Estónsky kringel fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. júna 2013
Estónsky kringel (fotorecept)
Foto: pusta

Estonsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13. Zobraziť celý popisEstonsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13. stor. Pôvodne išlo o slané pečivo, neskôr sa robilo na sladko. Ide o prepletaný koláč v tvare kruhu. Najčastejšie sa plní škoricou, rôznymi orechmi, hrozienkami, makom i kakaom. Môže sa pripraviť z kysnutého alebo lístkového cesta. Najznámejší je pod názvom Estónsky kringel, ide o typické vianočné pečivo, má veľa variantov.

120 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
550 - 600 g
4 PL (med)
1/4 ČL
80 g
100 ml
1 ks
1 ks
Kvások:
30 g
200 ml
1 ČL
Na potretie cesta:
2 PL (rozpustené maslo)
Náplň:
3 ČL
6 PL
Na potretie koláča:
1 ks
Na posypanie koláča:
podľa chuti

Postup

  1. 1

    Do vandlíka som dala preosiatu múku premiešanú s cukrom a soľou, pridala som vajce, jogurt, žĺtok a kvások - trvalo asi 15 minút, kým vykysol.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som rozpustené maslo a spracovala som všetko dôkladne rukami na polomäkké, hladké cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 3
  4. Jedlo
  5. 4

    Cesto som na pomúčenej doske rozdelila na približne rovnaké polovice a ešte raz som ho rukami zľahka prepracovala rukami. Cesto trošku lepí, treba ho podsypávať múkou pri dalšom spracovaní, inak je pružné a veľmi dobre sa s ním pracuje.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 4
  6. 5

    Každý diel som vyvaľkala na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika asi 30x50 cm hrúbkke 1 mm. Kto má dostatočne veľkú dosku, nemusí deliť cesto na polovice, ale rozvaľká ho na jeden veľký obdĺžnik a potom stočí do jedného dlhého závinu, ja som musela robiť dva záviny.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 5
  7. 6

    Vyvaľkané cesto som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 6
  8. 7

    Na potretú časť olejom som rozotrela cukor zmiešaný škoricou, mala som len polovičnú dávku, treba dať viac, tak ako je uvedené v rozpise. Preto mám koláč na reze koláč bledší, čo do plnky. Plnku môžete urobiť aj zmiešaním zmäknutého masla so škoricovým cukrom, ktorú možnosť zvolíte, to už nechávam na Vás.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 7
  9. 8

    Cesto som stočila do závinu tak, aby spoj zostal dole. To isté som spravila s druhou časťou cesta.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 8
  10. 9

    Záviny som z vrchu narezala ostrým nožom do hlbky asi do polovice, pričom oba konce som nechala spojené - asi 3 cm. V pôvodnom recepte sa jeden dlhý závin prereže na polovicu úplne až dole po celej dlžke, potom sa len v polovici ohne a splieta. Ja som musela splietať z doch kusov, čo na celkovú dĺžku je vlastne to isté, len som konce musela spojiť.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 9
  11. 10

    Hore na konci som oba otvorené záviny spojila stlačením a...

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 10
  12. 11

    ...a splietla som do jednoduchého vrkoča z dvoch prameňov. Práve narezanie a otvorenie závinov tvorí pri splietaní krásne farebné rýhovanie koláča.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 11
  13. 12

    Oba konce spleteného vrkoča som spojila do kruhu, v mieste spojenia kruhu stačením tak, aby spoj bol dole.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 12
  14. 13

    Hotový Kringel - kruh /veniec/ som preniesla na plech vystlaný pečiacim papierom.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 13
  15. 14

    Koláč som potrela rozšľahaným vajcom a posypala hnedým kryštálovým cukrom, nechala som ho ešte 20 minút kysnúť.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 14
  16. 15

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 20 minút, kým cukor na povrchu pekne skaramelizoval do hneda, počas pečenia úžasne voňal celý byt škoricou a karamelom.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 15
  17. 16

    Estonsky kringel má krásne nadýchanú pórovitú štruktúru, je jemný, ľahučký ako páper a nádherne voňavý.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 16
  18. 17

    Pohľad na reze z vrchu. Estonsky kringel je vynikajúci ku kávičke, kakau, čaju, je veľmi rozšírený v Európe, v poslednom čase aj u nás, už sa nepečie len na Vianoce, ale hoci ide o sviatočný koláč, tak aj inokedy.

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 17
  19. 18

    pridávam fotopostup z netu na porovnanie:

    Estónsky kringel (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

lusinkab
xixixixi @pusta ja som na to tiez na internete pokukovala kedze mam rada take pletenie :-) ty si zena cinu :-)
kredenc
Tí Estónci musia byť huncúti, keď na kringel používajú GRÉCKY jogurt.
yavanna
kvôli tomuto receptu som sa zaregistrovala lebo v lete ideme do Estónska :) je to úžastná stránka a idem hneď aj vyskúšať :) ďakujem
anina6
paráda, môže to byť vynikajúce. ukladám si tvoj recept pusta. díky
babkamt
Iste je aj taký chutný , ako je pekný . Ja by som aj vypekala , keby to mal kto zjesť . No napriek tomu , ukladám do kk .
pusta
@kredenc , to Estónci nie sú huncúti, dávajú kyslú smotanu, ale ja som ju nahradila hustým gréckym jogurtom. :-)
podľa mojich vlastných skúseností je cesto ešte lepšie a ľahšie v konečnom výsledku :-)
pusta
@yavanna , som veľmi rada, že si našla, čo si hľadala, môžeš to náležite využiť.
dakujem.
pusta
@babkamt , aj chutné, aj dobre vyzerá, je to úžasný koláč.
nuž čo, upeč sebe pre radosť, nepokazí sa, to mi môžeš veriť.
dakujem ti za pochvalu i za uloženie rp do kk.
mariamka
to je kolac "cestovatel" ked presiel pol Europy.. :) a vsade sa udomacnil .. krasny, mekky, vonavy, a pekny aj na efekt, profesionalne ako vzdy p. @pusta
afataga
kynute mam rada, vyzera vyborne, ale na toto ja nemam nervy
pusta
@mariamka , teda prešiel veru pol Európy, ved mal aj dosť času od 13. storočia. už sa objavuje aj u nás doma na Slovensku :-)
nezanbuj ma, prosím - na staré kolená sa červenám :-)
ale z celého srdca ti dakujem za krásne ohodnotenie mojej skromnej snahy.
pusta
@afataga , nie je to vôbec ťažké, len som si dala trošku záležať na podrobnejšom popise a fotodokumentácii.
veľmi pekne ti dakujem za pochvalu. :-)
pusta
@medovnicek , som rada, že si si recept odložila.
veľmi pekne ti dakujem za uloženie i za pochvalu :-)
iva63
ďakujem Ti za recept, rada si ho odložím do kk a vyskúšam... zajtra robím tvoje škoricové tulipánky a určite príde rad aj na tento sladký pletenec... chválli znovu precízne spracovanie a zdokumentovanie receptu
sonulienka
Áno je to výborný koláčik aj ja ho robievam aj sem na varechu som ho už dala.
pusta
@sonulienka ,videla som tvoj Estónsky kringel, máš ho veľmi krásny, môj sa mu tvarom nemôže rovnať :-). aj som váhala, či pridám svoj recept. potom sa predsa rozhodla, lebo mám iné zloženie cesta a odlišný postup pri narezaní závinov a splietaní, ja som robila z 2 kusov.
máš pravdu, je výborný.
dakujem.
pusta
@ivka63 , som veľmi rada, že ho máš v kk a teší ma, že dnes robíš moje tulipány. určite sa oba ro vydaria,
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie, od teba si to veľmi vážim :-)
hannah22
tiež som našla kringel na nete a vyskúšala , škoricový s datlovým sirupom ako náhradou za cukor a orechový s škoricou a stéviou,...@pusta má pravdu je fantastický a efektný, jednoducho zaujímavý, chutil a bude patrit medzi oblúbené v rodine, máš ako vždy perfektné spracovanie receptu..... :))
pusta
@hannah22 , som veľmi rada, že si ho zaradila medzi vaše obľúbené a vyskúšala.
aj u nás je to tak.
dakujem.
sany11
Nadherné,krásne,oceňujem dobre vysvetleny postup,fotky.krásna práca.
safran
tak takýto škoricový by som si dala hneď :-)
ten návod z netu vyzerá, že by som to možno zvládla :-)
pusta
@safran , v pohode by si to podľa postupu a návodu zvládla, veľmi sa mi žiada sladké, musím zopakovať tento vynikajúci kysnutý koláč, takú chuť som dostala :-)
aj tie škoricové briošky by si zvládla, sú nielen efektné, ale tiež výborné
kadgam8
Do škorice som pridala aj kakao a hnedý cukor. Minule mi veľmi chutil, ale žiadala sa mi výraznejšia plnka.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha