Husárove vajcia

mapod - bez fotkymapod, 19. augusta 2010

Je to tradičné jedlo z oblasti Hontu, kde sa v minulosti často používali pri príprave stravy jačmenné krúpy ( ktoré sú mimochodom veľmi zdravé). Zobraziť celý popisJe to tradičné jedlo z oblasti Hontu, kde sa v minulosti často používali pri príprave stravy jačmenné krúpy ( ktoré sú mimochodom veľmi zdravé). Je to jednoduché a rýchle jedlo, ktoré zasýti a je veľmi chutné. Väčšinou sa pripravovalo ako rýchla večera alebo olovrant. Pri príprave sa využívajú tradičné slovenské potraviny. Recept vyhral hlavnú cenu v súťaži Tradičná chuť Hontu (http://www.tradicnachut.sk/), ktorá sa pravidelne organizuje už tretí rok.

Suroviny

400 g
125 g
10 - 15 ks
podľa chuti
riadna kopa




Postup

  1. 1

    Jačmenné krúpy sparíme (zalejeme ) horúcou vodou, necháme pár minút postáť, vodu zlejeme a krúpy riadne prepláchneme studenou vodou až dovtedy, kým netečie takmer čistá (trvá to určitú dobu).

  2. 2

    Krúpy nasypeme do nádoby s hrubým dnom, zalejeme vodou tak, aby bola hladina asi 1,5 cm nad krúpami, osolíme podľa chuti a na miernom ohni varíme zakryté pokrievkou. Alternatívou k tomuto postupu je aj nasypať krúpy na menší pekáč, zaliať vodou, osoliť, zakryť alobalom a upariť v rúre. Netreba sa báť prípravy krúp - je to jednoduchšie ako urobiť ryžu, ale trochu dlhšie to trvá. Priebežne kontrolujeme, krúpy sú hotové vtedy, keď sú mäkké.

  3. 3

    Medzitým si vo vhodnej panvici rozpustíme maslo, rozbijeme do neho vajcia, osolíme a urobíme riedku praženicu. Praženica musí byť naozaj riedka, aby sa dala premiešať s krúpami. nakoniec do nej primiešame nasekanú čerstvú petržlenovú vňať - praženica musí byť zelená.

  4. 4

    Na záver zmiešame krúpy s praženicou, podľa potreby dochutíme a podávame.

  5. 5

    Údaje o množstvách sú len orientačné, nakoľko toto jedlo sa robí "od oka" - nie je problém pridať viac vajec, masla... Netreba sa báť experimentovať, petržlenová vňať je však dôležitá surovina, ktorá prepožičiava tomuto jedlu špecifickú chuť. Alternatívou pre sporovlivých je urobiť toto jedlo zo zbytkov ryže.

Diskusia k receptu

frezia68
@Mapod :Vítaj na Vareche ! Uviedla si sa zaujímavým receptom a pre mňa neznámym-iste vyskúšam,ďakujem :-)))
alexdidi
Pre mňa neznámy, ale zaujímavý recept....krúpy sú výborné, zdravé a málo sa u nás pripravujú...hneď to napravím a vyskúšam tvoj recept
honestka
Krupy robievam rada a podobnu kasu mame radi ako prilohu takmer ku vsetkym druhom masa. Vyborne a zdrave jedlo- niet sa comu divit, ved uz Gladiatori v davnej dobe sa zivili takymto pokrmom a jeden raz UNESCO vyhlasilo tuto obilninu na najdokonalejsiu potravinu- hlavne pre hladujuce narody v Afrike.
Vitam ta medzi nami.
kuchticka
@mapod , tiez ta vitam v nasej varechacskej rodine. Dakujem za recept. Zbytok ryze takto robievam, ale krupy som zatial pouzivala iba do poievky a na krupeto-krupove rizoto. A pouzivam ich casto, lebo poznam hodnotu tejto obyloviny.
huck
papkaničko vyzera velmi slubne, určite vyskušame. Ale nazov ma mimoriadne originalny :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia