Jahodový kompót

Autor receptu: marryann

Tento recept som našla v knihe Babičkina špajza nad zlato. Vyskúšala som ho a som veľmi spokojná. Jahody sa v pohári ani nepohli, majú krásnu farbu a nie sú presladené. Z 10 kg odstopkovaných jahôd som zavarila 24 pohárov (370 ml).

Suroviny

Postup

  1. Čerstvé a nevodnaté jahody odstopkujeme, opláchneme vodou, necháme odkvapkať na sitku a preložíme do hrnca.
  2. Uvaríme cukrový roztok, nalejeme na jahody a zohrejeme na 90 °C. Takto pripravené jahody necháme jeden deň odpočívať na studenom mieste. Jahody sa napijú roztokom a pustia šťavu.
  3. Ďalší deň poukladáme jahody do čistých zaváracích pohárov, zalejeme cukrovým roztokom, uzavrieme a sterilizujeme 15 min pri teplote 80 °C. Ja som použila elektrický zavárací hrniec s nastavením teploty a s časovačom. Po naplnení pohárov mi zostalo asi 4 l jahodového nálevu. Neviem, či záleží na odrode jahôd, niektoré pustia možno viac šťavy, iné menej?! Čo mi zase až tak nevadí, lebo som ju zavarila do fliaš a po zriedení s vodou máme teraz jahodové osvieženie :-)