Fitness jahodový džem (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Chia semienka sú známe tým, že nasiaknu a nabobtnajú tekutinu, a to sa nám hodí na
zahustenie džemu. Ich
napučiavacia schopnosť sa využíva pri zahusťovaní rôznych pokrmov a ja som ich využila
na zahustenie džemu, čím
som odbúrala dlhú dobu varenia a tým zachovala vôňu a sýtu farbu ovocia. Džem je
hotový za 30 minút. Cukor
som vymenila za med, najlepšie skryštalizovaný, je hustejší a do džemu sa výborne hodí.
8 porcií |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Jahody odstopkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca.
- Popučíme tlačidlom na zemiaky, ak chceme džem hladký bez kúskov ovocia, jahody rozmixujeme.
- Dáme variť.
- Ak jahody začmú vrieť, stíšime plameň a mierne zahrievame 15 minút, vytvorí sa nám pena, pridáme med.
- Po pridaní medu ešte 10 minút necháme mierne bublať, zmes sa nám prečistí od peny a získa sýtu červenú farbu, pridáme chia semienka, premiešame a odstavíme.
- Semienka začnú pracovať a zmes nám začne želírovať.
- Hustotu si regulujeme podľa seba, ak sa nám zdá džem riedky, pridáme ešte chia semienka. Hotový džem nalejeme do džemových pohárikov zatvoríme, strilizujeme na bod varu a odstavíme, to nám stači na chytenie viečok.
- Z tejto dávky mi vyšlo 8 malých (150 ml) pohárikov.