Hriatô fotorecept

klaura - fotkaklaura, 20. decembra 2010
Hriatô (fotorecept)
Foto: klaura

Tradičné, slovenské, ako ho robieval môj tato a jeho tato a jeho tato ... Určite Vás zahreje :)

2-3
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 dl
1 dl
2 PL
trochu domáca




Postup

  1. 1

    Do rajničky si dáme 2 PL kryštálového cukru a pripravíme si pálenku, vodu. Toto je sladšia varianta, kto nechce nápoj až taký sladký, stačí 1 PL cukru.

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za stáleho miešania upálime karamel a zalejeme ho vodou. Necháme rozvariť a karamel sa nám celkom rozpustí. Potom vlejeme 1 dl pálenky, už nevaríme, iba dostatočne prehrejeme.

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si z nadrobno nakrájanej slaninky uškvaríme škvarky.

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pohára (najlepšie z varného skla) vlejeme hriatô a lyžičkou pridáme pár kúskov škvariek - bez masti. Má to zasyčať ... :)

    Hriatô (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

enerrgizer
pil som to len raz v živote a bolo to s maslom...cez Vianoce určite skúsim :-)
dajanca
poznám .... aj u nás sme sa takto zohrievali.......:-))
jaja53
jeej to je dobre,ze si dala tento recept,mam 57,ale naposledy som to pila este slobodna,ked to robil moj otec(byvali sme v Tatrach)Ukladam si .
elisticka
@klaura bez tohoto by neboli u nas Vianoce to muz robi pravidelne uz 31 rokov ...skoda ze je som abstinent tak len fetujem:-)))vonia to krasne....
ajan16
Po lyžovačke,sánkovačke....paráda.....
stefanm
...to už u vás teraz pijete??...páči sa mi,že si napísala citujem:......"škoda!!! ze ja som abstinent"...tak si predsa nerob škodu!!!...nazdravíčko...(a ešte do druhej nohy a kapurkovúúú...)
vavan
vyzerá to super a v mrazivých dňoch zahreje,podobne to robila moja
babka pamätám si že tam dávala med škoda že nezanechala recept.
douglas
Dlho hľadám recept na HRIATE, ktoré mi chutí a je robené zo slivovice, masla, karamelizovaného cukru a medu. Žiadne korenie, bylinky, slaninka a pod. Nájde sa niekto a napíše ho? Vďaka.
frezia68
Raz v živote som pila na Donovaloch-nechutilo,ale zohrialo,bola zima a krb ešte nehrial....:-)))
levinko
Keď ešte miesto pálenky použiješ 90% lieh ,tak to uvidíš čo je dobrota.
levinko
Keď ešte miesto pálenky použiješ 90% lieh ,tak to uvidíš čo je dobrota.
boxik
Nič v zlom, možno preto , že som barbar z nížiny , kde sa to nerobí , ale pil som to iba raz u priateľa v martine ,ale nepodarilo sa mi to preglgnúť.Vždy si dám radšej dobrého vareného vína z otcovho vinohradu. Inak prajem príjemné sviatky a na zdravie vy s hriatym a ja s vareným vínom.
citronix
moja stará mama dávala namiesto slaninky husaciu masť, to išlo samo dole hrdlom
klaura
ďakujem za komentáre varecháči ... :) veru sme si ho včara s manželom urobili ... @ štefan: že je abstinent napísala elistička ... ja som si hrkla ... :) sladučké, voňavé ... také mám rada ... @ douglas : nedaj slaninu na záver a máš hriatô bez prídavkov ... @ boxik: také s masťou neľúbim ani ja, nesmú tam byť veľké mastné oká ... iba také maličké, čo ostanú po slaninke ...
klaura
slaninka je slaná, chrumkavá a ostane na dne pohára ... také chrumky na záver ... :)
coldbery
My to tiež robíme,ale len s maslom....hlavne po lyžovačke ,keď vonku mrzne je to fajn....:-)))
jerica
@klaura hriatô nerobievam , mám ho ale rada , môže byť že si ho vyskúšam podľa tvojho receptu:-))
miroslav2410
ešte som to nepil, ale určite vyskúšam po lyžovačke, keď budeme niekde na chate ........
cica2
ešte som to nepila....ale verím že by ma to zahrialo:)
klaura
@sebo ďakujem za komentár ... článok je zaujímavý, poučný ... tvoju stránku som si tiež prešla ... určite sa k niektorým článkom vrátim... :)
PS: pálenka použitá v tomto recepte je svedomitý ovocný destilát ... z domáceho kvasu pálený ... :))))
lagaliano777
starká robievala vždy..spomínam nikdy nezabudnem..bola to vychýrená krčmárka a starký mäsiar