Guacamole - nátierka

Autor receptu: sracz

V podstate som "odchovaný" na strave slovenského pôvodu, no rád ochutnám aj novoty. Rýchlo som si privykol na maslovú konzistenciu avokáda, s jeho (teda aspoň podľa mňa) neutrálnou príchuťou. Začal som "nenápadne" s pokrájanými kúskami avokáda na v chlebíku vlastnoručnej výroby s maslom a neutralitu som "odstránil" soľou a hrubo MČK. Zapíjal som to studeným 1/2 l mlieka. Dnes si už trúfnem aj na vlastné guacamole, obľúbené v štátoch Strednej Ameriky. Čo keď zachutí aj niekomu z Vás!?

4 a viac
porcie
17´ minút
príprava

Postup

  1. zrelé avokáda (zistíme tak, že pri nákupe každý kus overíme miernym tlakom prstov, brušká ktorých sa nám zaboria max. na 5 mm; ak sú tvrdé, necháme ich, pri izbovej teplote, dozrieť 2 až 3 dni; ak sú veľmi mäkké, môžu ich naše jemnejšie a krajšie polovičky použiť na pleťovú masku; pozor však, ak sú po rozkrojení okolo kôstky nahnedlé, nepoužívať; dokonca nie sú vhodné ani na výrobu domácej "frndžalice") pozdĺžne rozkrojíme, pootočením o 45˚ a potiahnutím dostaneme ich polovičky od seba, kôstky vyberieme (zaseknutím ostria noža na ich stred), prekrojíme na 1/4 a olúpeme (už mám rozpracovaný foto-recept na "Šalát s avokádom", v ktorom to uvidíte detailne), čím získame 16 štvrtiniek; 12 vidličkou popučíme v porcelánovej miske a 4 pokrájame na malé kocky (odložíme na bok ku ruke).
  2. do popučených pridáme asi 1 ČL soli; po 2÷3 PL nadrobno posekanej malej červenej cibule (môže byť aj jarná cibuľka s vňaťou), paradajok a paprík; 4 pretlačené (prelisované, či postrúhané) mesiačiky čerstvého cesnaku; čerstvú šťavu z 1/2 citróna (ja si nastrúham aj drobné rezančeky jeho kôry); malú čerstvú feferónku (jalopeño) pokrájanú nadrobňúčko (ak sú v rodine rôzne chute, tak až na záver do, alebo na, porcie pre Vašich labužníkov); 1 PL čerstvo natrhaných a pokrájaných lístočkov koriandra a 3 PL extra panenského olivového oleja; dobre vymiešame, dokonca až vyšľaháme a na úplný záver vmiešame kocôčky 4 štvrtín posledného odloženého avokáda.
  3. podávame na krajci chlebíka, veky, či sendviča natretého maslom (ja si ešte na povrch "bazukou" nadrvím čerstvé čierne korenie), alebo len tak lyžicou na holo pri sledovaní MS vo futbale, alebo iných TV programov. Guacamole - nátierku (pomazánku) pripravujeme v prevedení od "mild", cez "medium" až po "hot" (t. j. Oheň v papuľke pre Kimla_Chillicowboya zo Záhoria, ktorý použije habaneros ekrazitos)!