Foto: cesminaz
Je to tenučké plnené cesto,opečené z oboch strán a natreté čajovým maslom.Je to ako Çökelekli ,len s tým rozdielom,že toto cesto máte raz-dva hotové Zobraziť celý popisJe to tenučké plnené cesto,opečené z oboch strán a natreté čajovým maslom.Je to ako Çökelekli ,len s tým rozdielom,že toto cesto máte raz-dva hotové ;-) kedže je bez kvasníc..
porcií
Suroviny
10 dcl |
|
1,5 ČL |
|
1 dcl (alebo kefír) |
|
3,5 dcl |
|
Plnka: | |
2 ks |
|
10 listov (soska kyslá) |
|
1 ks |
|
(alebo plátkový toastový) |
|
trocha na opekanie |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Muku premiešame najprv so solou.Potom dáme jogurt a vodu.Všetko dobre spolu zmiešame,pomedzi prsty popretláčame :-)) vtedy si môžte byt istý,že vám nikde v ceste neostanú hrčky múky ;-)
-
2
...dostaneme polomäkké cesto,ktoré sformujeme do bochníka a ešte troška ho premiesime-predlávime dlaňou ;-)) troška posypte múkou,nech sa nelepí.Vymiesený bochník necháme 20 minut postát.
-
3
Zatial si pripravíme plnku... V panvici na troche oleja zosklovatíme cibulu,ktorú sme si nakrájali na kocky.Pridáme na hrubo nastrúhanú cukinu,osolíme a necháme spolu poškvrčať.Potom pridáme pokrájané šoškové listy(kyslé) premiešame,podlejeme 0,5dcl vody a zakryté udusíme do mäkka,asi 15minut.Plnku necháme vychladnúť.Táto plnka má byť kyslovkavá,zato je tam šóška.Ale ked nemám,tak jednoducho dám pár kvapiek citronu..
-
4
Teraz si z cesta urobime valec,ktorý pokrájame na 10 rovnakých kúskov.Každý vymiesime do bochníčka,asi velkost mandarinky.
-
5
Každý bochníček vyválkame na hrúbku 1mm ...podsypávajte múkou a otáčajte zakaždým váľkaním to cesto,aby sa vám neprilepilo a pekne na tenučko vyváľkalo ;-)
-
6
..teraz na polovicu kruhu dáme plnku...
-
7
Ked dávate turecký syr,tak ho zamiešajte do plnky.Ale ak dávate plátkový syr,ako teraz ja,tak ho takto pokladiete na plnku..S oboma syrmi to chutí perfektne ;-D No bez syra to nieje ono..
-
8
..teraz plnku prikryjeme druhou polovicou cesta a kraje dobre popritláčame
-
9
Rozohrejeme si velku panvicu,dáme pár kvapiek oleja a na strednom ohni nezakryté z oboch strán cesto opečieme-asi 5-5 min..Ja pečiem takéto cestá v pizzamatiku,je to väčšie a praktickejšie.V pizzamatiku piect na č.4 :-)
-
10
Hned ako vybereme cesto z panvici,natreme čajovým maslom kraje a všade tam,kde je suchšie.Od masla to krásne zmäkne a pravdaže mu dodá ešťe lepšiu chuť ;-)
-
11
Gözleme môžme pokrájat na kúsky a servírovať rodinke,alebo návšteve na jednom velkom tanieri ;-) napriklad s pohárom studeného ayranu,alebo tanierom dobrej polievky..
-
12
Dobru chut ;-)
Na troche oleja posmazis chvilku 10 nakrajanych strucikov cesnaku.Pridas k tomu 400-500g mlete mäso a sol.Dusis kym mäso nezmeni svoju farbu,a potom pridas k nemu za "dobru hrst" cerstvu pokrajanu mätu.Spolu podusis do mäkka-asi 15 minut,este trocha okorenis a hotovo :-) das vychladnut a potom plnis,presne tak isto ako s cukinovou plnkou...A uz len misa salatu ktomu ;-)
Vďaka za skvelé tipy, si poklad, všetko dôkladne uložené, vyskúšam veru v lete aj verziu vonku pečených, mňam :)
vdaka za recept.
skúsim pridať foto: