Foto: bejgi
Tento recept je z kuchárskej knižky mojej babičky, je to jeden z najobľúbenejších sladkých receptov. Dúfam, že po vyskúšaní oceníte jej báječnú chuť, ovšem Zobraziť celý popisTento recept je z kuchárskej knižky mojej babičky, je to jeden z najobľúbenejších sladkých receptov. Dúfam, že po vyskúšaní oceníte jej báječnú chuť, ovšem ak máte radi gaštanové pyré, dobrú chuť...
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
180 g |
|
1 ks |
|
1 dcl vlažná |
|
1 dcl |
|
0,5 dcl (esencia) |
|
170 g |
|
200 g |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
400 ml |
|
2 ks |
|
80 g |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Žĺtky vymiešame s krištáľovým a vanilkovým cukrom, postupne pridáme olej, vodu, rum, gaštanové pyré a múku s kypriacim práškom. Nakoniec zamiešame zľahka vyšľahané bielka. Cesto nalejeme na vymastenú múkou posypanú tortovú formu a dáme zapiecť približne na 30 min. (stačí pichnúť do stredu drevenú špilku, ktorú používam ako pomôcku, každý z Vás už vie, že keď sa na špilku cesto nelepí je upečené.
-
2
Dotuha vyšľaháme smotanu na šľahanie s 2 stužovačmi a postrúhaným gaštanovým pyré.
- 3
Vychladnuté cesto prekrojíme na 3 časti, plníme plnkou a nakoniec ozdobíme postrúhaným gaštanovým pyré a čokoládovou polevou. Necháme odstáť v chlade asi 1 hod. a môžeme servírovať. Dobrú chuť.
- 3
Ak ôžem poradiť, kto sa obáva klasickej šľahačky je možné použiť aj práškovú, tam nieje čo pokaziť a je tam menej tuku.
3sandra3...V ceste sa gaštanové pyré nestrati, doda tomu inú arómu a chuť ako bežná piškota tortova, tak toľko, stačí vyskúšať, ďakujem za príspevky a teším sa až vyskúšate a napíšete, u naá sa zje za jedno popoludnie :-)
P.S. každý večer v septembri a októbri urobíme jednu dávku gaštanového pyré a šup do mrazničky. Ešte aj teraz je jeden šuplík v mrazničke plný. Jasné, cez deň gaštany nazbieram. Ale je ich stále menej, stromy nám ničí rakovina kôry.Príďte sa pozrieť na každoročné gaštanové slávnosti začiatkom októbra. Ťuknite si Modrý Kameň.