Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som pripravila hovädzie kocky na červenom víne na želanie mojim milým, podávala som s domácou varenou kysnutou knedľou.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Hovädzí móčing /glejovku, nožinu/ som pokrájala na väčšie kocky, paradajky na štvrtinky a papriku na prúžky.
  2. Na rozohriatej domácej bravčovej masti som v hrnci orestovala pokrájanú cibuľu a sušenú pálivú papriku, zaliala som trochou horúcej vody, vydusila som až na tuk - tento postup som opakovala celkom 3x, aby sa cibuľa rozpadla a prirodzeným spôsobom zahustila výslednú šťavu, potom som pridala sladkú a pálivú mletú červenú papriku,..
  3. ...za stáleho miešania som ju nechala úplne rozpustiť, priliala som domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala, pridala som mäso, nechala som ho na prudkom ohni obaliť v tomto paprikovo - paradajkovo - cibuľovom základe, restovala som sprudka, potom som pridala domáci paprikový krém,...
  4. ...s ktorým som mäso tiež sprudka orestovala, kým sa na povrchu nevytvorila tenká kôrčička, ktorá zabezpečila, že mäsko zostalo vo vnútri šťavnaté s chutným obalom na povrchu, priliala som kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet sauvignon, chvíľu som povarila spolu,...
  5. ...potom som priliala horúcu vodu asi do výšky mäska, prikryla som hrniec pokrievkou a zakryté som pomaly dusila celý čas na miernom plameni, za občasného premiešania a podliatia vždy len malým množstvom horúcej vody, vo výsledku má zostať pomerne málo hustej šťavy asi ako pri guláši..
  6. Asi 15 minút pred koncom som pridala pripravenú pokrájanú papriku a paradajky,...
  7. ...dodusila som prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké, paprika má zostať al dente, nesmie sa rozvariť, čo u mňa trvalo 120 minút a bolo hotovo. Nesolila som, lebo paprikový pretlak bol slaný dosť.
  8. Podávala som horúce s domácou čerstvo uvarenou kysnutou knedľou.
  9. pohľad zblízka: je to veľmi chutné pikantné jedlo, s mäkkučkým šťavnatým mäsíčkom s príjemnou chuťou vína, s malým množstvom hustej cibuľovo - paprikovej šťavy, rôsolovitej konzistencie z vyvareného gleja z móčingu, nezahusťuje sa ničím, žiadnou múkou, ani zemiakom, vrelo odporúčam všetkým milovníkom ostrých jedál s vínom.