Janov torta - čokoládová (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Tortička je lahodná a hlavne pre tých ,čo nemajú radi moc sladké a obľubujú čokoládu.
50 minút príprava |
30-35 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky rozbiť vajcia,zašľahať s cukrom a položiť na horúcu vodu na paru.Voda nesmie silno vrieť,len tak bublať.Mixérom šľahať,tak asi 2 min.kým sa cukor nerozpustí.
- Potom z pary odstaviť a šľahať,až sa objem zväčší o 2-3x.Ked sú vajcia vyšľahané,počas šľahania pridáme krajom misky rozpustené maslo.
- Potom do cesta pridať preosiatú múku s kakaom a kypriacim práškom.Múku zamiešame do vajec zľahká metličkou,z dola na hor,aby sa dobré vstrebala do vajec.
- Cesto vyliať do pripravenej tortovej formy,vyloženej papierom./boky nenatierať/
- Rúru vyhriať na 200 °C a pri vkladaní stiahnuť na 180 °C.Piecť 20 min,a za ten čas neotvarať rúru.Po 20 minútach,môžte špáratkom zistiť,či je upečená.Ja pečiem tých 30 -35 min.Ked je korpus upečený,rúru vypnúť a nechať ho asi 5 min pri otvorených dvierkach a tak formu vybrať s rúry.Korpus treba nechať vo forme ešte trochu,aby vychladol a tak bok formy odobrať.Korpus je najlepšie nechať vychladnúť-odstáť aspoň 10 hodín,najlepšie cez noc.Takto krásne vyzerá vychladený a odstatý korpus.
- na plnku si pripravím suroviny a zalejem si silnú čiernú kávu,asi 1 dl.
- Polámať čokoládu do misky a zaliať 1/2 dl precedenej kávy.Miešať kým sa čokoláda nerozpustí.
- Po rozpustení ostane krásna hladká a lesklá.
- Maslo vymiešať s preosiatým kakaom a cukrom a dobré ho vyšľahať.
- Do vyšľahaného pridať rozpustenú čokoládu a zašľahať.Kto chce sladšie môže pridať cukor.
- Pred plnením korpus si pekne rozkrojiť na polovicu.Korpus je pekný porovitý.
- Zo zbytku kávy,troška rumu a svetlého sirupu si urobíme zálievku a korpus poliať.
- Plnku natrieť na poliatý korpus a troška plnky nechať na vrch.
- Vrch tortičky poliať čokoládovou polevou.
- Ja som to ozdobila takto,no môže si nechať na ozdobu aj s plnky,to už je na každom,podľa svojej fantázie.
- Tortička v reze.Dobrú chuť.