala som dovtedy, kým sa majonéza dobre spojila s olivovým olejom, v ktorej bola tresčia pečeň v konzerve . Nátierka je redšia, blíži sa k charakteru peny, ale pena to nie je, tú by bolo treba dobre vyšľahať, ak chcete hustejšiu nátierku, olej nepridávajte, ale my to máme radi takto, pre nás by bolo hriechom ten vynikajúci olivový olej nepridať do nátierky. Na záver som vmiešala pár kvapiek citrónovej šťavy, soliť som nesolila, majonéza bola primerane slaná, nepridávala som žiadne korenie, lebo nátierka takto pripravená je veľmi jemná a lahodná, korenie by jej vôbec neprospelo.
-
8
Na čerstvý domáci chlieb som nátierku z tresčej pečene naniesla pomocou vidličky a doplnila plátkami reďkovky a malými kockami zelenej papriky, môžete voliť aj inú jemnú jarnú zeleninu alebo prúžky červenej cibule. My sme ju mali na večeru, ale vhodná je i na raňajky a pre deti i pre nečakané návštevy je vynikajúcim pohostením pre jej jemnosť a lahodnosť, navyše je len z mála ingrediencií a je rýchlo hotová, nehovoriac o tom, že je veľmi zdravá a mimoriadne chutná.
-
9
záber zblízka. Tresčia pečeň obsahuje vitamin D, ktorý slúži na výstavbu chrupaviek a kostí, tresčia pečeň je bohatá na kyselinu pantoténovú, čo je vitamin B 5, považuje sa za antistresový vitamín, znižuje riziko pooperačného šoku, reguluje látkovú výmenu kožných buniek, zvyšuje plodnosť, podporuje dlhovekosť, podporuje imunitný systém slizníc, rast vlasov, ukladanie farbív vo vlasoch, pôsobí pri odstraňovaní jedov z tela a vylučovaní liekov.
myslím, že ani jogurt a nízkotučný jogurt alebo kyslá smotana či krémový alebo iný syr, tvaroh...výrazne obsah tuku neznížia. :D
netvrdila som, že je to nátierka na redukčnú diétu :DDD
ide aj o chuťové spojenie a osobné chuťové preferencie.:-)
nepresvedčíš ma, že ty občas, možno častejšie nezhrešíš :-)))
zase toľko tej nátierky a denne tiež nezješ, treba zvážiť aj iné vlastnosti a prednosti tresčej pečene zo zdravotného hľadiska, máš ich tam nakoniec uvedené.
dakujem za tvoj milý komentík.
dakujem za uznanie, a uloženie do kk.
zase je to o chuťových preferenciách.
ak sa bojíš čerstvej domácej majonézy, potom ťa odkazujem na komentár @tassiadevil :-)
alebo že by sa ti nechcelo doma vymiešavať majonézu, vôbec to nie je ťažké, mám tu aj recept. :-)
zase je to len a len na tebe.
dakujem za komentík.
dakujem za doplnenie a vyčerpávajúce vysvetlenie.
tiež si myslím, že je to zdravé, pravda nezahrnula som žlčnikárov a choroby pankreasu. ev. redukčnú diétu.
teší ma tvoja pochvala a že sa ti môj receptík páči ako celok.
dakujem ti za uznanie.
PS: nekritizujem chut , asi velmi dobre, ale super chloresterovo kaloricka bomba.
nespomenula som AS a srdcové ochorenia na tomto podklade.
sám vieš, ako zainteresovaný chorý človek, že všetko je veľmi relatívne, a na 1.mieste je aktívny pohyb 2. diéta a 3. medikamenty.
netvrdila som, že táto nátierka je pre diéty.
napriek tomu,si dovolím povedať, že z hľadiska, ktoré som rozpísala v postupe v bode č. 9. je táto nátierka zdravá.
asi ťa ako kardiaka neprekvapia francúzske štatistiky, tiež najnovšie tvrdenia a vedecké poznatky, že aj bravčová masť /nielen husacia/ a dokonca bravčový bôčik sa už najnovšie považujú za zdravé.
k celému dodám len toľko, že nikto nezje z tejto nátierky nehorázne kvantá a vôbec nie denne. všetko je relatívne, záleží na tom, z akého uhla pohľadu sa na vec dívaš.
to ostatné tu už povedané bolo.
takže základom je racionálna strava, od nej sú odvodené všetky diéty, a racionálna diéta nie je nič iné ako pestrá strava so správnym rozložením bielkovín, cukrov a tukov, s množstvom čerstvej zeleniny a ovocia, pričom na prvom mieste vždy je a zostane aktívny pohyb.
to ostatné tu už povedané bolo.
po slovensky sa to povie cica nezer, ked si myslis ze sa napchavaju tak sa mylis, celkovy denny prijem pod 2000 kcal - maju mensie porcie , tak ako tu nedavno jeden sefkuchar napisal , nie je zle jedlo len zle mnozstvo.
Moj syn ma priatelku francuzsku a ta tvrdi ze tento mytus je uz passe, a za par rokov aj francuzi dobehnu v obezite a mortalite americanov, fastfoody a zmena zivotneho stylu im k tomu pomozu.
niekedy robím aj tak, ako ty a máme to radi ako chuťovku k vínu.dakujem.
dakujem ti za milú pochvalu.
my sme ju dávno nemali, v špajzi mi padol pohľad na konzervu s tresčou pečeňou a tak sa stalo, že som spravila.
tu jej bolo dosť v konzerve, bola plná pekných kúskov.
tiež nezvyknem dať všetok olej, tu som dala a nebolo na škodu. s bylinkami som ešte neskúsila.
prima nápad.
dakujem ti.
varecha.pravda.sk/recepty/natierka-z-trescej-pecene-fotor...
tú Pani nátierku si spapkaj ty sám a ja svoju super patlaninku :-)))
mne by teda nechutila, kopa surovín, ktoré prebijú jemnú chuť tresčej pečene - spokojne si ju daj aj za mňa :-)
Dobrú chuť ti prajem!
ak dovolíš, tak len za seba, áno, ako ty popisuješ, tiež robievam, je výborné, ale to nie je žiadna nátierka, ak chceš nátierku, musíš ju niečim spojiť, aby to bola nátierka, tak ja som to spojila majonézou.
každý si môže robiť podľa seba, nemám námietky.
no a podľa nových vedeckých poznatkov sa považuje aj bravčová masť za zdravú, dokonca za zdravý prehlásili aj bravčový bôčik - len toľko.
tresčej pečene a ani tejto mojej nátierky predsa nikto neskonzumuje nehorázne kilgiogramy a denne, toľko k cholesterolu, prečítaj si moju odpoved pre 2010, tam som to rozpísala.
a dodám k tomu to veľmi podstatné, že treba jesť pestrú stravu, všetko v rozumných menších množstvách a celodennú stravu rozdeliť na 5 dávok. teda málo a často, a môžeš jesť všetko, ale s mierou, samozrejme aktívny pohyb je na úplne prvom mieste, ale to ty už vieš, ved hráš tenis.
V komentáre pre @jozka2 aj @safran píšeš, že aby to bola nátierka treba ju s niečim spojiť a odporným spôsobom kritizuješ spojenie chutí, ktoré krásne namiešala @lyali . Bolo by vhodné pre dámu tvojho veku, predtým ako niečo napíšeš, si to poriadne rozmyslieť.
ty nemôžeš namietať proti môjmu komentáru nič,tak ako ja nenamietam proti tvojmu.
ty len môžeš povedať, že tebe chutí tá druhá nátierka lepšie, nič viac.
nepoučuj ma, čo a ako smiem, nesmiem alebo mám komentovať :-)
ja to tebe nerobím, nepotieram tvoj názor, OK?
to nie je o mojom veku,to je o mojej chuti,to je môj názor, tak ako ty máš svoj.
prajem ti pekný deň :-)
no to druhé, mám rovnaký problém ako ty :-)
mastnému chlebu s cibuľou jednoducho neodolám a nevymením za nič :DDD
naučila som sa to ešte v detstve u mojej dobrej starej mamy v detstve, ked mi natrela domácou bielučkou voňavou bravčovou masťou z domácej zabíjačky veľký krajec čerstvo upečeného chleba v peci, ktorý piekla ona doma a posypala cibuľou z jej záhrady :P a hned som s tým letela von k ostatným deťom a tie mali rovnakú dobrotu.
dakujem.
mne sa tvoje recepty veľmi páčia. :-)
@eviana ma do tohoto svetla zámerne alebo nechtiac postavila.
ospravedlňujem sa, že mne chutí niečo iné, ako to, čo je v tvojej nátierke z tresčej pečene, tým som nechcela povedať, že nie je dobrá, len že ja mám iné chuťové preferencie. :-)
dakujem za tvoje pochopenie.
môj pradedo bol veľký a ťažký fešák, rád jedol dobré a mastné, v sedemdesiatke ešte mladé ženy naháňal, ťažko pracoval, málo spal, vedel sa baviť,aj si vypil, bol to veselý, láskavý a chápavý múdry človek, v mladosti bol dlho husárskym kapitánom u Franca Jozefa I.-ho, vychoval 7 detí, každému pomohol, bol to chlap ako sa patrí a mali ho radi všade,.
nuž a veľa fajčil, fajku mal vždy v ústach a poviem ti, že v živote nebol chorý, lekára nikdy nevidel, kypel zdravím, vo veku 96 rokov tichučko zaspal na veky, do poslednej chvíle bol aktíve činný, užívať si vedel život plnými dúškami.
dakujem ti, že som si na toho výnimočného muža mohla zaspomínať :-)))