Jahodový kompót

marryann - bez fotkymarryann, 12. júna 2014
Jahodový kompót
Foto: marryann

Tento recept som našla v knihe Babičkina špajza nad zlato. Vyskúšala som ho a som veľmi spokojná. Jahody sa v pohári ani nepohli, majú Zobraziť celý popisTento recept som našla v knihe Babičkina špajza nad zlato. Vyskúšala som ho a som veľmi spokojná. Jahody sa v pohári ani nepohli, majú krásnu farbu a nie sú presladené. Z 10 kg odstopkovaných jahôd som zavarila 24 pohárov (370 ml).

Suroviny

5 kg
1 l
700 g




Postup

  1. 1

    Čerstvé a nevodnaté jahody odstopkujeme, opláchneme vodou, necháme odkvapkať na sitku a preložíme do hrnca.

  2. 2

    Uvaríme cukrový roztok, nalejeme na jahody a zohrejeme na 90 °C. Takto pripravené jahody necháme jeden deň odpočívať na studenom mieste. Jahody sa napijú roztokom a pustia šťavu.

  3. 3

    Ďalší deň poukladáme jahody do čistých zaváracích pohárov, zalejeme cukrovým roztokom, uzavrieme a sterilizujeme 15 min pri teplote 80 °C. Ja som použila elektrický zavárací hrniec s nastavením teploty a s časovačom. Po naplnení pohárov mi zostalo asi 4 l jahodového nálevu. Neviem, či záleží na odrode jahôd, niektoré pustia možno viac šťavy, iné menej?! Čo mi zase až tak nevadí, lebo som ju zavarila do fliaš a po zriedení s vodou máme teraz jahodové osvieženie :-)

Diskusia k receptu

elixir
Kiežby som aj ja mala toľko jahôd, že neviem čo s nimi:) Určite skvelý kompót.
1x luclip
radost
vyskúšam tvoj spôsob-pre mňa nový..hoc zaváram vyše 40 rokov..práve máme čas jahôd..:-)
janealli
Veľmi sa mi páči tvoj spôsob prípravy jahodového kompótu. Keďže u nás bude sezóna jahôd až tak za dva týždne a vyzerá, že ich bude dosť, vyskúšam podľa teba. Potom sa ozvem ako to dopadlo.
tonicka53
krásne jahody, ani sa nechce veriť že nevyplávali pod víčko :-); ukladám, lebo u nás je už po sezóne jahôd a dávam ti 5* /keby sa dalo tak aj viac !!!/
olinecka
Chvalim jahodovy kompot ,ktory je krasny,ale neviem či jahody vo flašach nebudú ako blato 15 minut sterilizovať je veľa .Ja zavaram ,ale sterilizujem 5-7 minut.Naukladam umyte do pohárov a zalievam teplym sirupom.Ináč chvalim!!!!
sovka62
Tak takýto jahodový kompót som v živote nevidela a to som už videla všeličo. Každý jahodový kompót, s ktorým som mala do činenia, vyzeral ako vechtíky plávajúce na povrchu červenej tekutiny. Veď v konzervárňach dobre vedeli, prečo jahody dávajú do plechovíc a nie do skla, ako ostatné ovocie.
Už od utorka sa vytešujem, že mám jahodové šialenstvo za sebou, ale teraz rozmýšľam, či sa ešte nevyberiem na samozber, aby som toto mohla vyskúšať.
Akokoľvek, veľmi pekne ďakujem za recept.
marryann
Potešilo ma, že sa Vám recept páči...ďakujem:-) Ja zaváram už 20 rokov a nikdy sa mi takéto pekné jahody nepodarilo zavariť, až teraz podľa tohto receptu. Klasickým spôsobom - zaliate horúcim sirupom mi vždy vyplávali pod víčko, skúšala som aj zasypať cukrom a zavariť vo vlastnej šťave, ale nebolo to ono. olinecka, otvorila som jeden pohár na "koštovku" - jahody sú také, ako som ich nakladala do pohára, držia svoj tvar, vôbec nie sú rozvarené - tiež som bola zvedavá:-) použila som zavárací hrniec, kde si nastavím teplotu a čas, keď hrniec skončil svoju prácu, poháre som povyberala. janealli, daj potom vedieť, ako sa ti podarili a hlavne, koľko nálevu Ti zostalo:-)
havino
jeminenku, totok je čo? jak živ som taký jahodový kompót nevidela, minulú stredu som spracovala 15 kg jahôd,okrem džemov, aj vo vlastnej šťave, ale teraz kvôli tomuto kompótu a sovkinej dreni na zmrzlinu, ktorá je neskutočne dobrá a rýchla na zmrzlinu, idem ďalšie jahody dokúpiť, no nedá mi to čakať do budúceho roka, neuveriteľné pre mňa, jahody ani dole, ani pod viečkom
salinka
Teda @marryann ! Prvý recept a hneď takáto mágia:-) Ako si tie jahody presvedčila, aby sa tak kultivovane usporiadali? To mi teraz nedá spať:-)
kukulienka71
@salinka , :-))) @marryann ,nevieš náhodou druh jahôd, ktoré si použila? neviem, ktoré sú nevodnaté a chcela by som mať také nádherné jahodové kompóty. Ani by som ich asi neotvorila, len by boli na ozdobu, oči na nich môžem nechať!
babkamt
máš ich krásne.Len škoda, že si ich nepridala skôr. Recept si odkladám na budúci rok vyskúšam. U nás je už po jahodách.
gubics
Ja už roky robím z jahôd len džem, lebo kompóty mi stále vyplávali pod viečko. Teraz som prišla zo záhrady s plným vedrom jahôd. Tak hneď môžem vyskúšať tento recept.
Trochu som si privstala, lebo neskôr je horúčava na nevydržanie aj na záhrade.
frona
Presne takto som zavárala jahody aj ja. Recept som mala od mojej bývalej kolegyni už od roku 1974. Roky som ho používala, kým boli deti malé. teraz už jahody nezaváram. Sirup, čo mi po prvej várke ostal, som vychladila a dala do chladničky. O 2 dni som ho prevarila a znova použila na ďalšiu várku. Ostatný, čo mi zostal, som dala deľom vypiť s vodou. Fakt to bol najlepší recept na zaváranie jahôd, aký som kedy poznala. A nikdy sa mi nekazili ani neplesneli. Mohli(ak niekedy vydržali)ostať aj 2-3 roky.
tinca
@marryann tak klobúk dole sklápam pred tebou ako konzervárka, máš ich prekrásne. Jahody obsahujú veľa vzduchu a preto vyplávajú napovrch. @sovka má pravdu, že aj u nás sa zavárali výlučne do plechu. Ja som ich pre tento zjav nezavárala,ale tvoj rcp ukladám, aby som na to nezabudla:) 5*
1x tinca
tatranka
Krásna zaváranina,ktorú som za 50 rokov môjho varenia-zavárania ani nikdy takto neurobila,ale ani nevidela.
Jahody boli vždy chutné,ale vyplávali mi do polovice pohára.Za posledné roky som ich už ani nezavárala.
No tento krát som si recept uložila a na skúšku veru ešte pár pohárov spravím,kým jahôdky ešte sú.ďakujem za pekný recept.
Myslím,že veľa žien si dnes potešila,povzbudila a aj nabudila.
1x soncya
marryann
@kukulienka71 , jahody sú zo samozberu v Tekovskej Breznici a na stránke majú napísané, že je to odroda ELSATNA. @babkamt , na zbere sme boli minulú nedeľu a ešte stále sa dá oberať...u nás je teraz jahodová sezóna :-) som rada, že som Vás mojim receptom potešila, všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za pochvaly :-)
marta5
Nádherné-vyskúšam určite na budúci rok.U nás je už po jahodám.Ďakujem za skvelý recept,aj ja som už robila len jahodový džem.Máš ich krásne.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Veľmi pekne foto.Taký spôsob zaváranie robíme aj my doma všetko drobné ovocie.
1x soncya
janealli
@marryann chcem sa ti poďakovať za výborný recept na vynikajúci jahodový kompót. Ja som robila len z polovičnej dávky 2,5 kg (na prvýkrát sa mi nepodarilo v záhradke naoberať väčšie množstvo), zavarila som 8 fľaštičiek 370 ml a zvýšilo mi pol litra sirupu. S kvalitou kompótu som veľmi spokojná, pár rokov som už jahodové kompóty nerobila, ale hneď ako dozrejú ďalšie jahody, budem robiť znovu.
1herecka
dávam pochvalu za recept...včera som skúsila a kompótiky vyzerajú super!
babidka
Prave sa mi macaju v sirupe :-) Urobila som ho raz tolko ako je v recepte /teda 2 davky/ lebo som ich chcela mat ponrene cele v sirupe aby sa napili dost / :-)))/ a chcem ho potom jednoducho prevarit a pouzit na zaliatie jahod v poharoch . Nebude to vadit ? Zda sa mi neefektivne aby sa sirup v ktorom sa namacaju odlozil na nieco ine a urobil sa novy .Alebo to bude chyba?
marryann
@soncya , @janealli , @1herecka , som veľmi rada, že sa Vám kompót vydaril :-) teším sa s Vami :-)
@babidka , neviem, či som správne pochopila Tvoj komentár, ale jahody sa zalievajú práve tým sirupom, v ktorom sú namočené, nerobíš žiadny iný...akutát, že z neho zostáva, nemienieš ho celý:-)
babidka
Zacali nam dozrievat jahody a budem ich znovu zavarat presne podla tohto receptu !:-)Otvorila som pred par dnami predposlednu flasticku a su viac ako vyborne . Na skus pevne , chut aj vzhlad vyborne ,sladke tak akurat ...je to najlepsi jahodovy kompot aky sa mi kedy podaril :-)
majkahra
Tak toto nemá chybu. Keď sa postupuje presne podľa receptu lepši jahodový kompót sa nedá urobiť. Veľká vďaka za skutočne vynikajúci recept.
palesandra
Prosim vas, vv 2. Je uvedene uvarit roztok a naliat na jahody. Taky horuci ho naliat na ne alebo nechat vychladnu a tak naliat , a potom hned zahrievat...
snehulienkaaa
Dobrý večer, tak ja som prvý krát zavarala jahody a bolo to moje uplne prve zavaranie. Váš recept sa mi veľmi zapáčil. Robila som všetko podľa neho. No a neviem, co som urobila zle, ale všetky poháre sa mi pokazili. Nabudúce budem znova zavarat podľa tohto receptu, ale skúsim to zavarit v hrnci. No, ale ďakujem za recept a dúfam, že nabudúce sa to podarí. Dám vedieť.
evaj1955
Robila som podla tohto receptu a mozem Vas uistit, ze jahody su vynikajuce aj po roku. Nepokazil sa ani jeden pohar. Som rada , ze som ten recept nasla a vyskusala a Marryann dakujem, ze ten recept uverejnila.
chorchia
Ja práve sterilizujem jahody podla Vášho receptu na 5 kg jahod som spravila 2 litrovu zálievku a vobec mi nezvýšila šťava vyšla akurát. No som zvedava či sa vydaria


olinecka
@Vaclavova (2.6.2019 18:38)

Moje zaváranie jahôd každý rok poteší moje vnúčatá.Jahody umyjem v sitku pod tečúcou vodou.Vodu s cukrom kryštál uvarím,sirup.Jahody dám do suchých fliaš a zalejem sirupom ešte horúcim.Flase uzavriem a sterilizujem 5-6 minút.Poukladam na stôl zakryjem a nechám do druhého dňa.
paploska
Dakujem krasne. Kompoty nerobievam ale tieto jahody nemohli ist do dzemu a korona ma naucila ze ich vieme vyuzit
zolik
Tento recept na jahodovy kompot nema konkureciu. Dakujem zan, inak uz zavarat jahody ani nebudem.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia