Foto: ancicka
Tortička je lahodná a hlavne pre tých ,čo nemajú radi moc sladké a obľubujú čokoládu.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
200 g |
|
30 g |
|
100 g |
|
80 g |
|
2 čl |
|
Čokoládová plnka: | |
100 g (horká) |
|
3 PL |
|
250 g |
|
1/2 dl |
|
podľa chutí |
|
1 ks |
|
Na poliatie korpusu: | |
|
|
trocha |
|
trocha |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Do misky rozbiť vajcia,zašľahať s cukrom a položiť na horúcu vodu na paru.Voda nesmie silno vrieť,len tak bublať.Mixérom šľahať,tak asi 2 min.kým sa cukor nerozpustí.
-
2
Potom z pary odstaviť a šľahať,až sa objem zväčší o 2-3x.Ked sú vajcia vyšľahané,počas šľahania pridáme krajom misky rozpustené maslo.
-
3
Potom do cesta pridať preosiatú múku s kakaom a kypriacim práškom.Múku zamiešame do vajec zľahká metličkou,z dola na hor,aby sa dobré vstrebala do vajec.
-
4
Cesto vyliať do pripravenej tortovej formy,vyloženej papierom./boky nenatierať/
-
5
Rúru vyhriať na 200 °C a pri vkladaní stiahnuť na 180 °C.Piecť 20 min,a za ten čas neotvarať rúru.Po 20 minútach,môžte špáratkom zistiť,či je upečená.Ja pečiem tých 30 -35 min.Ked je korpus upečený,rúru vypnúť a nechať ho asi 5 min pri otvorených dvierkach a tak formu vybrať s rúry.Korpus treba nechať vo forme ešte trochu,aby vychladol a tak bok formy odobrať.Korpus je najlepšie nechať vychladnúť-odstáť aspoň 10 hodín,najlepšie cez noc.Takto krásne vyzerá vychladený a odstatý korpus.
-
6
na plnku si pripravím suroviny a zalejem si silnú čiernú kávu,asi 1 dl.
-
7
Polámať čokoládu do misky a zaliať 1/2 dl precedenej kávy.Miešať kým sa čokoláda nerozpustí.
-
8
Po rozpustení ostane krásna hladká a lesklá.
-
9
Maslo vymiešať s preosiatým kakaom a cukrom a dobré ho vyšľahať.
-
10
Do vyšľahaného pridať rozpustenú čokoládu a zašľahať.Kto chce sladšie môže pridať cukor.
-
11
Pred plnením korpus si pekne rozkrojiť na polovicu.Korpus je pekný porovitý.
-
12
Zo zbytku kávy,troška rumu a svetlého sirupu si urobíme zálievku a korpus poliať.
-
13
Plnku natrieť na poliatý korpus a troška plnky nechať na vrch.
-
14
Vrch tortičky poliať čokoládovou polevou.
-
15
Ja som to ozdobila takto,no môže si nechať na ozdobu aj s plnky,to už je na každom,podľa svojej fantázie.
-
16
Tortička v reze.Dobrú chuť.
Diskusia k receptu