Gaštanová torta

bejgi - fotkabejgi, 4. septembra 2011
Gaštanová torta
Foto: bejgi

Tento recept je z kuchárskej knižky mojej babičky, je to jeden z najobľúbenejších sladkých receptov. Dúfam, že po vyskúšaní oceníte jej báječnú chuť, ovšem ak máte radi gaštanové pyré, dobrú chuť...

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
180 g
1 ks
1 dcl vlažná
1 dcl
0,5 dcl (esencia)
170 g
200 g
1 ks
Plnka:
400 ml
2 ks
80 g
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame s krištáľovým a vanilkovým cukrom, postupne pridáme olej, vodu, rum, gaštanové pyré a múku s kypriacim práškom. Nakoniec zamiešame zľahka vyšľahané bielka. Cesto nalejeme na vymastenú múkou posypanú tortovú formu a dáme zapiecť približne na 30 min. (stačí pichnúť do stredu drevenú špilku, ktorú používam ako pomôcku, každý z Vás už vie, že keď sa na špilku cesto nelepí je upečené.

    Gaštanová torta - obrázok 1
  2. 2

    Dotuha vyšľaháme smotanu na šľahanie s 2 stužovačmi a postrúhaným gaštanovým pyré.

  3. 3

    Vychladnuté cesto prekrojíme na 3 časti, plníme plnkou a nakoniec ozdobíme postrúhaným gaštanovým pyré a čokoládovou polevou. Necháme odstáť v chlade asi 1 hod. a môžeme servírovať. Dobrú chuť.

    Gaštanová torta - obrázok 3

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
piškota, šľahačka, gašt. pyre-- to sa musí automaticky rovnať skoro rajskej chuti!!! Ukladám ako prednostne vyskúšať !
výborné, nejde tam veľa tuku a v mrazáku mám zamrznuté vlastnoručne urobené gašt. pyré už dosť dlho, aspoň ho miniem.
Šľahala som smotanu so stužovačom od začiatku (treba len dať pozor, aby nevzniklo maslo) asi 80% som pridala gaštanové pyré.
Ak ôžem poradiť, kto sa obáva klasickej šľahačky je možné použiť aj práškovú, tam nieje čo pokaziť a je tam menej tuku.
3sandra3...V ceste sa gaštanové pyré nestrati, doda tomu inú arómu a chuť ako bežná piškota tortova, tak toľko, stačí vyskúšať, ďakujem za príspevky a teším sa až vyskúšate a napíšete, u naá sa zje za jedno popoludnie :-)
dala som si socialisticky zavazok,ze tie gastany uz musim vyskusat,tato torticka mi k tomu pomoze,ani neviem,kedy je ich sezona,rada by som vyskusala aj pecene....
pečené gaštany si vždy dám na vianočných trhoch, je to taký môj rituál, ale myslím si že už v októbri je možné ich zohnať :-)
Torta mala obrovsky uspech, na druhy den nebolo co ochutnavat :) Velmi jednoduchy, chutny a pri tom netradicny recept. Ja som piekla cesto nieco malo vyse 45 min. A do cesta som dala o 1 PL menej cukru, ktoru som potom supla do slahackovo-gastanovej plnky. Vyborne to bolo, dakujem za recept :)
Ďakujem a som veľmi rada, že sa ti vydarila, úspech je hlavne, že sa rýchlo skonzumuje :-) Zabudla som, že ak by sa niekomu zdal suchší je možné korpus potrieť marhuľovým alebo akým koľvek džemom čo máte doma.
Gaštanové koláče robíme často, no takto plnku so šľahačkou nie. Vyzerá to jednoduché a vnukom to isto bude chutiť. zajtra skúsim.
P.S. každý večer v septembri a októbri urobíme jednu dávku gaštanového pyré a šup do mrazničky. Ešte aj teraz je jeden šuplík v mrazničke plný. Jasné, cez deň gaštany nazbieram. Ale je ich stále menej, stromy nám ničí rakovina kôry.Príďte sa pozrieť na každoročné gaštanové slávnosti začiatkom októbra. Ťuknite si Modrý Kameň.
Ďakujem @helca103 , @modrykamen , ešte som sa nestretla s človekom, čo pestuje gaštany a sprcúva ich na pyré a tak, ja si ako dieťa stále pamätám, že sme dovážali gaštanové pyré z Maďarska, u babičky v Nitre zase predávali v centre pri malých stánkoch rôzne tvary gaš.pyré máčané v čokoláde a pečené gaštany, vždy to bol môj obľúbený deň v meste :) Všetko pomaly na tejto zemi chorľavie, škoda, že si ju ničíme a nie viac zveľadíme :( joj som sa nejako rozbehla, jasne ak dožijeme veľmi rada navštívim gaštanovú slávnosť V Modrom Kameni. p.s. Ja sa ospravedlnujem, ale doposiaľ som nevedela, že existuje najmenšia dedinka na Slovensku Modrý kameň :)

Pridaj komentár k receptu: