Jablčník

gacy - fotkagacy, 17. marca 2013
Jablčník
Foto: gacy

Tento chutný koláčik sme sa s maminou rozhodli spraviť kvôli obrovskému prebytku jabĺk, čo sme ich mali doma ozaj veľa :D Vážne chutný, rýchly Zobraziť celý popisTento chutný koláčik sme sa s maminou rozhodli spraviť kvôli obrovskému prebytku jabĺk, čo sme ich mali doma ozaj veľa :D Vážne chutný, rýchly a jednoduchý ;)

45 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
1 ks
150 g
2 ks
1 ks
4 PL
1 ks alebo Hera
:Jablká
1,5 kg
9 PL
jemne poprášiť




Postup

  1. 1

    Najprv si ošupeme jablká.

    Jablčník  - obrázok 1
  2. 2

    Tie následne postrúhame a dochutíme cukrom a jemne aj škoricou :) Potom ich ručne odšťavíme (zase nie na extra sucho, troška nech sú vlhké). Šťavu môžme vypiť :D

    Jablčník  - obrázok 2
  3. 3

    Následne si pripravíme cesto. Vymiešame si múku s kypriacim práškom a dáme do misky. Tam pridáme práškový aj vanilkový cukor. Premiešame. Pridáme celé vajíčka, mlieko (nesmie byť teplé). Premiešame a do cesta postrúhame palmarín. (lepšie sa vypracuje cesto). Rukami ho dáme celé dokopy (ak sa príliš lepí dajte viac múky). Rozdelíme ho na 2 časti a obe rozvaľkáme . Prvú časť dáme na plech s papierom na pečenie.

    Jablčník  - obrázok 3
  4. 4

    Na tú dáme vyšťavené jablká. (viď obrázok)

    Jablčník  - obrázok 4
  5. 5

    A na to zase druhú časť cesta. Urobíme zopár dierok vidličkou. (ja som na dierky zabudla :D )

    Jablčník  - obrázok 5
  6. 6

    Rúru sme si nechali vopred vyhriať na 220°C a vložíme do nej koláčik. Ten necháme 5 min piecť na 220 °C a potom teplotu znížime na 180°C. Takto necháme koláčik ešte aspoň 25-30 min. Ak by sa vám upiekol skôr nevadí ;) (na obrázku je upečený koláčik)

    Jablčník  - obrázok 6
  7. 7

    A takýto bol rozkrojený :)

    Jablčník  - obrázok 7

Diskusia k receptu

gacy
paráda :) Inak foto tvojho receptu je s mojím úplne identické. :D Ja ho mám tiež veľmi rada. Ďakujem :)
dorisa
...aj tento koláčik milujem...jablká už sme zjedli..ale mam nastrúhaneé v pohároch.
akeber
toto je úžasný koláč , pekávala ho už moja starká a to je veľmi dávno :-)
mirinda77
tak tento kolac mozem kedykolvek, s mamou sme ho robievali velmi casto, hlavne na jesen ked bolo vela jablk:o)
martinad
druhý najobľúbenejší koláč mojich detí :D...s cestom sa veľmi ľahko pracovalo...proste úžasný...všetci sme si pochutnali...
bodra
Koláčik výborný. Len som cesto nechala 1hod. odpočívať v chladničke. Potom to už bola hračka. Dalo sa krásne preniesť na valčeku.
kubka56
Veľmi dobrý jablčník:) Do cesta som pridala nastrúhanú kôru z polovice citróna aj trochu škorice, spodné cesto som potrela domácim marhuľovým lekvárom.
Vďaka za recept, po vyskúšaní ukladám:)
stullerka
@bodra (15.10.2020 21:20)

Naučila som sa ho vaľkať priamo na papieri na pečenie. Ušetrí mi to čas s kontrolou veľkosti a aj námahu 🙂
simonat
Ďakujeme za úžasný recept. Pečiem zriedka a toto bol ten najlepší jablčník, aký som kedy jedla. Moja 60 ročná svokra-kuchárka, povedala, že chutil lepšie ako jej jablčník, ktorý pečie desaťročia. Piekla som podľa receptu a pridala 1 ČL vanilkovej pasty, vyzerá ako sirup.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia