Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou fotorecept
Foto: eviana
...je čas jahôd, teraz si ich užívame na každom kroku, ale toto jahodové obdobie trvá len krátko... preto sa rôznymi spôsobmi snažíme uchovať si Zobraziť celý popis...je čas jahôd, teraz si ich užívame na každom kroku, ale toto jahodové obdobie trvá len krátko... preto sa rôznymi spôsobmi snažíme uchovať si tú úžasnú vôňu a chuť, aby sme sa z nich mohli tešiť, pochutnávať si na nich aj po zvyšok roka... preto Vám ponúkam tento voňavý osviežujúci jahodový sirup :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nechala som sa inšpirovať Eldinkou - za čo jej veľmi ďakujem - a do jahodového sirupu som pridala aj trošku rebarbory. Očistenú rebarboru podľa vzoru Eldinky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou a necháme variť kým nezmäkne.
-
2
...očistené jahody rozpučíme pučidlom na zemiaky
-
3
...pridáme do hrnca k rebarbore - už odstavenej z ohňa
-
4
...prekrojíme vanilku, vydlabeme z nej zrniečka (kaviár) a spolu s prázdnym luskom dáme k jahodám
-
5
...dva bio citróny nakrájame na kolieska
-
6
...pridáme do hrnca
-
7
...zasypeme cukrom
-
8
...pridáme 2 krabičky citrodeka (jedna je 8 g)
-
9
...všetko spolu zamiešame, prikryjeme a dáme na chladné miesto na cca 15 hodín
-
10
...na druhý deň vyberieme, vyžmýkame citróny a vyberieme vanilkový lusk. Jahody scedíme najprv cez sito s veľkými dierkami - vzniknutú jahodovú hmotu dáme do misy bokom
-
11
...potom precedíme cez husté sitko - aj tu vzniknutú jahodovú dreň dáme do misy bokom
-
12
...vznikne nám voňavá zamatová hustá tekutina - dáme do hrnca a necháme prevrieť. Horúcim naplníme sklené flase a zatvoríme korkovými zátkami. Po vychladnutí odložíme na chladné miesto. Sirup možno dať aj do 7 dl zaváraninových fliaš, zatvoriť, pretočiť hore nohami, aby chytil vrchnák. My dávame do sklených fliaš a nikdy sa žiadny nepokazil. POZOR! Sirup je tak skvelý, že ak chcete aby dlho vydržal, treba ho veľmi dôkladne skryť :) (aspoň u nás to tak funguje :)
-
13
...všetko zužitkujeme - vzniknutú jahodovú dreň po precedení dáme do krabičky zamraziť - je to výborná jahodová zmrzlina :)
@stacinecka , teší má chrobáčenie myšlienkové v Tvojej hlávke :)
@mesiar50 , Lacko ďakujem za slová uznania :)
@afataga , šak ma poznáš, furt si niečo vymyslím :)
Hlavne, že Vám obom chutí ;)
My sa tak skoro k sirupu nedostaneme, bo "spraskame" vsetko este za "surova". Ale az by naaaahodou ostalo, spravim. :)
Takže aj keby chcela nemohla dať recept skôr, bo bola po uši v pracovnom procese od jahôd zababrana do jahôd zahrabaná :)
Ale veď sezóna jahôd ešte nekončí, tiež už dumám čo ďalšie z nich spraviť :) Či? ;)