Foto: sovka62
Jahodový džem som nevarila, ani nepamätám, ale toho roku máme plantáž len 17 km od Trnavy, tak sme sa rozhodli. Informovali sme sa, či Zobraziť celý popisJahodový džem som nevarila, ani nepamätám, ale toho roku máme plantáž len 17 km od Trnavy, tak sme sa rozhodli. Informovali sme sa, či je samozber aj v sobotu. Bol a tak sme sa tam vydali.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ak máte vlastné jahodnisko, ušetríte si cestu. Ak nie, nevadí, obzrite sa, kde v okolí sa robí samozber, plantáže pribúdajú, takže by to nemal byť problém. Nám trvalo oberanie hodinu aj cestou a toto sme priniesli (9,2kg):
-
2
Z jahôdok sme vybrali najkrajšie na jedenie, ostatné sme umyli, odstopkovali a zasypali cukrom. Zdali sa mi kyselšie, tak som použila 600 g cukru na kilo očistených jahôd.
-
3
Jahody sme zakryli, uložili na dlažbu do komory, kde je relatívne chladno a mali sme do druhého dňa pokoj. Do rána jahody pustili šťavu, časť cukru sa roztopila a boli pripravené na varenie.
-
4
Zopár ráz som ich premiešala, kým som si pripravovala to, čo som potrebovala na varenie. Cukor sa rozpustil skoro úplne. Do mrazničky som si vložila tanierik, ktorý budem potrebovať neskôr. Veľký kastról som postavila na sporák na miernu teplotu (z deviatich stupňov päťka). Do panvice (to som sa naučila na Vareche, predtým som varievala v kastróle) som si nabrala necelý liter jahôd so šťavou a začala som variť. Miešala a miešala, chvíľu sa mi zdalo, že jahody sa rozhodli vybrať na výlet mimo panvice, tak som na chvíľu znížila teplotu.
-
5
Miešala som a miešala, ruky zamestnané, hlava zaháľala, tak som si cvičila pamäť a spomínala školské básničky. Poviem vám, keď vám hlavou prebieha ......padli Turci na Poniky, padli padli durným honom, po doline dole Hronom..... dosť sa pobavíte. Nakoniec som tie básne potriedila a panvicu dovarila. Prvé dávky som nevarila na džem. Povarila som ich len kým sa tekutina zredukovala asi o tretinu a po dovarení som pridala na štipku noža kyseliny sorbovej. Získala som jahody v rôsole, výborné so šľahačkou, do džemov (naozaj veľké kúsky ovocia), do zmrzlinových a ovocných pohárov, k pudingom a pod. Takto to vyzeralo v panvici:
-
6
A takto v pohároch:
-
7
Rôsolu som spravila štyri poháre, ostatné jahody (šesť pohárov) som dovarila na husto na džem. Poháre som na chvíľu prevrátila hore dnom, potom som ich uložila do deky zakrytej utierkami a nechám ich chladnúť do zajtra. Kým som po častiach varila na panvici, pomaly sa zohrial aj obsah veľkého kastróla, jahody sa v ňom predvarili a každá dávka na panvici sa varila rýchlejšie ako predchádzajúca.
-
8
V kastróli to takto pekne bublalo a keď som to prekladala do panvice, už to ani veľmi nepenilo. Školské básničky sa v hlave minuli, teraz boli na rade pesničky Nedvědovcom, tie si pamätám lepšie.
-
9
Pred dovarením každej panvice som skúšala, či džem bude dosť hustý. To prišiel na rad ten tanierik z mrazničky, kvapla som naň trošku a keďže bol vychladený, o chvíľu bola kvapka studená a videla som hustotu. Samozrejme, vždy som ho vrátila do tej mrazničky (keď som tú kvapku zjedla), aby ostal studený.
-
10
Poháre chladnú v deke, zajtra pôjdu na policu a najviac sa teším, ako budem ochutnávať, lebo, našťastie, siedmy pohár je naplnený len do polovice, takže to budem jesť hneď.
Jahodovy by sa zisiel uvarit hlavne ten s kuskami do slahacky - ine mame od vlani hadam aj na niekolko rokov- deti a manzel prestali konzumovat...
Tiez zasypem ovocie a na druhy den vecer dam do rury na polovicnu teplotu- vari sa sam, vobec nestrieka a ked sa rano zobudim zacnem varit na 2 palacinkaroch- tiez sa hram na cesticku... Tym predvarenim je to hotove coby dup.
Tu nedostanem tie nase kyseliny tak som si zvykla do vsetkeho pouzivat vyrajbane cele citrony rozkrajane na stvrtky a tiez sa mi to osvedcilo ako konzervato; Ta farba lekvariku je fantasticka.
oprava - som čakala......
- S tým tanierikom z mraz8ku to VYSKÚšAM
Dala som si vychladiť trochu šťavy a keď som mala džem už prevarený, cukor rozpustený, tak do tej odobratej šťavy som dala na špic noža vanilkového pudingu alebo maizeny a z toho mi to pekne zhustlo na akú konzistenciu som potrebovala. Veď v podstate ide vo finále už len o to aby to bolo husté. Takže ja som si takto prešpekulovala dievčatá, skúste a ušetríte. Chuť ovocia to nezmení a robila som to s každým džemom (aj so slivkovým).
Dúfam, že sa ti zajtra bude dariť. Ja som mala takú minulú nedeľu, keď sa u nás v sobotu objavila @jerica s manželom a plnou prepravkou marhúľ (najmenej dvadsať kíl). Džem som síce už mala uvarený (týždeň predtým ma marhuľami obdarovala iná priateľka), ale v nedeľu som zavárala. Zavarila som 24pohárov, upiekla marhuľové koláče a ešte stále som mala zo päť kíl marhúľ. Z tých som nakoniec spravila dreň a dala zmraziť. Včera sme ju chutnali a je naozaj výborná. Takže tá pracovná nedeľa sa vyplatila.