Hrudka

alextv - fotkaalextv, 7. apríla 2010
Hrudka
Foto: alextv

Ďaľší príspevok k Zemplínskej Veľkej noci...

10
porcií
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
2 ks
10 ks
0,50 cm




Postup

  1. 1

    V mlieku rozmiešame 10 vajec, pridáme vanilkový cukor a rozmiešame. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania až pokiaľ sa vajíčka v mlieku nevyzrážajú a nevytvorí sa hustá hmota. Rozprestrieme si gázu na väčší hrniec. Pomaly scedíme uvarenú hmotu cez gázu, následne gázu zviažeme tak aby sa nám z hmoty vytvorila „ hrudka“, /poriadne vytlačíme prebytočnú vodu/ teda taký malý bochník viď foto. Hrudku necháme ešte odkvapkať, stuhnúť a vychladnúť. Po vychladnutí vyberieme z gázy a dáme do chladu. Podávame ako prílohu k Veľkonočnému menu.

Diskusia k receptu

braxi
vanilkový cukor? ja to robím na slano, soľ a pažitku...
agia0404
ja to robym na sladko a je velmy dobra ta kombynacia , slana sunka ,klobasa pulnina a sladka hrudka a kktomu aj vyborna cvikla ,,,MNAM,,, dobre ze je uz po sviatkch
ludka1
Naozaj na sladko je hrudka fajn, ja som tento rok robila z 45 vajec a včera sa dojedla!
mallvinka
Ešte na sladko som ju nerobila a pri tom ju robím už roky rokúce, no tento víkend to vyskúšam. Som naozaj veľmi zvedavá aká bude, no keď je tam vanilka ktorú zbožňujem, musí to byť dobré. Ďakujem za tip.
klaura
Ja tiež robím iba slanú s pažítkou ... tiež z 10 vajec, ale táto sa mi zdá väčšia ako moja, asi boli vajcia väčšie ... :)
viva041
my robíme len sladkú, tak jemne sladkú. a väčšinou zo 40 vajec. Ale stalo sa mi že sa nepodarila lebo bolo nekvaltné mlieko. Odvtedy kupujeme len značkové kvalitné plnotučné. A hrudku zbožňujeme.
sestricka126
ja ju robim len na sladko :Dale pamätam si ze mamina do nej davala aj cukor podla toho kolko islo vajec :D
nazarboncuk
ach jaj presne takuto istu ale slanú robievala moja stará mama v Humennom :))
nevedela som sa jej dojest samozrejme som bola potom tri dni na mätovom čaji ale vždy to stálo za to :)
garanco
@alex , overujem si, ako robia ľudia hrudku. Mňa učila hrudku robiť kolegynka z Michaloviec, nedávam do nej vanilku, ale umyté hrozienka - je to polahoda vyťahovať hrozienka z niečoho...:-)). Teraz vyskúšam s vanilkovým cukrom! Pekné tohtoročné sviatky!
alextv
Tak Ti prajem dobrú chuť!! A pekné sviatky :-!
jozka2
alextv-robim na sladko ako ty ale davam hrozienkaa trochu cukru a stipku soli, aby sa vyrovnali chute a podavam zvlast natanieri k velkon.sunk.mise,lahoda.Ako velkonovny dacek robim pre svojich americkych priatelov tak to robim hned 5.Zo zaciatku to nevedeli jest teraz sa pytaju ci pride present lebo hned kazdemu upeciem aj biely velkon kolac ako sa pecie na vychode tu je kamenicky cisty kolac ja ho robim,ale v malych pekacoch na biskup.chlebik.
slavka11
no neviem neviem ale akosi tej hrudke neviem na chut dojst. Stale ma to lakalo urobit a tak som si tento rok povedala kedze sliepky naniesli dostatok vajec,ze spravim. Robila som verziu na slano s pazitkou, korenim ale teda vôbec mi to nechutilo ani v kombinacii s udenym masom. Davam tomu este jednu sancu ked skusim sladku verziu ale inak skoda vajec a mlieka. Mozno keby som to poznala od mala tak mi to chuti ale fakt neviem cakala som viac. Chutilo to ako uvarena prazenica s pazitkou. :(
68242_1530905275 - profilový obrázok
nyx
nyx
Tento rok som mala možnosť prvý krát ochutnať "hrudku" aj na slano,aj na sladko ( v sladkej boli aj hrozienka ) a musím povedať VÝBORNÉ




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia