Jablčné želé (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Trochu recept, trochu spomínanie, na leto, ktoré už pomaly končí....

Suroviny

Postup

  1. Príbeh o jablčnom želé začal tu, v starom sade, pod starou jabloňou. Sad, zanedbaný až hrúza, sa nám tohto roku, po dvojročnom klčovaní odmenil skromnou úrodou. Deti by najradšej pobrali píly a sekery a všetko povytínali, porúbali, popálili... ale nám je ľúto starých stromov, úžitok z nich síce nie je veľký, ale ako príjemne sa pod nimi leží :-) počúvate vtáčikov, občas vám padne jablko na hlavu, vedľa pod lipou to hučí ako v úli a vy ste pekne v chládku a po vláčení krhiel s vodou na vyprahlú zeleninu si lebedíte a lebedíte...
  2. a tu sú naše jabĺčka, také padavčatá, po zemi pozbierané, keď do nich zahryznete šťava vám tečie po brade a sladké sú ako med... už sú doma na balkóne a ja dumám čo s nimi....
  3. i spomenula som si na mimoriadne vydarený článok o zaváraní, kto nečítal, kukne tu a poďho robiť jablčné želé. Jablká umyjeme, poprekrajujeme, vykrojíme tie časti ktoré sú blé-blé ale inak necháme všetko, aj jadrince
  4. jabĺčka dáme na mierny oheň, pre začiatok aby sa nepripálili dáme za šálku vody, prikryjeme a necháme rozvariť. Pomocou ponorného mixéra rozmašírujeme na cimpr-campr až nám vznikne takáto nie príliš vábna hmota.
  5. stoličku, alebo stolček obrátime hore nohami, na nohy priviažeme plachetu, podložíme hrniec, do plachetky vylejeme našu rozmašírovanú jablčnú zmes a necháme tak, pre dnešok máme odrobené. Šťava z jabĺk bude odkvapkávať do hrnca a my si na ňu spomenieme až na druhý deň.
  6. ráno zložíme plachetku aj z obsahom zo stoličky a zhíkneme nad tou krásou, ktorá na nás kuká z hrnca, z odšťavených jabĺčok sme získali šťavu krásnej jantárovej farby a sladkej ako med :-)
  7. dáme ju na oheň a zabudneme na ňu asi na dve hodiny, za ten čas sa zredukuje jej obsah cca o dve tretiny... prípadnú penu zozbierame a ešte horúce plníme do pohárov
  8. uvarené želé má hustotu a farbu medu, všetko to slniečko, ktoré v lete pálilo na naše hlavy je schované v tej nádhere, je tak neuveriteľne sladké, že keby som ho vlastnoručne nepripravovala, neverila by som, že v ňom nie je ani zrniečko cukru... len čistá príroda .-)
  9. .... a svoju starú jabloň si nedám, ešte zopár rôčkov budem pod ňou sedávať, hodíme spolu reč, len tak o živote a ona sa mi určite odvďačí, keď inak nie, tak aspoň takými vydarenými padavčiatkami ako tohto roku :-)
  10. želé som dnes použila na prípravu výborných muffiniek, želé ide do cesta, ale môže sa použiť aj na ozdobu