Jarkin maškrtok fotorecept

monnikk - fotkamonnikk, 21. júna 2011
Jarkin maškrtok (fotorecept)
Foto: monnikk

Tento recept je v našej rodine veľmi obľúbený. Ak mám povedať pravdu ešte nikdy som ho inde nejedla ani nevidela, nie je síce Zobraziť celý popisTento recept je v našej rodine veľmi obľúbený. Ak mám povedať pravdu ešte nikdy som ho inde nejedla ani nevidela, nie je síce najlacnejší, ale je to taká rýchlovka keď sa ohlási neočakávaná návšteva.

45 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
12 dkg
12 dkg
Snehová plnka:
6 ks
30 dkg
4 PL vlažná




Postup

  1. 1

    Oddelíme si žĺtok od bielka.

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme šľahať bielka na sneh, keď je sneh tuhý pridáme cukor a žĺtka a mixujeme pokiaľ cukor neprestane chrupčať:-) pod zubami, keď už cukor necítime pomaly vmiešame múku.

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech si vystelieme papierom na pečenie (ja zvyknem plech trochu natrieť maslom, aby sa mi papier v ňom lepšie držal).

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hotové cesto si vylejeme na plech a upravíme, aby na celom plechu bola približne rovnaká vrstva/ takto upravené dáme piecť do rúry, ja pečiem na maxime v teplovzdušnej rúre, čas nejako nemám odhadnutý ale skúšam to špáradlom, ak sa cesto ešte lepí tak šup ho naspäť do rúry, keď je cesto upečené tak špáradlo zostane čisté

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    takto vyzerá upečené piškótové cesto

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokiaľ sa nám cesto pečie v rúre tak si pripravíme sneh: do misky si dáme bielka a ušľaháme tuhý sneh. Medzitým si do hrnca dáme cukor a vodu a za stáleho miešania dáme variť a necháme prejsť varom. Keď je cukor s vodou uvarený postupne ho pridávame do ušľahaného snehu a stále šľaháme.

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový sneh si vylejeme na upečené piškótové cesto a upravíme.

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme ešte zapiesť na krátku chvíľu do rúry pokiaľ sneh nechytí farbu.

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vychladnutý koláč dáme čokoládovú polevu: čokoládu s cerou rozpustíme nad parou, ja pridávam ešte trošku oleja (ale len trošku lebo potom by nám čokoláda nestuhla), čokoláda je potom pekne lesklá.

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď je čokoláda zatuhnutá porežeme horúcim nožom, aby sa nepolámala a možeme jesť.

    Jarkin maškrtok (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

dajanca
takúto plnku nepoznám...uložené... vyskúšam... :-)
a poraď, čo potom urobíš so 6 žĺtkami... :-)
monnikk
tento koláč pečiem hlavne vtedy keď mám zvyšné bielka :-)
matased
ani ja niekedy neviem, čo s bielkami.......ukladám, super!
janicka13
jeeej no super kolacik, ja co nemam rada pecenie, toto je asi jeden z najlahsich, to zvladnem aj ja :) dakujem, odkladam do kk.
ivkagal
Ten zakusok piekla moja mama,ked sme boli deti.Nazov ma HABOŠ,Dakujem za pripomenutie.
monnikk
tento koláč je naozaj veľmi jednoduchý a bol prvý, ktorý som upiekla keď som mala asi 15 rokov a celkom bežne ho piekol aj náš otec :-)
vecnemlada
ano je to habos, ale ja do bielkov pridavam aj citronovu stavu, je potom osviezujuci , v cukrarnach ho robili z listkoveho cesta, ale toto sa mi paci viac :)
marienka44
@Monnikk ,aj ja robim polevu ako Ty, s trochou oleja. Ucili nas to na kurze pecenia. Je to habos. :-) Preco mas tak tazko zapamatelny nik? Ked ho chcem napisat za zavinacom ,musim sa vratit aj 3x na zaciatok receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia