Jahodový džem (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

Jahodový džem som nevarila, ani nepamätám, ale toho roku máme plantáž len 17 km od Trnavy, tak sme sa rozhodli. Informovali sme sa, či je samozber aj v sobotu. Bol a tak sme sa tam vydali.

25 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak máte vlastné jahodnisko, ušetríte si cestu. Ak nie, nevadí, obzrite sa, kde v okolí sa robí samozber, plantáže pribúdajú, takže by to nemal byť problém. Nám trvalo oberanie hodinu aj cestou a toto sme priniesli (9,2kg):
  2. Z jahôdok sme vybrali najkrajšie na jedenie, ostatné sme umyli, odstopkovali a zasypali cukrom. Zdali sa mi kyselšie, tak som použila 600 g cukru na kilo očistených jahôd.
  3. Jahody sme zakryli, uložili na dlažbu do komory, kde je relatívne chladno a mali sme do druhého dňa pokoj. Do rána jahody pustili šťavu, časť cukru sa roztopila a boli pripravené na varenie.
  4. Zopár ráz som ich premiešala, kým som si pripravovala to, čo som potrebovala na varenie. Cukor sa rozpustil skoro úplne. Do mrazničky som si vložila tanierik, ktorý budem potrebovať neskôr. Veľký kastról som postavila na sporák na miernu teplotu (z deviatich stupňov päťka). Do panvice (to som sa naučila na Vareche, predtým som varievala v kastróle) som si nabrala necelý liter jahôd so šťavou a začala som variť. Miešala a miešala, chvíľu sa mi zdalo, že jahody sa rozhodli vybrať na výlet mimo panvice, tak som na chvíľu znížila teplotu.
  5. Miešala som a miešala, ruky zamestnané, hlava zaháľala, tak som si cvičila pamäť a spomínala školské básničky. Poviem vám, keď vám hlavou prebieha ......padli Turci na Poniky, padli padli durným honom, po doline dole Hronom..... dosť sa pobavíte. Nakoniec som tie básne potriedila a panvicu dovarila. Prvé dávky som nevarila na džem. Povarila som ich len kým sa tekutina zredukovala asi o tretinu a po dovarení som pridala na štipku noža kyseliny sorbovej. Získala som jahody v rôsole, výborné so šľahačkou, do džemov (naozaj veľké kúsky ovocia), do zmrzlinových a ovocných pohárov, k pudingom a pod. Takto to vyzeralo v panvici:
  6. A takto v pohároch:
  7. Rôsolu som spravila štyri poháre, ostatné jahody (šesť pohárov) som dovarila na husto na džem. Poháre som na chvíľu prevrátila hore dnom, potom som ich uložila do deky zakrytej utierkami a nechám ich chladnúť do zajtra. Kým som po častiach varila na panvici, pomaly sa zohrial aj obsah veľkého kastróla, jahody sa v ňom predvarili a každá dávka na panvici sa varila rýchlejšie ako predchádzajúca.
  8. V kastróli to takto pekne bublalo a keď som to prekladala do panvice, už to ani veľmi nepenilo. Školské básničky sa v hlave minuli, teraz boli na rade pesničky Nedvědovcom, tie si pamätám lepšie.
  9. Pred dovarením každej panvice som skúšala, či džem bude dosť hustý. To prišiel na rad ten tanierik z mrazničky, kvapla som naň trošku a keďže bol vychladený, o chvíľu bola kvapka studená a videla som hustotu. Samozrejme, vždy som ho vrátila do tej mrazničky (keď som tú kvapku zjedla), aby ostal studený.
  10. Poháre chladnú v deke, zajtra pôjdu na policu a najviac sa teším, ako budem ochutnávať, lebo, našťastie, siedmy pohár je naplnený len do polovice, takže to budem jesť hneď.