Hovädzie kocky na červenom víne fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. februára 2015
Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes som pripravila hovädzie kocky na červenom víne na želanie mojim milým, podávala som s domácou varenou kysnutou knedľou.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

600 g
1 ks veľká
150 ml domáca
1 PL domáci
250 ml
1/2 ks sušená
1 ks
2 ks čerstvé
1 PL červená
1 ČL červená
podľa chuti
podľa potreby (alebo hovädzí vývar)
2-3 PL domáca




Postup

  1. 1

    Hovädzí móčing /glejovku, nožinu/ som pokrájala na väčšie kocky, paradajky na štvrtinky a papriku na prúžky.

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozohriatej domácej bravčovej masti som v hrnci orestovala pokrájanú cibuľu a sušenú pálivú papriku, zaliala som trochou horúcej vody, vydusila som až na tuk - tento postup som opakovala celkom 3x, aby sa cibuľa rozpadla a prirodzeným spôsobom zahustila výslednú šťavu, potom som pridala sladkú a pálivú mletú červenú papriku,..

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...za stáleho miešania som ju nechala úplne rozpustiť, priliala som domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala, pridala som mäso, nechala som ho na prudkom ohni obaliť v tomto paprikovo - paradajkovo - cibuľovom základe, restovala som sprudka, potom som pridala domáci paprikový krém,...

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...s ktorým som mäso tiež sprudka orestovala, kým sa na povrchu nevytvorila tenká kôrčička, ktorá zabezpečila, že mäsko zostalo vo vnútri šťavnaté s chutným obalom na povrchu, priliala som kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet sauvignon, chvíľu som povarila spolu,...

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom som priliala horúcu vodu asi do výšky mäska, prikryla som hrniec pokrievkou a zakryté som pomaly dusila celý čas na miernom plameni, za občasného premiešania a podliatia vždy len malým množstvom horúcej vody, vo výsledku má zostať pomerne málo hustej šťavy asi ako pri guláši..

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Asi 15 minút pred koncom som pridala pripravenú pokrájanú papriku a paradajky,...

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...dodusila som prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké, paprika má zostať al dente, nesmie sa rozvariť, čo u mňa trvalo 120 minút a bolo hotovo. Nesolila som, lebo paprikový pretlak bol slaný dosť.

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávala som horúce s domácou čerstvo uvarenou kysnutou knedľou.

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pohľad zblízka: je to veľmi chutné pikantné jedlo, s mäkkučkým šťavnatým mäsíčkom s príjemnou chuťou vína, s malým množstvom hustej cibuľovo - paprikovej šťavy, rôsolovitej konzistencie z vyvareného gleja z móčingu, nezahusťuje sa ničím, žiadnou múkou, ani zemiakom, vrelo odporúčam všetkým milovníkom ostrých jedál s vínom.

    Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

hubata
Klasika ktorá je aj u nás obľúbená, len bez vína i keď tam samozrejme patrí. Asi si sa pomýlila v tých minutách, 120 minút sú dve hodiny a paprika by bola rozvarená ..... Pekný fotorecept s popisom na úrovni a kto ho nevie naspamäť tak šup s ním do KK. Vďaka @pusta.
pusta1
@hubata , nie nepomýlila som sa v tých minútach, mäsko na zmäknutie toľko potrebuje, je to hovädzí móčing, paprika vôbec nie je rozvarená, zostala pekne al dente, píšem v postupe, že som ju pridala až 15 minút pred koncom varenia, možno si len nepostrehla.
áno, je to výborná klasika, s úžasnou chuťou červeného vína. :-)
aj u nás veľmi obľúbená a bola na želanie na valentínsky sviatok mojimi chlapmi. :-)))
to ja dakujem tebe za také pekné uznanie, som rada, že sa ti páči recept i postup a fotky :-)
dakujem za uloženie do kk a odporúčanie pre iných.
2x pusta1 a ubka
pusta1
@rolfynka , to ma veľmi teší, že aj ty to takto pripravuješ :-)
napokon je to stará dobrá osvedčená klasika a je úžasne chutná.
dakujem ti za pochvalu.
dandika1
@pusta pekne foto krasne rozpisane zide sa aj nam skor narodenym urcite chutne paci sa mi5* Uz je v KK prajem krasny sviatocny den :-)))))
1x pusta1
pusta1
@dandika1 , som rada, že oceňuješ recept a jeho postup, je to výborné jedlo.:-)
teší ma, že sa ti páči aj fotka. :-)
dakujem za krásnu pochvalu, za uloženie do kk a za 5*.
aj ja tebe želám Pekný nedeľný večer.
pusta1
@micanela , tvoja pochvala ma veľmi teší :-)
budem rada, ak vyskúšaš túto dobrotu aj ty :-)
dakujem za milú pochvalu a prajem ti, aby ti tento recept chutil :-)
evanaaa
Dobré mäsko na dusenie a na guľáše, hneď by som si z neho dala, inak, ja v poslednej dobe kupujem dosť často hovädzie mäso, mám aj teraz v mrazničke stehno, nedávno som prikúpila roštenku, len ešte vyhľadať dobrý recept na ne, možno sa aj u teba inšpirujem. Inak, ty si písala o tom 120 minútovom dusení mäsa zároveň si spomenula aj tú pridanú papriku v súvislosti, čo pri čítaní postupu vyznelo, ako keby sa aj ona dve hodiny dusila a @hubata to aj tak pochopila :)
evanaaa
Ináč, ja skoro v šade do mása dávam pariku- čerstvú aj paradajky, ale nechávam na rozdieľ od teba dusiť do mäkka,nemámrada ak je to tvrdšie, chrumkavé, ale skôr rozvarené :), tým sa lepšie dochutí aj šťava
pusta1
@evanaaa , nemyslím si, že nie je zrejmé. kedy treba pridať papriku a paradajky, v postupe v bode č. 6 predsa jasne uvádzam, že túto zeleninu som pridala pred koncom dusenia.
stačí pozorne čítať celý recept.
okrem toho mäsko bolo mäkkučké, šťavnaté a vcelku, nebolo vonkoncom rozvarené, čo vidno dobre na fotkách, rozvarené vyzerá ináč, to je tiež zreteľné aj na fotke už na prvý pohľad. tiež nemmáme radi tuhé mäso, najmä nue pokiaľ ide o hovädzie, vlastne žiadne tuhé mäso :-)
však ja som dusila toto mäsko do mäkka, aj to som napísala v postupe v bode č. 7. zrejme ti to uniklo.
verím, že by si si hned dala, či pridáš papriku a paradajky, to už je len na tebe,
tiež mám doma krásnu roštenku, však aj tá príde na rad :-)
dakujem ti za zastavenie.
1x pusta1
marcel83
"...dodusila som prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké, paprika má zostať al dente, nesmie sa rozvariť, čo u mňa trvalo 120 minút a bolo hotovo."

Tiež som z toho pochopil, že sa paprika spolu s mäsom dusila 120minút. Asi to malo byť:

"...dodusila som prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké. Paprika má zostať al dente, nesmie sa rozvariť. Celé to u mňa trvalo 120 minút a bolo hotovo."

Ale mňa by skôr zaujímalo, načo sa v bode 2 3x opakoval postup, vraj na rozvarenie cibule, keď sa za tie dve hodiny rozvarí cibuľa aj bez tých zbytočných troch krokov.....
evanaaa
Jaj, @pusta , ja vidím, že ty dávaš papriku a paradajku pri konci, to som pochopila, no na rozdieľ od teba ja zasa na začiatku, to som len chcela naznačiť, že kým vy máte radi al dente, my zasa mäkšie ( papr. a par.). Ty si to pochopila ako kritiku, zle si čítala, alebo ja som mala jasnejšie písať:) A že to používam skoro pri každom dusenom mäse - na šťave, tú paradajku a papriku, to nie je výčitka na teba, len ti oznamujem, ako a že to robím.......
evanaaa
A ani som nekritizovala tvoje mäso, práveže som myslela všetko ako pochvalu, že ho máš na tom tanieri pekné, ale zle si ma pochopila.......mala som napísať polopate :)
pusta1
@evanaaa , to je v pohode, niekto na začiatku, ja asi 15minút pred koncom, kto ako je zvyknutý.
ja to neberiem ako kritiku od teba, ale ako pochvalu.
len som to rozpísala, takže bez obáv :-)
dakujem ešte raz za pochvalu.
pusta1
Pán@radox1 , áno, idú, mámt u aj iné recepty s vínom a s hovädzím mäsom, netreba ich hľadať :-)
a čo ide vám???
ani hus neviete upiecť. zmôžete sa len na takú vychrtlú v akcii, celá sa vám zmestila na jeden tanier DDDDD nemáte o pečení husy ani šajnu, len trepete hovadiny a svoje teórie o varení, rád ich vnucujete iným, vo všetkom stále mudrujete, ste majster sveta, avšak len pre seba DDDDD
neprajem si, aby ste mi tykali!!! ste na to jednak primladý a jednak veľmi drzý, než aby som súhlasila.
radox1
poviem vam o co.z jedneho receptu urobite niekolko,uz vam dosla fantazia.za kazdu cenu musite skoro denne sem pridat recept,len aby bol,aby ste sa mohli vyzivat v diskusiach.co sa radsej nevyberiete niekam do hôr za relaxom,alebo nasadnite do lietadla a chodte sa vyslnit k moru.
co sa tyka husi,je pripravena mojim sposobom,ale zena ktora neovlada ani zakladne trechnologicke postupy varenia to nepochopi.
pusta1
@radox1 , je veľa podobných receptov, a to nielen tento:-)
prečo nechodíte relaxovať pod iné recepty???
či za ženami alebo do hôr, či lietadlom niekde na spectalucar dovolenku vy sám???
staráte sa o zbytočnosti, o moje fotenie, varenie, súkromie...atd
mne je úplne jedno, čo trobíte vy, kam chodíte, čo varíte...
ja vám moje recepty nevnucujem, ani môj spôsob varenia, ako vy mne, tak si to láskavo odpustite u mňa :-)
vaša technologia varenia je mi ukradnutá a tobôž taká scíplinka, ktorú vy považujete za hus DDDDD
mám na vareche iné veľké vzory, ktoré s úctou obdivujem a chcela by som vedieť aspoň časť toho, čo oni.
nezdá sa vám, že ste primladý na to, aby ste ma učil a vychováva, čokoľvek mi určovall???
a nie, nedošli mi nápady pri varení, mám ich dosť a krásnych.
je mi jedno, či sa vám budú páčiť, či nie, niekomu sa iste páčiť budú, spoľahnite sa!
či sa vám to páči alebo nie, budem pridávať toľko receptov, koľko sama uznám za vhodné, nie koľko mi poviete vy.
venujte sa aj niečomu a niekomu inému :-))))
dakujem.
pusta1
@radox1 , áno, to som napísala :-)
nenapísala som však to ostatné, na rozdiel od vás zo slušnosti dalej len toto:
@pusta1 28. decembra 2014 o 11:05
krásne do chrumkava upečená husička :-)
*****
kožu si prečo nenarezal? mala asi málo tuku, dosť malá hus.

avšak každý vidí, že tá vaša hus je skutočne taká scíplinka, že sa celá zmestí na jeden tanier :-)
radox1
ach pusta,pusta.ta hus je na poklope z pekaca,ktory ma 48 cm.a nikde som neprezentoval,ze je to domaca husisko,ale pravdu ze je z te.ca,a ma nieco cez 4kg. .topiaci sa slamky chyta.
megi118
paráda,určite vyskúšam,musí to byť velmi chutné. :)
a hneď aj ukladám do KK.
ďakujem,teším sa :)
1x pusta