Flan podľa Nigelly fotorecept

tyska - fotkatyska, 23. marca 2011
Flan podľa Nigelly (fotorecept)
Foto: tyska

Zo Španielska som sa vrátila s celkom slušne vypestovanou závislosťou na tejto mexickej sladkej špecialitke, o to väčšia bola moja radosť, keď som recept Zobraziť celý popisZo Španielska som sa vrátila s celkom slušne vypestovanou závislosťou na tejto mexickej sladkej špecialitke, o to väčšia bola moja radosť, keď som recept naň našla v kuchárskej knihe Nigella express (ďakujem Zuzka :-)). Tu je aj s fotkami :-)

6
porcií
15 minút
príprava
45-50 minút
na 150 °C

Suroviny

150 g
konzerva (340g)
konzerva  (397g)
3
2 lyžičky




Postup

  1. 1

    Dáme zovrieť plnú kanvicu vody (na vodný kúpeľ). Pripravíme si formy na pečenie, v ktorých budeme puding variť (ja som už skúsila tortovú formu - priemer 24cm, zajačiky, valčeky a tieto pudingové misky (z jednej dávky ich vyjde 6ks), ktoré vložíme na hlbší plech, do ktorého sa zmestí voda (asi do 2/3 formičiek). Do misky vlejeme obe kondenzované mlieka a vanilkový extrakt (ja som skúšala aj mletú škoricu alebo vanilkový cukor, lebo extrakt som mala problém zohnať, ale môžete dať akúkoľvek ovocnú príchuť :-)).

    Flan podľa Nigelly (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske pripravíme karamel (nie v nádobe na tortu, ako píše Nigella, ja som jednu skoro zničila na priamom ohni). Stále (asi 10 minút na miernom ohni miešame cukor, kým nezmení farbu a skupenstvo.

    Flan podľa Nigelly (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte horúci karamel vylejeme na dno formičiek a kým stuhne pokúsime sa ho donútiť ostať aj na okrajoch foriem (ešte ani razsa mi to úplne dokonale nepodarilo).

    Flan podľa Nigelly (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všľaháme 3 vajíčka do pripraveného cesta z kondenzovaných mliek (už som skúšala aj žĺtka vmiešať do pripraveného cesta a bielka vyšľahať na penu a potom vmiešať do cesta, ale asi je to úplne jedno). Cesto nalejeme do formičiek naplnených karamelom, prilejeme pripravenú zovretú vodu do výšky asi 2,5cm a necháme piecť 45-50 minút pri plynovom stupni 3 (150 stupňov celzia).

    Flan podľa Nigelly (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vybratí z rúry necháme formičky vychladnúť a ešte v chladničke dôjsť do nasledujúceho dňa. Pred podávaním opatrne vyklopíme a necháme vytiecť karamel do hlbokého taniera :-). Dobrú chuť

    Flan podľa Nigelly (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

silvia68
cesto je tvorené len z mlieka a vajec?
Vyzerá to úžasne,s čím sa to je , len tak?
tyska
Ahoj Silvia, áno, cesto tvorí len tie kondenzované mlieka a vajce a príchuť :-). A je sa to len tak ako puding, môžeš to dozdobiť nejakým ovocím (ak dáš ovocnú príchuť) alebo čokoládou (ja som ale zatiaľ nemiešala chute, samé o sebe je to skvelé). A ďakujem :-).
monzet
Vyzerá to byť poriadne fajné,takže iste skúsim,len teraz radšej nie,lebo som si vydala prísny zákaz sladkeho:-))Ale ukladám do MKK
forneta
aj ja mám tú knihu a je to mimoriadne zjednodušená verzia toho pudingu... je vinikajúci ;))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia