Jablčné želé fotorecept

evusik - fotkaevusik, 5. septembra 2012
Jablčné želé (fotorecept)
Foto: evusik

Trochu recept, trochu spomínanie, na leto, ktoré už pomaly končí....

Suroviny

 opadané




Postup

  1. 1

    Príbeh o jablčnom želé začal tu, v starom sade, pod starou jabloňou. Sad, zanedbaný až hrúza, sa nám tohto roku, po dvojročnom klčovaní odmenil skromnou úrodou. Deti by najradšej pobrali píly a sekery a všetko povytínali, porúbali, popálili... ale nám je ľúto starých stromov, úžitok z nich síce nie je veľký, ale ako príjemne sa pod nimi leží :-) počúvate vtáčikov, občas vám padne jablko na hlavu, vedľa pod lipou to hučí ako v úli a vy ste pekne v chládku a po vláčení krhiel s vodou na vyprahlú zeleninu si lebedíte a lebedíte...

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a tu sú naše jabĺčka, také padavčatá, po zemi pozbierané, keď do nich zahryznete šťava vám tečie po brade a sladké sú ako med... už sú doma na balkóne a ja dumám čo s nimi....

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    i spomenula som si na mimoriadne vydarený článok o zaváraní, kto nečítal, kukne tu a poďho robiť jablčné želé. Jablká umyjeme, poprekrajujeme, vykrojíme tie časti ktoré sú blé-blé ale inak necháme všetko, aj jadrince

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    jabĺčka dáme na mierny oheň, pre začiatok aby sa nepripálili dáme za šálku vody, prikryjeme a necháme rozvariť. Pomocou ponorného mixéra rozmašírujeme na cimpr-campr až nám vznikne takáto nie príliš vábna hmota.

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    stoličku, alebo stolček obrátime hore nohami, na nohy priviažeme plachetu, podložíme hrniec, do plachetky vylejeme našu rozmašírovanú jablčnú zmes a necháme tak, pre dnešok máme odrobené. Šťava z jabĺk bude odkvapkávať do hrnca a my si na ňu spomenieme až na druhý deň.

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ráno zložíme plachetku aj z obsahom zo stoličky a zhíkneme nad tou krásou, ktorá na nás kuká z hrnca, z odšťavených jabĺčok sme získali šťavu krásnej jantárovej farby a sladkej ako med :-)

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dáme ju na oheň a zabudneme na ňu asi na dve hodiny, za ten čas sa zredukuje jej obsah cca o dve tretiny... prípadnú penu zozbierame a ešte horúce plníme do pohárov

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uvarené želé má hustotu a farbu medu, všetko to slniečko, ktoré v lete pálilo na naše hlavy je schované v tej nádhere, je tak neuveriteľne sladké, že keby som ho vlastnoručne nepripravovala, neverila by som, že v ňom nie je ani zrniečko cukru... len čistá príroda .-)

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    .... a svoju starú jabloň si nedám, ešte zopár rôčkov budem pod ňou sedávať, hodíme spolu reč, len tak o živote a ona sa mi určite odvďačí, keď inak nie, tak aspoň takými vydarenými padavčiatkami ako tohto roku :-)

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    želé som dnes použila na prípravu výborných muffiniek, želé ide do cesta, ale môže sa použiť aj na ozdobu

    Jablčné želé (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jody
Nádherné! Príbeh aj recept. Ja ďakujem. :-)
1x finczi
xxlka
Teba asi príroda obdarila minimum dvakrát! Raz, pred rokmi, schopnosťou popísať svoju činnosť tak zábavne, no a tento rok tými padavčiatkami. Obe sú zaujímavé.
medulienka122
P.s. pripomínaš mi tetu Vieru Bálintovú a jej rozprávky pred spaním...Normálne si ma dostala, bola som ako sto čertov - a teraz "kliďánko"...
izabella929
nádherné rozprávanie.-)))neviem, či si vedela o tom, že ,,jabloň,, je matkou všetkých ovocných stromov...je dokázané, že najviac stromov je jabloní...treba ju pekne obrezať, vymladiť, hoc aj tento rok po obratí úrody a ona vám ešte bude mnoho rokov slúžiť...a to želé nemá chybu.-))) krásna farba a iste aj vynikajúca chuť.-))
afataga
...a potom zili az kym nepomreli :-)) krasne napisane aj vysledok
tornadolue
Krásny recept. Z našej jablone za domom každý rok opadajú všetky jablká, musím vyskúšať.
klaura
veľmi pekný popis tvojej práce ... kdesi som si prešítala, že dobre napísaný a odfotený recept musí v nás vzbudiť túžbu ho urobiť ... a pri tomto tvojom to neskutočne funguje ... :)
ale čo urobím, ak nemám také dobré, šťavnaté a sladké jablká ... my máme len jonatánky a tie sú kyslejšie ... asi pridám trochu cukru ...
sjuz
Celé je to úplne krásne...!
1947
Jablko je hneď po kríži druhý najväčší symbol v dejinách ľudstva. Gúľa sa k nám už od raja, je s ním spojené pokušenie, krása a keď je k tomu ešte súmerné tak po rozkrojení vzniknú dve srdiečka.

-Evusik netreba to sterilizovať a ako dlho to vydrží ? Pozdravujem Ťa.
margaretka28
Neviem či sú to tie isté jablká, čo sme mali na dvore, ale ak sú výrazne voňavé, tak áno. Tieto staré odrody sú najvdačnejšie,ja som ich a zavárala s kúskom škorice a klinčekom a bol to skvelý kompot, no a toto Tvoje želé, to je jedným slovom paráda, čistý produkt prírody.:-)Pekne a hlavne s láskou popísané a super urobené !!!
dogagador
gratulujem k tolkej nadhere. a tie padavciatka su z najlepsich ! tie sa daju jest a chutia uzasne. mas pravdu, jablonku si obranuj a ochranuj!
mama3chlapov
perfektné!!! Krásne tvoje slová, fotky aj výsledok. Závidím ti, keď si v zime otvoríš fľaštičku a ovanie ťa vôňa leta a slnka.
lusinkab
nadherne popisany rozpravkovy recept :-) musi to byt vyborne
bibia1
prekrásne, toto si zaslúži nejakú odmenu - fakt prekrásne, som dojatá
pupavciatko
nezvyknem pri receptoch plakať, ale pri čítaní tohto tvojho sa mi tisli slzy do očí....vďaka
mirkamt
aj mne sa páči podanie receptu, ale chcem sa opýtať, aké má toto želé dalšie použitie. Na čo sa využíva?
evusik
milé dievčence, ak som vás mojím receptom potešila, vedzte, že ja sa práve teraz vytešujem z vašich krásnych komentárov :-)))
a teraz odpovede:
toto želé som robila prvý krát, preto netuším ako dlho vydrží, ale predpokladám, že ako džem alebo detská výživa, ja mám v komore aj trojročné a nič im nie je... a nesterilizuje sa, horúce naplniť do pohárov, otočiť aby chytilo viečko...
využitie ako nátierka na maslový chlieb, potrieť alebo ozdobiť nejaký koláčik, použiť asi všade kde sa používa jemný džem... a ešte mám jeden recept na využitie ale ten musím najskôr urobiť a ak sa podarí tak ho sem pridám...
všetkých zdravím a prajem krásny deň :-)
dajanca
tak týmto receptom si ma fakt "dostala" :-) už som ho prečítal asi 5 krát... ide z neho neskutočná energia a cítiť z neho radosť a lásku k životu a k prírode... ešte raz vďaka... budem si tu dobíjať "baterky" :-)
1x finczi
jerica
A ja dodávam,len tak si chodiť do komôrky s lyžičkou a šup do puse:-)
Nedá mi , možno si to vyskúšam,sladké ale aj dobre mastné to je moje.
olga42
Krásne napísane a upravené.Veľmi som sa potešila pri čitaní.Vyskušan aj ja.Tento recept by si zaslužil vyhrať.pozdravujem evusik.
babidka
So starym domom sme aj my kupili prestarnutu zahradu .aj ked sme mali nutkanie vsetko vyrezat a nasadit nove stromy a kriky -nakoniec sme nechali par jabloni , hrusku a dve ceresne .Nastastie !!! Nove stromceky nam vymrzali zaradom a nakoniec ostali iba dve . Nastastie su tu stare jablone a tie plodia a plodia . Jablcokje dost na kolace , na susenie , zavranie aj must . Cast z nich zjedia sliepky a morky , zvysok nakoniec skonci v komposte . Taketo zele som este nerobila , idem tedana tie padanky a uvidim , ci sa mi vydary take krasne ako tebe ....
babidka
ach jaj - treba vzdy citat po sebe !!! spravne malo byt "vydari"...
evusik
@babidka u nás je to presne tak isto, aj keď sme si zo začiatku mysleli, že celý sad budeme musieť vyrúbať a nasadiť nové, mne bolo až do plaču keď som videla tie krásne staré stromy ako tam "zavadzajú" bez úžitku.. nakoniec sme spravili kompromis, niečo sa vyrúbalo, ale len kvôli tomu aby sa sad presvetlil a ukázalo sa to ako dobrá voľba pretože tohto roku sú aj jabĺčka aj hrušky, aj orechy a hoci u nás z jari šarapatil mráz, predsa len sme sa nejakej úrody dočkali.... len jedno nás mrzí, že sa tam ešte stále nedá bývať, pretože môj muž túži po takom malom gazdovstve ako máš ty ... sliepky, zajace, kozičky, ovečky... ale aj to raz bude :-)
cica2
@evusik radosť čítať tvoje veselé a krásne recepty :-D ...a výsledok na 1 *
zirafninka1
uzasne. toto ma dostalo. nedavno som robila nevarene ribezlove zele. len ribezle a cukor. ale tam islo cukru a cukru... toto sa mi paci ovela viac.
marta5
Je nádherné čítať aj tie skvelé komentáre,je to pekné a veselé.Chcem Vás poprosiť,či niekto nevie želé z byžaliem-z dul. U nás sa to ovocie volá byžalma,spisovne je to dula.Moja známa to robila a bolo to úžasné.No žiaľ už nieje medzi nami,niet sa koho opýtať.Ak by niekto vedel ,bola by som vdačná.Dakujem.
evusik
@zirafninka1 mi hovor, ja som robila z ríbezlí detskú výživu a to sa nedalo bez cukru, nakoniec som z toho spravila taky ovocný "dresing" na poliatie zmrzliny, pudingu a musela som tiež dať kopec cukru aby to bolo jedlé....
@marta5 ja som z dúl ešte nič nerobila, ale čítala som, že dule majú obrovské množstvo pektínu, čiže na džem alebo lekvár sú ako stvorené.. tu som našla nejaké recepty, možno ti pomôžu :-)
 somktosom.blogspot.sk/2011/11/dulovy-dzem-lekvar-kompot.html...
douglas
Ahoj @Evusik , takýto rcp som hľadala! Veľká vďaka! V sobotu na našej pražskej zahrade som poctivo zozbierala krásné červené opadané jabĺčka, veľké ako päste. Veľa z nich bolo len ľahko natĺčených. Dnes som doslova zlízala úspech sobotno-nedeľňajšej práce. Musím konštatovať: "Stálo to za to!" Zahradu/stavebný pozemok sme kúpili ako investíciu v stave asi tak, že "40 let na ní nik nesáhl". Stromy manžel prerezal, zahradu sme v potu tváre obnovili. Z malých, nevzhľadných a červami napadnutých plodov máme dnes krásne ovocie, takmer nečervavé. A samozrejme, nesmiem zabudnúťna naše vtáčiky ... v zime im sypeme dostatok krmiva zato, že nám naše stromy pomáhajú zbavovať od škodcov.
evusik
@douglas u nás podobne, naša záhrada bola bez dozoru asi 20 rokov + 10 ďaľších tam žila pani sama a na záhradu nestačila... deti mala po celej Európe, tak tú džungľu predala a odišla k sestre na činžák... a my sa trápime, teda občas si povzdychneme, že máme čo sme chceli :-) ale myslíme to v dobrom... a aj keď sa narobíme a úroda nie je obrovská, ten kľud v duši sa nedá ničím nahradiť :-)
medovnicek
to želé má úžasnú farbu a veľmi sa mi páčil aj celý recept ako si ho popisovala, ten sad je náhodou krásny, pripadá mi ako z rozprávky
hanka111
...neda mi musim sa opakovat po ostatnych, skutocne perfektne napisaný pribeh jablkoveho zele. Tesim sa ze je nas viac "postihnutych" zahradou. Mame taktiez ovocny sad po mojich rodicoch v ktorom su stromky, ktore sadil este moj tatko a ten je v nebicku uz 26 rokov a stromceky sadil, ked som este drala sukienky na zakladke. Stromceky sme omladili a krasne rodia, len sa treba velmi o ne starat, lebo nie su rezidentne na tu vsetku pliagu, ktora sa casom vyvinula. Ale tie letne vecery pod nebickom plnych hviezd stoja zato, takze hor sa na jablkove zele, aby nam v zime prinieslo zavany leta...
evusik
@hanka111 absolútne súhlasím a som rada, že nás je takto "postihnutých" viac :-))))
1947
žele som práve urobila,ako využiť ešte jablčnú hmotu, ktorá zostala po odkvapkaní ? Uvariť z toho džem? Mohla by som to toho niečo pridať.
evusik
@1947 ja som to vyhodila, aj keď som uvažovala presne ako ty, že s toho urobím ešte džem alebo presnídavku, nakoniec som to ale vyhodila, pretože som toho nerobila veľa a vlastne som jablká len prekrojila takže tam bolo všetko aj jadrince....
1947
evusik -ďakujem, ja to mám čistučke lebo mi to čistila moja mamka ona tie jablčka ešte aj ostrúhala. Pridám nejaký sirup a želírovací cukor a bude z toho niečo - uvidím.
evusik
@1947 v takom prípade by to bolo veru škoda vyhodiť, len čo sa týka želírovacieho cukru tak takto uvarený džem sa dá použiť len na maslový chlieb :-) ale nedá sa použiť na pečenie, pri pečení sa úplne roztečie.... ale to pravdepodobne vieš :-)
cinkla
evusik si super, aj kvöli rozpravacskemu talentu, aj pre tvoje dobre rady, ktore tak nezistne a jemne rozdavas .......
lucylee
@evusik dnes ocino doniesol plnu tasku padanych jablciek zo zahrady. Tak som sa do tejto nadhery pustila. Uz pomalicky odkvapkava, len ja som pouzila hrubsiu gazu. Uz sa tesim na zajtra, ked to dokoncim. Ake mnozstvo ti asi vyslo z tejto davky jablk?
evusik
@lucylee koľko toho spravíš záleží od toho ako dlho to necháš redukovať mne vyšlo cca 5dl, jednu 2dl fľašku som minula takmer ihneď do muffiniek a druhú ešte stále mám a zdá sa mi ako keby časom zhustla... odporúčam spraviť test... na malý tanierik dať za lyžičku, šupnúť do chladničky a keď je dosť hustý dať do pohárov, ja to tak robím aj keď varím džem alebo lekvár... nabudúce keď budem robiť asi si spravím aj taký redší na poliatie napr. zmrzliny.... prajem nech sa ti podarí :-)
lucylee
@evusik stieklo mi asi 1 liter stavy a po zredukovani ostali 3 dcl. Nechala som varit asi 1 h 45 minut. Je uzasne a sladucke. Vrela vdaka za recept :)
pupavka13
bravoooo :-) velka vdaka za receptik. hadam sa mi to podarilo a bude to fajnotka ako sa patri, mnam.
smejkad
ludia ako ty @Evusik ,by mali byt v kazdej domacnosti, v kazdej institucii, v kazdej vlade , aky by to bol krasny svet :-)
evusik
@smejkad rozveselila si ma, toto prečítam tomu môjmu :) už ho vidím ako sa šklebí :)
aj si mi pripomenula môj recept, tento rok som robila hruškové želé, musím ho odfotiť a pridať foto pre inšpiráciu, pretože to huruškové je absolútna bomba, hádam ešte lepšie ako toto jabĺčkové...
alena45
och, závidím ti tie staré stromy. Ja som kúpila záhradu a bývalí majitelia vyrezali všetky stromy, ale tak divne, že nechali peň cca 80 cm. Na jeseň som zasadila 10 rôznych stromčekov, ale či sa dožijem takej nádhery, ako máš Ty, to veru neviem. No môj bratranec zakladá sad, už má asi 600 jabloní, ak nie viac, s jablkami o rok nebude problém, zvlášť s tými padanými, pretože on zásadne nerobí postreky.
eviana
Milá @evusik , si ma úžasne rozusmievala svojim rozprávaním o starom sade, ležaní v tráve v tôni jeho stromov i jablku sem-tam cupnutom na hlavu ... i samotným robením jablkového želé. Krásne si zúžitkovala opadanky, želé nemá chybu, krásna farba a nepochybne úžasná chuť... Krása :)
evusik
@alena45 u nás doma nikto nemá skúsenosti so stromami, vždy sme mali len záhradu... teraz máme starý sad a vzhľadom k tým malým skúsenostiam sme k nemu pristupovali veľmi opatrne, bolo to taká džungľa tak sme ju len presvetlili, prerezali a aj keď zo začiatku to tak nevyzeralo tohto roku sme mali prvý krát veľkú úrodu jabĺk, hrušiek, sliviek, ringlôt, orechov... a aj keď nič okrem orechov nebolo súce na priame uskladnenie, pozavárali sme čo sa dalo, džemy sme narobili aj do mrazáku som si jabĺčka nastrúhala na koláče a narobili sme cca 120l jablkovej a hruškovej šťavy a slivky išli do suda na slivovicu a máme s toho veľkú radosť lebo sa konečne cítime ako praví sedliaci... to myslím v dobrom, aby sa niekto neurazil... prajem aj tebe a tvojim stromčekom nech sa vám darí :)
@eviana teší ma, že som ťa potešila :)
marika21
Ja som z opadaviek,, Zlatý delicius ,, urobila detskú výživu 21/0,3dl fľašky zaváracie. Dáva to dcéra do detskej kašičky uvarenej- primieša. Samotnú výživu ochutnal , ale nechce ju jesť. V kašíčke ju spapá.
Mala som očistené jablká asi 4kg , rozvarila som na kašu, pridala vanilkový puding, cukor, zasterilizovala. Je výborná. Dcéra ju z lyžičkou vyjedala z pohára. Chutila jej. Ešte mám jablká obraté. Uvarím z nich ešte výživu. Skúsim na rok aj toto želé. Recept sa mi páči. *****
@evusik jablká keby som odšťavila s odšťavovačom a hneď spracovala? Išlo by to.? Urýchlila by som to.
evusik
@marika21 my sme sa tohto roku chystali prešovať jablká a narobiť jablkovej šťavy, minulý rok sme robili prvý krát a narobili sme 120 lit. jasné, že sme si to podelili :-) no a tohto roku sme sa tešili, že znovu narobíme a ja som sa chystala, že z jablčnej šťavy skúsim urobiť želé, ale tohto roku sme nemali žiadnu úrodu :( takže sa nekonala ani šťava ani želé, preto ti ani neviem poradiť či sa to dá lebo to nemám vyskúšané... len dúfam, že na rok úroda bude, potom to určite vyskúšam a ak to pôjde tak to sem napíšem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia