Jadranská oriešková torta

klaura - fotkaklaura, 25. júla 2010
Jadranská oriešková torta
Foto: klaura

Pamätáte sa na hodiny varenia na základnej škole? Práve tam som sa túto tortu naučila ... :) je to už pár Zobraziť celý popisPamätáte sa na hodiny varenia na základnej škole? Práve tam som sa túto tortu naučila ... :) je to už pár rokov, tuším okolo 40 ... ale chutí stále skvele. Predstavte si horkastú chuť korpusu ... lebo ide do neho málo cukru a veľa kakaa ... chuť pražených lieskovcov v kréme a na to ešte jemnú šľahačku ... proste nebíčko v papuľke, ako vraví Krónerko :). Tak poďte ju vyskúšať ...

8-10
porcií
40 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks
60 g
60 g
20 g
20 g
Orieškový krém:
200 ml
100 g
20 g
1 ks
50 g
150 g
Šľahačka:
500 ml
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín upečieme korpus v tortovej forme.(žĺtka+cukor+olej+kakao, sneh,múka) Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Na suchej panvici, alebo v mikrovlnke na chrisp panvici si opražíme lieskové oriešky, šúchaním medzi dlaňami odstránime šupky- ktoré idú dolu, a zomelieme ich. Uvaríme hustú kašu z mlieka, maizeny, cukru a žĺtka. Vymiešame maslo a pridáme vychladnutú kašu a lieskové oriešky. Natrieme na korpus.

  3. 3

    Vyšľaháme tuhú šľahačku a natrieme na orieškový krém. Ľubovoľne ozdobíme a dáme stuhnúť najlepšie do druhého dňa.

  4. 4

    No ... mne to zdobenie veľmi nejde, ale dobrá bola aj tak ... :)

