Jednoduché chlebové bochníky fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 31. januára 2014
Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept)
Foto: iva63

Tieto jednoduché chlebové bochníky majú rovnaký pracovný postup ako domáci nemiesený chlebík, ktorý sem pridala tetrisss... ja som v recepte použila tri druhy múk Zobraziť celý popisTieto jednoduché chlebové bochníky majú rovnaký pracovný postup ako domáci nemiesený chlebík, ktorý sem pridala tetrisss... ja som v recepte použila tri druhy múk a pridala som aj rascu drvenú...posúchy som piekla voľne na plechu nie vo forme. Večer si cesto pripravíne a necháme kysnúť prikryté do druhého dňa... Hotové bochníky sú veľmi mäkké, vzdušné a vláčne!

4
porcie
25 minút
na 200 °C

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 ČL
1 ČL
1/3 ČL
1 a 1/2 hrnčeka




Postup

  1. 1

    sypké suroviny dáme do misky, premiešame a zalejeme vodou...všetko spolu vareškou premiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme celú noc v teple kysnúť

    Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na druhý deň, po 14 hodinách kysnutia, cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku...rozdelíme nožom na 4 rovnaké diely...každý diel pár krát prehodíme z ľava do prava a vytvoríme bochník...stále máme dosku dostatočne pomúčenú...(postup som nefotila, robila som tak rýchlo, že som na to zabudla)

    Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    bochníky preložíme na plech, vyložený papierom na pečenie a necháme voľne neprikryté kysnúť v teple asi hodinu...vrch bochníkov nepotierame

    Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    chlebové bochn pečieme v dobre vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 25 minút (čas aj výška teploty je iba informatívny údaj) ...ja som ich piekla 25 minút...neboli veľmi vysoké, nakoľko bolo cesto redšie, tak sa pekne rozlialo po plechu...ten čas im stačil na to, aby boli dôkladne prepečené

    Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    upečené bochníky necháme vychladnúť na mriežke

    Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vychladnuté nakrájame na krajíčky

    Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    sú veľmi ľahučké, nadýchané

    Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prajem dobrú chuť!

    Jednoduché chlebové bochníky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sany11
Perfektne pečivo,ako vždy od teba.5*****
janger
Krasne chlebiky si upiekla, @iva63. Ta korka je taka akurat, ani hruba, ani tenka, ani tmava, ani bleda :-). Na ktorej priecke v rure pecies? Myslim tym nizsie? V strede?
babkamt
Veľmi lákavé. Voňajú aj cez počítač. Dávam 5*
pusta
@ivka63 , sú úžasné tvoje chlebíky, ako všetko od teba.
to cesto mi príde ako cesto z nemieseného chleba. chcem sa ťa spýttať. to je 750 ml múky a z tohoto množstva vyjdú až 4 chlebíky? pripadajú mi dosť veľké.
dakujem za odpoved.
iva63
ďakujem vám všetkým -:)
@janger nechcela som mať bochníky chrumkavé z vrchu, tak som ich nepotierala a piekla som ich na druhej mriežke zo spodu... piekla som ich predvčerom a ešte dnes sú výborné. Skladujem chlieb aj pečivo v ľanovej utierke.
@pusta v úvode môjho receptu to uvádzam, že je to recept od tetrisss na nemiesený domáci chlebík. Ten recept je úžasný. Ja si zmením iba múky a pridávam semienka podľa seba. Ale postup a množstvá základných surovín sú vždy rovnaké...vždy sú to pre mňa tri hrnčeky múky a z toho množstva mám jeden nemiesený chlebík pečený v rímskom hrnci, alebo 3 dlhé bagety pečené vo forme na bagety, alebo 8 kusov žemlí pečených voľne na plechu...no a teraz som urobila z tej istej dávky múky, čiže 3 hrnčekov - tieto 4 chlebové bochníky. Ako príklad na veľkosť bochníkov som pridala foto č.6, kde som bochník nakrájala na tenké krajíčky...Ak pečiem väčší chlieb tak použijem veľké čajové šialky 500 ml a zdvojnásobím si suroviny, ktoré sú v pôvodnom recepte na memiesený domáci chlieb.ďakujem za tvoj milý komentár aj hodnotenie
tatranka
Už na tvojom zarobenom a kysnúcom ceste,je vidieť aké má krásne bublinky a to je už záruka dobrého a vzdušného pečiva.Ivka ,už si na pečivo odborník.
janger
@iva63 , dakujem za radu :-). Mne sa ta tvoja korka preto paci, lebo je taka rovnomerne upecena z oboch stran. Vzdy mas velmi pekne chlebiky, pecivka, take vzorove :-)...
katarina2511
Prosim info - mam zarobene cesto a zajtra chcem piect. Co znamena prehadzovat z lava do prava???
iva63
@katarina2511 ako vidíš na foto č.2 cesto je dosť riedke. Okamžite sa doslova rozleje po doske....to prehadzovanie cesta znamená nasledovne, že si zoberieš stierku na cesto a podložíš ju pod bochník a opatrne zľahka prehodíš cesto na polovicu ...teda z ľava do prava...to prehadzovať z ľava do prava som myslela preto, ak nemáš stierku dostatočne širokú a nepodarí sa ti to zložiť na jedenkrát, tak prehodíš znova tak,aby si mala celý ten bochník vytvarovaný do takého hrubého rohlíka. Nie je to nič zložité. Je to vlastne to vyformovanie do tvaru bochníka. A keďže je pomúčené cesto dosť riedke tak iba tým preložením dosiahneš jeho tvar. Ak nerozumieš, pýtaj sa, som tu a poradím Ti-:)
katarina2511
Dakujem za radu Iva, zachvilu sa chystam piect. Moje cesto vsak je hustejsie ako Tvoje. Uvidim, co z toho bude.
katarina2511
Chlieb je upeceny, jeden sa uz zjedol. Mala som dva bochniky. Neviem, ci sa da dat do komentu fotografia, ale chlieb bol rovnaky ako Tvoj Iva. Moj bol vsak tmavsi. Pouzila som bielu muku + celozrnnu muku + Light raznu muku. Light je bledsia. Chlieb nam skutocne chutil. Nabuduce vyskusam dalsie druhy muky. Dakujem za recept a rady pri priprave cesta. Zdravim Vas z Canady.
iva63
Katka veľmi sa teším, že Vám chutilo!...Samozrejme, že konzistencia cesta je vždy individuálna. Záleží od typu použitej múky. A suroviny, ktoré používam ja tu, nemusíš ty zohnať v zahraničí-:)...Ak nabudúce zmeníš múky a pridáš rôzne semiačka, tak budeš mať zase iný bochník. Dôležité je, že je pečený doma a s láskou-:))) vtedy chutí obzvlášť dobre. Srdečne pozdravujem do ďalekej krajiny.
dusan95843
Vcera sme bochniky piekli, boli fantasticke, dnes davame kysnut dalsie. dakujem za super recept, samozrejme pridavam *****.
jerica
@ivka63 Ivi ,
ty si profíkom s receptami na chlieb a pečivo, určite by sa zadarilo , keby si si otvorila mini pekáreň, si mladá a šikovná, určite by si mala úspech s takými zdravými a chutnými produktami :-) :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia