Gaštanová torta
šéfkuchár hotela Tatra v Bratislave, 12. októbra 2011
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Oddelíme žĺtky a bielky do dvoch misiek. Žĺtky minútku prešľaháme, pridáme k nim dva kusy rozmrazeného gaštanové pyré (jeden má hmotnosť 250 g) a šľaháme, až kým nevznikne tuhý nadýchaný krém. So štipkou soli pripravíme tuhý sneh z ôsmich bielkov. Postupne zašľahávame sneh do žĺtkovo–gaštanovej masy, aby sme neporušili nadýchanosť. Sneh pridávame po troch lyžiciach, kým sa neminie.
- 2
Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Pripravenú zmes nalejeme do formy a pečieme v rúre rozohriatej na 160 oC 40 až 45 minút. Upečený a vychladnutý korpus rozkrojíme na polovicu, pokvapkáme rumom, potrieme krémom, zlepíme a zvyškom krému potrieme celý korpus. Ozdobíme šľahačkou a postrúhaným gaštanovým pyré.
- 3
Hotovú tortu necháme v chladničke odstáť asi šesť hodín. Plnka: do vyšľahanej šľahačky pridáme postrúhané gaštanové pyré a necháme odstáť v chladničke 30 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu