Falošné husacie pečienky

zemo - fotkazemo, 21. januára 2010
Falošné husacie pečienky
Foto: zemo

Jedlo by som odporúčal hlavne mužom. Po prvé - jednoduchosť prípravy a po druhé - ušetríte si ním na pivo.

5
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

500 g
250 ml
3 ks
1 KL




Postup

  1. 1

    Takto chlapi. Nikomu ani muk, že to nie je pečienka z husí! Nikto to nespozná a vám zostanú peniaze, ktoré by ste za ňu vysolili!

  2. 2

    Bravčovú pečienku (pśśt!) pomeliete na mäsovom mlynčeku, pridáte vajcia, smotanu, korenie a podľa chuti osolíte. Dobre premiešate a zmes vložíte do tukom vymazanej formy. Môžete využiť aj malú formu na takzvané jelenie chrbty. Taká hrbatá či zvlnená na dne! Ak nebudete vedieť, ktorá to je, zavolajte žene, mame či svokre. Aj tak nevedia, čo je s vami, lebo ste s nimi dávno nehovorili.

  3. 3

    V stredne vyhriatej trúbe (cca 150 stupňov) pečiete. Nie dlho, stačí odhadom asi 30 až 40 minút.

  4. 4

    Po upečení vyklopíte z formy a pokrájate na plátky. Na veľkej miske obložíte, čím len chcete – zelenina, nakladané uhorky, feferónky, baranie rohy a tak. Podávate s pečivom alebo tiež s bielym chlebíkom. Potom hosťom tvrdíte, že ta husacia pečienka je síce drahá ako šľak, ale čo by ste pre svoju rodinu a priateľov neurobili. A euráčiky hrejú vo vrecku a tešia sa, že vás na pivku čoskoro opustia.

Diskusia k receptu

sovka62
Toto sme mali v studenom bufete, ktorý sa konzumoval pred sobášom, keď sme vydávali najmladšiu dcéru. Okrem iných boli na svadbe hostia z Nórska a tí boli pečienkou úplne očarení. Jedli ju dokonca ráno, keď sme sa vrátili zo svadby a to určite hladní byť nemohli. Keď naobed vstali, znova si ju pýtali, myslím, že o nej básnili ešte doma v Nórsku. Je to naozaj vynikajúca pochúťka.
zemo
ďakujem za pochvalu všetkým, súhlasím s vami. Teda s tým, žeje to báječná pochúťka :o)
kuchtik
Tuto delikatesu robim aj ja ale najnovšie z kuracích alebo dostať občas aj morčacie pečienky 400 g, l šlahačková smotana nemusí byť uplne sladka, 4 vajcia, 3 PL masti kačacej, /husacej/, 1 PL vegety nie kopcom, pečienky zomlieť, prehodiť do mixéra s ostatnými prísadami, chvílku mixovať a ak vyložíte formu /vaničku alebo srnčí/ papierom na pečenie krásne sa to vyklopí, netreba vymazať formu.
Pre zmenu vyskušam aj ja vašu, už sa teším
braxi
výýýbornéééé...robím s kuracích a vymyslele som...nepečiem, ale dám surovú zmes do malých zaváracích pohárov a sterilizujem 1,5 hod. nemusí sa to hneď skonzumovať, aj keď je tak dobrá, že aj tak dlho nevydrží
nyja
čao zemo, hlásim sa zasa po dlhšom čase... :-) Toto je fantastická lahôdka, robievam to... aj som to tu niekde postla. No s malými odlišnosťami... nedávam rascu a pečeň dávam kuraciu. Kvôli mojej vymyslenej predstave, že predsalen kuracia pečienka neobsahuje až tak veľa škodlivín, keď kura žije kratšie ako prasa.
Zemulko, nezabudol si ty do ingrediencií napísať ešte husaciu masť? alebo kačaciu? alebo aspoň olej? .-))
Minule túto paštétu robil môj muž, lebo som si myslela, že veď nech sa realizuje, je to jednoduché, nemá sa čo pokaziť :)) A on do toho zabudol naliať šľahačku :-D Dalo sa to síce jesť, ale bolo to len akési plané, nič moc :-D
zemo
Ja som, Nyja moja, písal recept, ktorý som si niekde vyhrabal, keď som robil zážitok o Masyrikovej pečienke a jej vplyve na dejiny. Tam som napísal tuk na vymastenie hrbatej formy, lebo smotana 30 percentná v tejto zmeske už tuku akosi nežiadala. Ale čo na srdci, to v žalúdku a potom na jazyku, nie? :o)
douglas
Dnes mám narodeniny a toto je určite skvelý tip na oslavu, Zemo, vďaka.
zemo
Všetko najkrajšie a pozor na prsty. Tie nám treba!
mladucha
Mňam, mňam, je to naozaj fantastická pochúťka.Vyzerá to tak, že ste veľmi šikovný a máte samé výborné recepty, len tak ďalej
zemo
Som aj kretívny, a keďže je u nás zima ako v Rusku, varím pre celú zamrznutú rodinu boršč! :o)
cara
tak som to vcera vyskusala, naozaj vyborne, aj ked som to musela piect dlhsie ako 40min, lebo po 40min sa mi to zdalo ruzove.. este by ma zaujimalo, ci by sa to dalo aj s masom nielen pecienkou.
zemo
Asi to záleží od nádoby a výkonnosti pece zvanej trúba, mne to stačí tých 40 minút, a možno aj preto, lebo má radšej práve takú ešte ružovú pečienočku. Každá rada dobrá, možno sme zachránili od sklamania niekoho, kto nemá rád, keď je svet ružový:o)
S mäsom som to neskúšal, neviem poradiť. Ale ako tak škrabkám po brušku a hlave, asi by som to neriskoval. Naozaj neviem, aká fašírka by sa so smotanou podarila...
evusik
tak už to máme za sebou, uverené a zjedené. Rodina ochkala, achkala a ja nemôžem povedať nič len - bááááááječné
sjuz
My taktiez:) - ale taká krásna ako na Zemovej fotke sa mi nepodarilaaaa...:((
danap
aj ja ju robim, ale ju tiez sterilizujem do malych poharov, je vyyyyyyborna
sracz
Srdečne buď pozdravený, Zemo! Prečítal som si Tvoju otázku, položenú kuchárovi Rolandovi. Dovoľujem si ponúknuť Ti svoj nápad. Vývar z bravčového kolienka - po košicky čulók - v žiadnom prípade nevyhadzovať!!!!!!!!!!!!!!! Teraz som dostal, vďaka Tvojej otázke, obrovskú chuť na držkový prkelt na paprike a podlieval by som ho práve Tvojim vývarom! A k tomu by som prikusoval čerstvý lunčenčanský chlebík (aj kedz knedľa tyš ňe plana). Bóžičku môj zlatý, takú dobrotu som tu v Des Moines Iowa nejedol. Ináč vlej vývar do plastovej nádoby a ulož do mrazničky, neboj sa nič sa mu nestane a "krát" sa Ti zíde. Dobrú chuť a dozdziveňa! Ferry_srácz_F(S)VK
zemo
Zdravím za veľkou mlákou, ďakujm za nápady. Ale teraz už so spodu vonia zabíjačková kapusta. Kde sa mi to varí v tej vode. Kašlem na pôst.
Nič múdrejšieho mi nenapdalo, ako prsknúť do vody vlastnoročne dotlačenú kapustičku z keramického súdka, tearz u zadusntovanú z pohárika, lebo aj u nás na Slovensku bolo chvíľku teplo. Jaj, čo som to chcel?
Aha, k tomu uvarené zemiačiky, masičenko uvarené vo tej vode, vavrínový veniec, nie celý z mojej hlavy, iba tri lístočky, rascu celú, čierne korenie a nové tiež. Také v Americku nemáte! Vkašlite sa na tabak, začnite pestovať kapustu. Je tam toľkoSlovanov, ktorým chýba kvasená kapusta, že až no. Kúrnik šopa, dobrý podnikateľský nápad. Nech sa páči, Amerika, je tvoj! Zdravím avšetko krásne. Ozvite sa.
zemo
Jaj, aby som nezabudol, držky na paprike... orgazmus!!! Na dolniakoch smerom od pupka Slovenska dole k Dunaju, ale aj hore na východ cez Lučenec. V každej krčmičke i motoreste, ktoré treba poznať, spievajú v ústach ódu na radosť!
sracz
Srdečná vďaka za bleskovú reakciu k Dunaju! Iba tak na okraj, v rokoch 1963 až 1969 som leštil vojenský mundúr ako žižkovák na Lafranconi a ženista na Kutuzovovej a v prístave, na stanici i u gazdov v Rači a vo Vajnoroch so si privirábal k 15 res. 75 Kčs za mesiac. Ale to už je iná kapitola. Srdečne pozdravujem a nedá sa inak, ako pochváliť! Nezabudol som na zmes svojej rodnej krvi, ani na slovenskú hrudu. Kyslú kapustu - našu - robievam každú jeseň, podobne ako údené klobásy, slaninu, tlačenky a inšó fajnô. Bobaľky - opekance, chlebík, knedlíky i buchty na pare; dokonca som sa pustil aj do pečenia tort a záskuskov, čo som za života mojich rodičov a prarodičov nikdy nerobil. Teším sa na ďalšie nápady, návrhy a recepty. Určite pridám niekoľko svojich, mám ich zopár. Nezabúdam ani na "N"árodných umelcov: Jožka Krónera, Paľka Mikulíka, Vlada Mullera a kopu ďalších fajn majstrov varešky. Ozaj, ak by Ťa to neotravovalo, buď tej dobroty a vyspovedaj majstra Hafiho L. Haverla, nech Ti prezradí recept na svoju korheľskú "poopičnú" polievku, ktorú prezentoval v STV niekedy na Silvestra r. 1991 až 1995?! Výborná-prudko jedlá. Ja Ti na oplátku prezradím môj receptík na samokvašky v keramickom súdku. Tak to si teda pošmakuješ! Pevné zdravie a silné nervy! S hlbokou úctou a úprimným gurmánskokamarátskym pozdravom, Ferry_srácz_F(S)VK - ferry@saske.sk - P.S.: v krčmoreštike v ľavo pred križovatkou voj. nemocnice robia výborné býčie žľazy 5 či 7 receptov. Dobrú chuť a pozdrav ich odo mňa a prof. Víťa Krúpu, riaditeľa ÚGt SAV v Košiciach.
zemo
ferry, es tut mir leid ... pošlem cez mail, pozeral som skype, ale nevedel som, ktože to búši na dvierka...
frezia68
Ahoj Zemo,už veľmi dávno som Ťa tu nevidela-chýbaš.Ale chcela som Ti poďakovať za ten recept.Máme rodinnú stretávku a výborný-ďakujem!
pivonka
Zemo, klop-klop... Chýba mi (okrem receptov, zážitkov...) tvoj zmysel pre humor.
Recept pridávam do kk.
foska
Vcera som spravila pasteku zhruba podla tohto popisu (450g pecienky, 1.5 smotany, 4 vajcia a 200g roztopenej masti), a jedna davka bola z bravcovej pecienky, druha z morcacej. Nejedli sme hned, ale sterilizovala som 2 hodiny v presnidavkovych poharikoch. Dnes bola kostovka - a je fantasticka! Jednu vec poradim pri sterilizacii (ja som to podcenila) - pasteka "narastie", takze mi spod viecok pri sterilizacii trosku vytieklo. Netreba pohariky plnit dovrchu.
lilimi
Dnes som robila prvy krat,je to vynikajuce.Len som pridala asi tri lyzice kačacieho tuku a formu som nemastila, dala som papier na pečenie.Určite to bude patriť medzi naše oblubené jedlá.
dajanca
Tiež sme mali "premiéru".... veľmi úspešnú. Už o nej môžem hovoriť len v minulom čase.... :-)
sisinka131
Klobúk dolu - návšteva náležite ocenila, ako som ju pohostila!!! Ale piekla som ju až 50min. a pridala tiež 2l. kač. masti. Je fakt superná! Ďakujem za perfektný recept...
frezia68
@zemo ,prosím,vymaž môj komentár k poslednému zážitku(aj tento) asi som to prehnala a ďakujem :-)
seaton
vyskúšame hoci ja nie som chlap ale nepohrdnem ani pivkom
douglas
Moj otec slavil 70-ku a tak som mu pripravila tuto delikatesu (v dvojnasobnej davke), ktorej sa otec nevedel nabazit. Snad toto mu zo vsetkych darcekov zrobilo najvacsiu radost! Ked som uz upecene niesla do auta, zastavila ma pani baronka di Battaglia, ktora ihned poprosila o recept, aby mohla tuto delikatesu servirovat pri roznych podujatiach, vernisazach, atd na jej zamku :). @Zemo velka vdaka!!!
tlustoch
Včera som robil tú husaciu pečienku všetko som dodržal , celá rodina vydela obrázok a samozrejme sme sa tešili na pochúťku , robil som to vo forme srnčí chrbát. Ale všetci sme boli sklamaný, chuť bola dobrá , ale chuť po husacej pečienke to nemalo vôbec. Miešanie a pečenie nemalo konca kraja , piekol som 55 min. Určite sa to nebude piecť pri 150 stupňoch, ale pri 200 stupňoch. Nerád kritizujem , ale úvodný obrázok nemá nič spoločného s udanými surovinami. Nehnevaj sa ja zbieram overené recepty, ty sisi tento recept neoveril , inak by si úvodný obrázok neuverejnil.
douglas
Musím opäť za tento rcp, milý @Zemo , poďakovať. Robím ho takmer stále pri väčších rodinných oslavách, alebo, keď ma niekto o túto delikatesu požiada...že "vraj" v obchoďáku majú akurát zľavu na bravčovú pečeň ;). Poctivo mi takýto "záujemca" pečeň dokonale namelie na mlynčeku a už tečú sliny na výsledok...:). Nech sa darí :).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia