Fitness jahodový džem (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Chia semienka sú známe tým, že nasiaknu a nabobtnajú tekutinu, a to sa nám hodí na zahustenie džemu. Ich napučiavacia schopnosť sa využíva pri zahusťovaní rôznych pokrmov a ja som ich využila na zahustenie džemu, čím som odbúrala dlhú dobu varenia a tým zachovala vôňu a sýtu farbu ovocia. Džem je hotový za 30 minút. Cukor som vymenila za med, najlepšie skryštalizovaný, je hustejší a do džemu sa výborne hodí.

8
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jahody odstopkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca.
  2. Popučíme tlačidlom na zemiaky, ak chceme džem hladký bez kúskov ovocia, jahody rozmixujeme.
  3. Dáme variť.
  4. Ak jahody začmú vrieť, stíšime plameň a mierne zahrievame 15 minút, vytvorí sa nám pena, pridáme med.
  5. Po pridaní medu ešte 10 minút necháme mierne bublať, zmes sa nám prečistí od peny a získa sýtu červenú farbu, pridáme chia semienka, premiešame a odstavíme.
  6. Semienka začnú pracovať a zmes nám začne želírovať.
  7. Hustotu si regulujeme podľa seba, ak sa nám zdá džem riedky, pridáme ešte chia semienka. Hotový džem nalejeme do džemových pohárikov zatvoríme, strilizujeme na bod varu a odstavíme, to nám stači na chytenie viečok.
  8. Z tejto dávky mi vyšlo 8 malých (150 ml) pohárikov.