Hovädzie kocky na červenom víne (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som pripravila hovädzie kocky na červenom víne na želanie mojim milým, podávala
som s domácou varenou kysnutou knedľou.
4 porcie |
20 minút príprava |
120 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Hovädzí móčing /glejovku, nožinu/ som pokrájala na väčšie kocky, paradajky na štvrtinky a papriku na prúžky.
- Na rozohriatej domácej bravčovej masti som v hrnci orestovala pokrájanú cibuľu a sušenú pálivú papriku, zaliala som trochou horúcej vody, vydusila som až na tuk - tento postup som opakovala celkom 3x, aby sa cibuľa rozpadla a prirodzeným spôsobom zahustila výslednú šťavu, potom som pridala sladkú a pálivú mletú červenú papriku,..
- ...za stáleho miešania som ju nechala úplne rozpustiť, priliala som domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala, pridala som mäso, nechala som ho na prudkom ohni obaliť v tomto paprikovo - paradajkovo - cibuľovom základe, restovala som sprudka, potom som pridala domáci paprikový krém,...
- ...s ktorým som mäso tiež sprudka orestovala, kým sa na povrchu nevytvorila tenká kôrčička, ktorá zabezpečila, že mäsko zostalo vo vnútri šťavnaté s chutným obalom na povrchu, priliala som kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet sauvignon, chvíľu som povarila spolu,...
- ...potom som priliala horúcu vodu asi do výšky mäska, prikryla som hrniec pokrievkou a zakryté som pomaly dusila celý čas na miernom plameni, za občasného premiešania a podliatia vždy len malým množstvom horúcej vody, vo výsledku má zostať pomerne málo hustej šťavy asi ako pri guláši..
- Asi 15 minút pred koncom som pridala pripravenú pokrájanú papriku a paradajky,...
- ...dodusila som prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké, paprika má zostať al dente, nesmie sa rozvariť, čo u mňa trvalo 120 minút a bolo hotovo. Nesolila som, lebo paprikový pretlak bol slaný dosť.
- Podávala som horúce s domácou čerstvo uvarenou kysnutou knedľou.
- pohľad zblízka: je to veľmi chutné pikantné jedlo, s mäkkučkým šťavnatým mäsíčkom s príjemnou chuťou vína, s malým množstvom hustej cibuľovo - paprikovej šťavy, rôsolovitej konzistencie z vyvareného gleja z móčingu, nezahusťuje sa ničím, žiadnou múkou, ani zemiakom, vrelo odporúčam všetkým milovníkom ostrých jedál s vínom.
|