    Jadranská oriešková torta - obrázok 4

Diskusia k receptu

lubjak
to je krasna torta ,ta bude mat uspech u mojich ,zboznuju slahackove a orieskove
egreska
dalšie krasne pokušenie..ani tejto by som neodolala :-))
alexdidi
Veľmi dobrá a krásna torta...pripomenula si mi tento recept, ktorý mám už naozajveľmi dlho...
monzet
Nádherná.Ešte som jadranskú nikdy nerobila,ten orieškový krém je vynikajúci,takže sa asi odhodlám a vyskúšam
celka
Dort je asi vynikající a ozdoba je moc pěkně vyřešená. Proč já mám
chuť jen na to sladké ?
evusik
torta vyzerá úplne úžasne a náhodou to zdobenie sa mi veľmi páči :-)
tinca
@klaura nie si na seba príliš náročná, náhodou je krásna, hlavne isto je božská,ukladám,mám rada koláče,ktoré nie sú presladené.
janger
Z hodin varenia si pamatam len varenie pudingu :-))). Vtedy byval taky dobry, vanilkovy mliecny a cokoladovy mliecny. Takuto paradnu torticku sme veru nerobili! Odkladam do KK.
pivonka
V cukrárni som si neraz dala jadranskú tortu, lebo orechy ľúbim, ale zaujímavé, doma som ju nikdy neskúšala. Ale si ma inšpirovala a určite ju urobím. Už je v KK. A náhodou je veľmi pekná.
evanaaa
Veru, pekné je to zdobenie, jednoduché, elegantné, ak tak môžem povedať. Ja som si tiež v cukrárni dávala túto tortu kvôli tomu krému a orieškom, len tie korpusy v cukrárňach nestoja za nič ani teraz, sú také rovnaké, bez chuti, takže takýto doma robenýmusí byť rozprávka.
tatranka
Torta je krásna.Recept je vydarený,teraz sa len s chuťou pustiť do zákuska.Ešte dobrá napenená kávička,tak to je spolu dobrota
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Táto torta nemá chybu. Poznáme ju, dobre, že si pripomenula. Bodla by s kávičkou.
stefanm
...keď ste vy mali na ZDŠ-ke hodinu varenia ja som mal hodinu "práce v dielni".A variť a piecť som sa naučil celkom sám!!!Dúfam,že dokážete odpíliť kúsok dreva,nabiť si do neho klinec,pripevniť to do kuchyne na čestné miesto a povesiť si na to "virtuálnu zlatú medailu" za túto tortu,ktorú si zalúži.
frezia68
@klaura :nedalo sa neobísť takú dobrotku a asi ju aj urobím.Varenie sme v škole nemali,len ručné práce....
valeri
@klaura
vyzerá fantasticky, nebuď taká skromná, už som ju strašne dávno nerobila, ďakujem za pripomenutie.
sovka62
Je veľmi pekne ozdobená a určite veľmi dobrá. Kedysi sme na ňu chodievali do Detskej cukrárne v Bratislave (pri Národnom divadle) a vlastne som si tam nič iné ani neobjednávala. A odvtedy som ju tuším ani nejedla, tak si teraz upečiem podľa tvojho receptu. Ďakujem.
slavicek
mas pravdu,aj ja ju jem asi 35 rokov,ale korpus robime podla svojho receptu,na nas vkus je horky,ale ta plnka je waw...
evanaaa
Sovka, aj ja som chodievala do " Deky " v 60 - 70 -tych rokoch, ale väčšinou na rakvičky so šľahačkou a potom cupi-lupi po korze, to boli časy! Prepáčte za odbočku, to tie spomienky....
torticka
Škoda načať takú peknú tortu. A tá ozdoba, no nádhera.
cinkla
Ze Ti to zdobenie nejde ? Ved je to torta ako od profesionala. Krasna a isto aj dobra ? Len kedy ju stihnem vyskusat ?
pivonka
V Deke sa maškrtilo. Mne tam veľmi chutila ananásová torta. A veď tam bolo všetko výborné. A máš pravdu Evanaaa, tie korpusy sú ako z pilín. Nepochopím, že ich ani konkurencia neprimeje piecť lepšie.
zitar
@klaura , presne tento istý recept mám ešte zo 70-tych rokov z cukrárne z Prioru v Prievidzi. Torta je výborná a tá Tvoja je vyzdobená na jednotku.
orchidea
recept ma veľmi potešil, zbožňujem túto tortu a konečne viem ako ju budem robiť, už sa teším a ďakujem
matahari1974
mala som na pláne robiť na nedelu moj kolač Nebeske rezy ale zmena plánu.Idem upiect tento koláčik :o))
Nevolal sa náhodou v cukrarniach aj SLOVAN KOCKA ????
klaura
@Matahari1974 možno sa niekde aj tak volal, ale u nás to bola vždy Jadranská torta ... predávajú ju dodnes ...
klaura
a držím palce, nech sa vydarí a hlavne, nech všetkým chutí ... :)
cica2
wau to je krásna tortička!!!!....kk:)
jatanika
jadranskú som ešte nepiekla... tak si ukladám... vyzerá veľmi chutne...
jurovic6
@klaura rad by som vedel ci ju pecies v malej 26centimetrovej alebo vo velkej 28cm forme .mam totiz na plane ju zaltra upiect ako narodeninovu ale mam len velku formu
dakujem vopred @jurovic6
jurovic6
@klaura rad by som vedel ci ju pecies v malej 26centimetrovej alebo vo velkej 28cm forme .mam totiz na plane ju zaltra upiect ako narodeninovu ale mam len velku formu
dakujem vopred @jurovic6
klaura
@jurovic6 merala som, a ja mám formu 26-ku ... no, čo ... budeš ju mať trošku nižšiu ... alebo sprav korpus v hranatom plechu, alebo v okrúhlej zapekacej miske ... a nech sa ti vydarí ...
sladkacokolada
jejda, ukladám a vyskúšam, ten krém si pamatám z cukrárne, kde sa predávali pod názvom jadranska kocka
jurovic6
dakujem, ale asi si spravim vlastny korpus bude to najjednoduchsie
lejla8
vyborna! chutila, urcite bude este repete :)
barborka0212
no len skoda, ze pre neznalcov ako ja, ste tam zabudli napisat, ze treba pridat prasok do peciva. asi sa mi ten korpus nevydari. mam ho prave v rure :(((
klaura
Barborka ... nezabudla ... nepridávam prášok do pečiva ...
pivonka
Chcela som pridať fotku tejto výbornej torty, ale neviem to. Prosím redakciu o vymazanie predchádzajúcich dvoch komentárov.
Torta sa vydarila bola presne taká, ako v časoch mojej mladosti, keď najlepšia cukráreň v Žiline bola na Hlinách a jadranská torta bola ich najlepší produkt.
sandratn
robil niekto tuto dobrotku z jeden a pol davky, pripadne rovno z dvoch? potrebovala by som torticku pre viac osob... len si neviem predstavit, ze tam pri dvojitej davke dam liter slahacky .... ?
klaura
no, liter šľahačky je naozaj dosť ... :))) ale podľa receptu by mala byť vrstva šľahačky rovnaká, ako vrstva krému či korpusu ... podľa mňa sa nič nestane, keď jej dáš menej ... :))) ja napríklad na kremeš ... a to je už veľká plocha ... robím šľahačku z troch smotán ... a úplne to stačí ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia