Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou fotorecept

eviana - fotkaeviana, 8. júna 2014
Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept)
Foto: eviana

...je čas jahôd, teraz si ich užívame na každom kroku, ale toto jahodové obdobie trvá len krátko... preto sa rôznymi spôsobmi snažíme uchovať si Zobraziť celý popis...je čas jahôd, teraz si ich užívame na každom kroku, ale toto jahodové obdobie trvá len krátko... preto sa rôznymi spôsobmi snažíme uchovať si tú úžasnú vôňu a chuť, aby sme sa z nich mohli tešiť, pochutnávať si na nich aj po zvyšok roka... preto Vám ponúkam tento voňavý osviežujúci jahodový sirup :)

5 litrov
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
0,5 kg
1 l
2 kg
16 dg
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Nechala som sa inšpirovať Eldinkou - za čo jej veľmi ďakujem - a do jahodového sirupu som pridala aj trošku rebarbory. Očistenú rebarboru podľa vzoru Eldinky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou a necháme variť kým nezmäkne.

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...očistené jahody rozpučíme pučidlom na zemiaky

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridáme do hrnca k rebarbore - už odstavenej z ohňa

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...prekrojíme vanilku, vydlabeme z nej zrniečka (kaviár) a spolu s prázdnym luskom dáme k jahodám

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...dva bio citróny nakrájame na kolieska

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridáme do hrnca

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...zasypeme cukrom

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme 2 krabičky citrodeka (jedna je 8 g)

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...všetko spolu zamiešame, prikryjeme a dáme na chladné miesto na cca 15 hodín

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na druhý deň vyberieme, vyžmýkame citróny a vyberieme vanilkový lusk. Jahody scedíme najprv cez sito s veľkými dierkami - vzniknutú jahodovú hmotu dáme do misy bokom

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...potom precedíme cez husté sitko - aj tu vzniknutú jahodovú dreň dáme do misy bokom

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vznikne nám voňavá zamatová hustá tekutina - dáme do hrnca a necháme prevrieť. Horúcim naplníme sklené flase a zatvoríme korkovými zátkami. Po vychladnutí odložíme na chladné miesto. Sirup možno dať aj do 7 dl zaváraninových fliaš, zatvoriť, pretočiť hore nohami, aby chytil vrchnák. My dávame do sklených fliaš a nikdy sa žiadny nepokazil. POZOR! Sirup je tak skvelý, že ak chcete aby dlho vydržal, treba ho veľmi dôkladne skryť :) (aspoň u nás to tak funguje :)

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...všetko zužitkujeme - vzniknutú jahodovú dreň po precedení dáme do krabičky zamraziť - je to výborná jahodová zmrzlina :)

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

mariamka
ked vidim nacancane pohare, tak dostavam taky divny krrc po ucho :)) @evianka zas bodujes, sirupy frcali, ked sme mali dorastencov, teraz piju pivo, nemas recept? :)) sirup vyzera fantasticky, prace jak na kostole, ale dala si si zalezat, obdivujem a chvalim, mas to za 10* :)
eviana
@mariamka , si ma vyusmievala riadne :) Ďakujem za milé slová... u nás sirupy fičia stále, aj popri nejakom tom pifsonovi či vínku... a vieš, že receptov na domáce pivo mám plnú knihu? Akurát som sa ešte nedopracovala k ich realizácii, bo ja sa s pivom nejak netoto, nekamoším :)
@stacinecka , teší má chrobáčenie myšlienkové v Tvojej hlávke :)
@mesiar50 , Lacko ďakujem za slová uznania :)
@afataga , šak ma poznáš, furt si niečo vymyslím :)
svedka
Krasa,pojdem nato dnes,sice prva varka bude bez jahod,ale i tak :)
eviana
@svedka , smejem sa na Tvojom jahodovom sirupe bez jahôd ;))) Predpokladám, že máš rebarboru, však? :) Z nej bude tiež skvelý osviežujúci sirup :) Ďakujem za pristavenie sa ;)
svedka
Vsetky jahody mi padli za obet,co uz narobim?A chcem aj taky aj taky :D
eviana
@svedka , srdenko, ja presne viem o čom hovoríš... keby som ich nemala 15 kg, tak mi na sirup nevyjde, bo ja fungujem tak, že dve do pusy, jedna na džemik, sirupik... :)
Hlavne, že Vám obom chutí ;)
salinka
@evianka , to vyzerá veľmi dobre:-) A akurát skúmam, že ty máš tých jahôd toľko, až sa ti natlačili aj na titulnú fotku:-)
elixir
Už ma dlho láka kombinácia jahôd a rebarbory... :)
eviana
@baobab , ide o sirup - koncentrát, rozrába sa s vodou v pomere cca 1:8-10 (moje dieťa možno aj 1:6, má to rád sladučké ako med), takže toho cukru tam naozaj zasa až tak veľa nie je ;)
eviana
@salinecka moja, Ty si hotový detektív Oriešok... pravdu máš, po tomto víkende už aj mňa možno Jahôdkou zovať :) Ďakujem za usmiatie ♥
eviana
@elixir , je to naozaj výborná kombinácia... Škoda, že som rebarbory nemala viac... aj ten od Eldinky ma láka... ale počká si pekne v KK, raz aj ten vyskúšam :)
kimlo
Ach evianka preco si tento recept nedala skor? V sobotu som spracovaval 15kg jahod zo samozberu, velmi by sa mi hodil...
megdesign
Mno tento rok je vseobecne vela jahod... Neaky vydareny rok :)

My sa tak skoro k sirupu nedostaneme, bo "spraskame" vsetko este za "surova". Ale az by naaaahodou ostalo, spravim. :)
alex37
obdivujem tvoju trpezlivosť a poctivú robotu :-) je to makačka...zaslúžiš si všetky hviezdy veru :-)
tatranka
Krásny,krásny recept! Ohromne si ho zdokumentovala.Obdivujem tú mravčiu prácu,no výsledok ja na 5*.
eviana
@kimlo , ja tiež v sobotu spracovávala 15 kg jahôd zo samozberu:



Takže aj keby chcela nemohla dať recept skôr, bo bola po uši v pracovnom procese od jahôd zababrana do jahôd zahrabaná :)
Ale veď sezóna jahôd ešte nekončí, tiež už dumám čo ďalšie z nich spraviť :) Či? ;)
eviana
@megdesign , keby toho nebolo 15 kg, tak tiež nemám čo spracovávať, bo ja fungujem štýlom dve do pusy, jedna do hrnca :)
eviana
@alex37 , ďakujem za slová uznania drahá... šak ma poznáš, papuľka maškrtná nedá mi pokoja :) Snažím sa z jahôd, ktoré sú len tak krátko ozaj jahodové slniečkové naozajstné, všetkými možnými spôsobmi uchovať to pravé jahodové :)
elysa
no @evianka si zasa nenudila, Ty si riadna šikula, obdivujem Tvoje práce kuchynské...musí byť famózny...
janger
@evianka , Evulka, no to si ale mala mnozstvo jahod! Si ty ale sikulka. Tak isto davam aj ja vzdy vanilkovy struk do jahodovho dzemu, Necham to v nom vzdy varit. Mne to tak moc chuti :-). Tento tvoj sirup sa mi tiez moc paci. A jahody s rebarborou velmi pasuju. Svagor tak robil dzem, dostali sme tiez poharik. Ja sa chystam na varenie dzemu, mame tu na blizu dve jahodove biofarmy, sme sa tam v sobotu pri bicyklovacke zastavili, ale len dve krabicky sme kupili, tak na maskrtenie...
danda3
Škoda, že nepijem sladké vody, alebo to nie je škoda? ☺Robievala som sirupy, pokiaľ boli synovia vo vývine, ale už nemám komu, vydaril sa Ti parádne, tiež mám za sebou džemovanie, nepečenú jahodovú tortu a jahodovú zmrzlinu, som rada, že som to zvládla. A do druhej dávky som pridala ako ty do sirupu rebarboru, aj tak je sladký....:D:D:D
cesminaz
No @evianka si si veru popracovala stymto sirupom!!! Urcite je perfektnej chuti..jahodovy sirup mame tiez radi a mozno keby som nasla dakde rebarboru,by som aj trocha sirupu podla teba spravila ;-) Kk
ywett
krásne sa ti vydaril a doma pripravené sú najlepšie...kk:)
eviana
Ďakujem za milé komentáre priatelia, spravili ste mi radosť :)
nefertiti
Pekný recept, jahody a rebarbora idú krásne spolu. Vanilka sa tam podľa mňa nehodí, ale to je detail.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia