Foto: janikbj
na 150-180 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g (margarín) |
|
1 , 3-4 PL mlieka |
|
3 PL |
|
1,5 kg plátky alebo nahrubo nastrúhané |
|
cca 10 PL (podľa kyslosti jabĺk) |
|
2 balenia alebo smotanový |
|
Postup
-
1
Z múky, masla, cukru a prášku do pečiva si spracujeme cesto. Podľa potreby pridáme 3-4 PL mlieka,aby sa cesto dalo spracovať a vyvaľkať. Kto chce,môže použiť svoje obľúbené cesto na pité. Cesto rozdelime na 2 časti (menšiu a väčšiu). Väčšiu časť vyvaľkáme a dáme na dno hlbšieho plechu vymasteného maslom a vysypaného hrubou múkou. Cestom vyložíme aj kraje. (na obrázku mám polovičnú dávku v malom pekáčiku, aby vás nemýlilo)
-
2
Jablká nakrájame na tenké plátky alebo nahrubo nastrúhame. Premiešame ich s cukrom (množstvo v rozpise je len veľmi orientačné, závisí od chuti jabĺk a od toho,aké sladké máte radi. ja som dala oveľa menej) a práškovým pudingom (vrelo odporúčam vanilkovo-smotanový Dr.Oetker). Zmes sa najlepšie mieša rukami. Jablkovú plnku rozložíme na pripravené cesto na plechu.
-
3
Rozvaľkáme si aj druhú časť cesta a priložíme ňou pripravený koláč. Okraje popritláčame. Povrch trochu popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry (150-180 stupnov) upiecť do zlata (cca 25-35min.,treba sledovať).
-
4
Koláč necháme poriadne vychladnúť, aby plnka stuhla. Pocukrujeme.
@ela77 , naozaj práškový. ja som jablká, cukor a puding premiešavala rukami, aby som tie jabĺčka trošku "pomiagala" a pekne sa to spojilo. jablková šťava s pudingom urobí to, že plnka krásne stuhne ako keby bol puding uvarený
a tak bol koláč raz-dva hotový. Návšteva si pochutila a ja tiež.
do cesta žiadne vajce..??