Foto: pusta
Dnes som pripravila hovädzie kocky na červenom víne na želanie mojim milým, podávala som s domácou varenou kysnutou knedľou.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
600 g |
|
1 ks veľká |
|
150 ml domáca |
|
1 PL domáci |
|
250 ml |
|
1/2 ks sušená |
|
1 ks |
|
2 ks čerstvé |
|
1 PL červená |
|
1 ČL červená |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby (alebo hovädzí vývar) |
|
2-3 PL domáca |
|
Postup
-
1
Hovädzí móčing /glejovku, nožinu/ som pokrájala na väčšie kocky, paradajky na štvrtinky a papriku na prúžky.
-
2
Na rozohriatej domácej bravčovej masti som v hrnci orestovala pokrájanú cibuľu a sušenú pálivú papriku, zaliala som trochou horúcej vody, vydusila som až na tuk - tento postup som opakovala celkom 3x, aby sa cibuľa rozpadla a prirodzeným spôsobom zahustila výslednú šťavu, potom som pridala sladkú a pálivú mletú červenú papriku,..
-
3
...za stáleho miešania som ju nechala úplne rozpustiť, priliala som domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala, pridala som mäso, nechala som ho na prudkom ohni obaliť v tomto paprikovo - paradajkovo - cibuľovom základe, restovala som sprudka, potom som pridala domáci paprikový krém,...
-
4
...s ktorým som mäso tiež sprudka orestovala, kým sa na povrchu nevytvorila tenká kôrčička, ktorá zabezpečila, že mäsko zostalo vo vnútri šťavnaté s chutným obalom na povrchu, priliala som kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet sauvignon, chvíľu som povarila spolu,...
-
5
...potom som priliala horúcu vodu asi do výšky mäska, prikryla som hrniec pokrievkou a zakryté som pomaly dusila celý čas na miernom plameni, za občasného premiešania a podliatia vždy len malým množstvom horúcej vody, vo výsledku má zostať pomerne málo hustej šťavy asi ako pri guláši..
-
6
Asi 15 minút pred koncom som pridala pripravenú pokrájanú papriku a paradajky,...
-
7
...dodusila som prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké, paprika má zostať al dente, nesmie sa rozvariť, čo u mňa trvalo 120 minút a bolo hotovo. Nesolila som, lebo paprikový pretlak bol slaný dosť.
-
8
Podávala som horúce s domácou čerstvo uvarenou kysnutou knedľou.
-
9
pohľad zblízka: je to veľmi chutné pikantné jedlo, s mäkkučkým šťavnatým mäsíčkom s príjemnou chuťou vína, s malým množstvom hustej cibuľovo - paprikovej šťavy, rôsolovitej konzistencie z vyvareného gleja z móčingu, nezahusťuje sa ničím, žiadnou múkou, ani zemiakom, vrelo odporúčam všetkým milovníkom ostrých jedál s vínom.
áno, je to výborná klasika, s úžasnou chuťou červeného vína. :-)
aj u nás veľmi obľúbená a bola na želanie na valentínsky sviatok mojimi chlapmi. :-)))
to ja dakujem tebe za také pekné uznanie, som rada, že sa ti páči recept i postup a fotky :-)
dakujem za uloženie do kk a odporúčanie pre iných.
napokon je to stará dobrá osvedčená klasika a je úžasne chutná.
dakujem ti za pochvalu.
teší ma, že sa ti páči aj fotka. :-)
dakujem za krásnu pochvalu, za uloženie do kk a za 5*.
aj ja tebe želám Pekný nedeľný večer.
budem rada, ak vyskúšaš túto dobrotu aj ty :-)
dakujem za milú pochvalu a prajem ti, aby ti tento recept chutil :-)
stačí pozorne čítať celý recept.
okrem toho mäsko bolo mäkkučké, šťavnaté a vcelku, nebolo vonkoncom rozvarené, čo vidno dobre na fotkách, rozvarené vyzerá ináč, to je tiež zreteľné aj na fotke už na prvý pohľad. tiež nemmáme radi tuhé mäso, najmä nue pokiaľ ide o hovädzie, vlastne žiadne tuhé mäso :-)
však ja som dusila toto mäsko do mäkka, aj to som napísala v postupe v bode č. 7. zrejme ti to uniklo.
verím, že by si si hned dala, či pridáš papriku a paradajky, to už je len na tebe,
tiež mám doma krásnu roštenku, však aj tá príde na rad :-)
dakujem ti za zastavenie.
Tiež som z toho pochopil, že sa paprika spolu s mäsom dusila 120minút. Asi to malo byť:
"...dodusila som prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké. Paprika má zostať al dente, nesmie sa rozvariť. Celé to u mňa trvalo 120 minút a bolo hotovo."
Ale mňa by skôr zaujímalo, načo sa v bode 2 3x opakoval postup, vraj na rozvarenie cibule, keď sa za tie dve hodiny rozvarí cibuľa aj bez tých zbytočných troch krokov.....
nemienim to opakovať, treba čítať.
ja to neberiem ako kritiku od teba, ale ako pochvalu.
len som to rozpísala, takže bez obáv :-)
dakujem ešte raz za pochvalu.
varecha.pravda.sk/recepty/madarsky-gulas-fotorecept/29330...
a čo ide vám???
ani hus neviete upiecť. zmôžete sa len na takú vychrtlú v akcii, celá sa vám zmestila na jeden tanier DDDDD nemáte o pečení husy ani šajnu, len trepete hovadiny a svoje teórie o varení, rád ich vnucujete iným, vo všetkom stále mudrujete, ste majster sveta, avšak len pre seba DDDDD
neprajem si, aby ste mi tykali!!! ste na to jednak primladý a jednak veľmi drzý, než aby som súhlasila.
co sa tyka husi,je pripravena mojim sposobom,ale zena ktora neovlada ani zakladne trechnologicke postupy varenia to nepochopi.
@radox je to Ibyke. Na 101%. ;)
krásne upečená hus, perfektne vypečená kožička do chrumkava :-)
nádherné foto, si macher, to ti ja hovoriť nemusím.
.*****
takze varechaci,nazor si urobte sami.
prečo nechodíte relaxovať pod iné recepty???
či za ženami alebo do hôr, či lietadlom niekde na spectalucar dovolenku vy sám???
staráte sa o zbytočnosti, o moje fotenie, varenie, súkromie...atd
mne je úplne jedno, čo trobíte vy, kam chodíte, čo varíte...
ja vám moje recepty nevnucujem, ani môj spôsob varenia, ako vy mne, tak si to láskavo odpustite u mňa :-)
vaša technologia varenia je mi ukradnutá a tobôž taká scíplinka, ktorú vy považujete za hus DDDDD
mám na vareche iné veľké vzory, ktoré s úctou obdivujem a chcela by som vedieť aspoň časť toho, čo oni.
nezdá sa vám, že ste primladý na to, aby ste ma učil a vychováva, čokoľvek mi určovall???
a nie, nedošli mi nápady pri varení, mám ich dosť a krásnych.
je mi jedno, či sa vám budú páčiť, či nie, niekomu sa iste páčiť budú, spoľahnite sa!
či sa vám to páči alebo nie, budem pridávať toľko receptov, koľko sama uznám za vhodné, nie koľko mi poviete vy.
venujte sa aj niečomu a niekomu inému :-))))
dakujem.
nenapísala som však to ostatné, na rozdiel od vás zo slušnosti dalej len toto:
@pusta1 28. decembra 2014 o 11:05
krásne do chrumkava upečená husička :-)
*****
kožu si prečo nenarezal? mala asi málo tuku, dosť malá hus.
avšak každý vidí, že tá vaša hus je skutočne taká scíplinka, že sa celá zmestí na jeden tanier :-)
a hneď aj ukladám do KK.
ďakujem,teším sa :)