Fougasse -provensálsky plnený chlebík fotorecept

egreska - fotkaegreska, 2. septembra 2010
Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept)
Foto: egreska

Suroviny

Suroviny A:
200 g
50 g
2 štipky
1/2 čl
1/2 čl
1,5 dcl
10 g
Suroviny B:
1
asi 2 platky
100 g
Suroviny C:
1/2 čl
1/2 čl
2 pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín A (okrem masla) si vymiesime cesto.Ked sa začne formovat tak pridame rozpustene maslo a vymiesime nelepive a mäkke cesto.Ja som robila v pekarničke.Nechame ho zakryte hodinu kysnut.

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitym si pripravíme ingrediencie B:Slaninku nakrajame na drobne kocky a vyškvaríme na 1 pl oleja.

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridame nakrajanu cibulku a orestujeme.Nechame vychladnut.

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridame nakrajany syr a premiešame.Plnku mame hotovu. Toto je taky zaklad,možete urobit aj viac plniek napr.s čiernymi olivami alebo sušenymi nakladanymi paradajkami..

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na štyri časti.

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozvalkame placky a plnku rovnomerne rozdelíme.Cesto uzavrieme a vytvarujeme gulky.Prikryjeme a nechame postat 10 minut.

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozvalkame na placky a urobíme zarezy v tvare listu.Zakryjeme a nechame 15-20 minut.

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si zmes na potretie zo surovín C:

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chlebík potrieme a roztiahneme v zárezoch.

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A upečieme vo vyhriatej rure na 200 st asi 15 minut.

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Chlebík je vyborný ku kremovým polievkam,ku grilovanemu mäsku alebo len tak chrumkať...

    Fougasse -provensálsky plnený chlebík (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tatranka
Tak toto bude dobrotka.Už kombinácia slaninky,cibuľky a syra napovedá,že chlebík bude veľmi chutný.Ukladám do KK.
evusik
toto musí byť len a len dobré, určite vyskúšam :-)
alexdidi
@Egreska , ten tvoj chlebík vyzerá priam božsky....aj by som ho hneď išla robiť, ale ešte mám navarené, ale čo najskôr ho vyskúšam a s verziou sušených paradajok....už sa teším
dobizu
Tak tot budú naši určite milovať!!! Viem si to predstaviť ako hlavné jedlo, ale aj ako pochúťku k posedeniu pri vínku!!! Ďakujem a ukladám do KK!
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
mňam, tak toto musí byť neskutočne dobré
lubjak
v puse sa zbiehaju slinky uz pri pozerani na tie krasne chlebiky
jody
Odpadla som! Idem piecť, aj keď to neviem!!!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Super, určite to bude výborné, lebo to aj dobre vyzerá.
jerica
nestíham skúšať , je toľko dobrých receptov, tento určite vyskúšam , bude k vínu , návšteva si určite pochutí. :-))
egreska
dakujem pekne za zaujem,u nas len tak padol,aj malo bolo..ak budete robit pre viac ludí, tak odporučam robit z dvojitej davky...
huck
Strašne , strašne lákavé!!!
majkas
mnam, toto vyzera ozaj vyborne, uz len rozmyslam ako to pripravit s bezlepkovou mukou;)
sovka62
Egreška, každý tvoj recept robím z dvojitej dávky! A ešte sa nestalo, že by bolo veľa, aj keď sme väčšinou, s prepáčením, prežratí. Ale tie tvoje nápady sú také skvelé, že sa naozaj nedá odolať a jeme, aj keď vieme, že už dávno máme dosť.
pulsatilka
ja som tichý čitateľ a takmer sem nepíšem...ale tento recept,pánabeka určite vyskúšam.mňam.
tetuska
už sa mi zbiehajú slinky, keď vidím tie zárezy a plnku, určite zjem aj bez polievky...
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Dnes som napiekla chlebíčky z dvojitej dávky a veru, len sa tak po nich zaprášilo. Ďakujem za recept.
monzet
:-))) Aj u nás dnes boli :-))) Tiež som robila z dvojitej dávky,a veru zmizli ani neviem ako.Sú veľmi dobré.Vďaka
egreska
no super,ale som vas namotala :-)) mam radost že vas taky jednoduchy a dobry receptik oslovil...
ampara
Takýto istý chlieb sa pečie aj v Taliansku a volajú ho focaccia
coldbery
Už bolo všetko napísané....úžasny recept....manžel bude oslavovať narodeniny tak mu prichystam prekvapenie k vínku....už sa teším....:-)))
alexdidi
Včera som robila tento chlebík, je vynikajúci...zatiaľ iba z tejto dávky, lebo zároveň som robila aj pizzu(3 ks)...mne tam trochu vadili pri vaľkaní tie kocočky syra, možno somnezvolila vhodný-Karičku alebo som ho mala pokrájať na menšie, nabudúce vyskúšam na hrubo postrúhať...veľmi sme si však pochutnali
jankavaskova
jeeeej, dakujem, ja som uz dlho rozmyslala ako taky chlebik urobit, to s tou plnkou a naslednym rozvalkanim ma ale nenapadlo :-)
egreska
@alexdidi som rada že chutilo,syr treba pokrajat na menšie kusky,ale kludne možeš aj nastruhat ,len tam ide o to aby sa tie kocky syra pekne nerovnomerne roztiekli..ale je to na každom :-))
bozulka
@egreska , nemôžem sa neozvať aspoň takto-všetko už bolo povedané, taká mladá a ja....veľa som sa od teba už naučila a všetko chutilo.
egreska
@bozulka ,dakujem krasne ,skoro si ma dojala ..a o tom to varenie a naša VARECHA je -tu sa učí každý od každého ,tu neplatí ten zákon že starší ,viac skúsenejší učia tých mladších ale je to vzájomné..
coldbery
Dnes som tem chlebík urobila...nabudúce musím z dvojitej.alebo trojitej dávky.....vynikajúce...len sa tak zaprášilo...jeden som schovala pre dcéru na ráno ....ochutnať....mňamky :-)))
egreska
fííha ,ty si sa dnes teda činila,aj na slano aj na sladko...no šikulka si..som rada že receptíky nesklamali :-))
forneta
no toto je tuším originál nie....?? prosím je to pravá francuzka kuchyna....??
egreska
pravá provensálska kuchyňa forneta :-)) mne je to v podstate jedno či prava alebo lava ,hlavne že je to dobré ...