Halušky s kyslou kapustou a slaninkou

dorisa - fotkadorisa, 10. novembra 2010
Halušky s kyslou kapustou a slaninkou
Foto: dorisa

Halušky s kyslou kapustou je obľubené jedlo u nás doma. Dnes sme ho mali na večeru.

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
300 g
100 g




Postup

  1. 1

    Najprv si na oleji speníme nakrájanú cibulľku, dáme do nej kyslú kapustu a dusíme do mäkka. Narajbeme zemiaky, pridáme soľ, polohruhú múku a vypracujeme polotuhé cesto. Cez haluškáreň hádžeme do osolenej vody halušky a necháme uvariť. Keď vyjdu na povrch, dierkovanou naberačkou ich vyberieme, pridáme do udusenej kyslej kapusty. Na panvici si opražíme nakrájanú údenú slaninu, ktorú potom dáme na tanier pri servírovaní halušiek. Nech vám tak chutí, ako nám dnes večer.

Diskusia k receptu

tatranka
Toto je jedlo Spiša.Robievam ich z prvej vykvasenej kapusty.Veľmi dobré.Kyslá kapusta má u nás zelenú,celú zimu.Vyjedáme ju aj surovú.
stefanm
V sobotu sme boli s manželkou na obed v Šarišparku pri Prešove a dali sme si tam halušky s kyslou kapustou.Boli dobré (3,30EUR) ale domáce sú domáce.No a tie na foto vyzerajú príma!!!
marianne69
Toto je oblubene jedlo asi vo viacerych rodinach,vyzeraju krasne,uz len nacriet lyzicou...:-)
sjuz
tak toto sú strapačky ako majú byť:)!
ketty3811
Kapustu už máme naloženú,pekne kvasí,tak keď bude vykvasená,tak ich urobím.Dík za pripomenutie.
evanaaa
Veru, strapačky som tiež dávno nerobila, je to ideálne jedlo na zimný čas.
violetacamorova
Tiež ich robím takto, zo surovej kapusty mi nechutia! Robím ich veľmi často, čakám kedy sa ich prejem. Akurát teraz robím z kupovanej poľskej kapusty, ale je chutná!
gizy
mnaaaam robila som ich minulý týzden,ja davam oravskú slaninku,chutia nám s nou viac
andy54
ja to budem robiť teraz prvý krát. Neviem, či tam idú surové zemiaky, alebo uvarené. A keď halušky vyberiem, netreba ich opláchnuť studenou vodou??
dorisa
@andy , surové zemiaky a polohrubá muka, soľ. Vajce nie. A potom netreba opláchnuť,niekto oplachuje, nič sa nestane, je to len na tebe.
andy54
A ešte by som sa rada opýtala, čo znamená slovo narajbeme. Mne to pripadá ako nastrúhame, alebo nakrájame. Priznám sa, že prvý krát počujem toto slovo...
andy54
odskúšané.....a vrelo doporučujem. Dokonca to jedla moja 4 ročná dcérka a tá si teda nedá hocijaké jedlo do úst...
bojar
naší predkovia nepoznali olej a kyslú kapustu dávali do halušiek surovú. takýmto sposobom to varím aj ja.
bojar
andy54, 17. novembra 2010 o 22:38
A ešte by som sa rada opýtala, čo znamená slovo narajbeme. Mne to pripadá ako nastrúhame, alebo nakrájame. Priznám sa, že prvý krát počujem toto slovo...

asi nebudeš slovák
dorisa
@ bojar,ked si všimneš niektoré recepty sú písané napr. vo východniarčine, ja som našla na nete význam slova" rajbať" a nie je napísané nikde, že sa nemože v spisovnej sloivenčine používať. My tu píšeme recepty tak ľudovo, taže mi ušlo toto slovo,a le keď nevieš, čo to znamená,tak tu je vysvetlenie:Synonymá slova „ rajbať ” v Synonymickom slovníku slovenčiny rajbať 1. p.drhnúť 12. p.strúhať 1

drhnúť 1. silným trením zbavovať nečistoty • hovor. rajbať • expr.: drhliť • brhliť: drhla, rajbala dlážku kefou; brhlil si tvár mydlom • expr. škohliť: škohliť špongiou nábytok • umývať • čistiť: umývať parkety

2. p.dusiť 1,škrtiť 13. p.robiť 1,drieť sa 14. p.škrabať 2

strúhať 1. rozdrobovať rezaním al. trením o drsný povrch (obyč. na strúhadle): strúhať chren, mrkvu • hovor. rajbať

zuzanakovalcikova
Dobry recept odporucam:)))Zdalo sa mi vela 1kg,tak som robila polovicnu davku,no bolo malo,tak som musela dorabat:))))Nabuduce budem mudrejsia:D
eviana
@dorisa , neuveríš, ale prvý krát som toto jedlo jedla v lete na dovolenke na Liptove a veľmi mi chutilo, dokonca viac ako haluške bryndzovie. Ďakujem za pripomenutie chute aj za recept, uložím a niekedy podľa Teba rada vyskúšam :)
dorisa
@eviana , vidiš, o čo si prichádzala celý svoj život:) ja ich robim podchviľou, takéto máme asi najradšej. Ďakujem za komentár.
jerica
Vlasti, v popise máš uvedenú kapustu, ale v surovinách nie je :-)
ináč@
toto môžeme každý týždeň.
dorisa
@jerica , vidiš, a nikomu to nechýbalo, jasne kapusta musí byť :) ešte, že je to asi každému jasné, že tam ide aj kapusta.Dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia