Foto: cesminaz
Z listov Moruše sa väčšinou robí Sarma,tak isto ako z hroznových.Ale dá sa z nich spraviť aj skvelá príloha,či hlavné jedlo ;-) V dedinke Zobraziť celý popisZ listov Moruše sa väčšinou robí Sarma,tak isto ako z hroznových.Ale dá sa z nich spraviť aj skvelá príloha,či hlavné jedlo ;-) V dedinke mojej svokry,je toto velmi obľúbený pokrm,ktorý sa robí aj na obmenu so špenátovými listami :-) a občas sa pridá aj mleté mäso ;-D
porcie
tepelná úprava
Postup
-
1
Strom Moruše v našej záhrade...
-
2
Listy sú krásne velké,ale ešte mladé a jemnučké.Majú jemne korenistú chuť,používajú sa okrem iného na sarmu,alebo aj na šalát.Listy nakrájate(môžte pridať aj hroznové) ako riadny šalát,osolíte,dáte trocha olej,citron a máte perfektný zdravý šalátik ;-) https://www.google.de/search?q=dut+yapra%C4%9F%C4%B1+yemekleri&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oWxyU9m1HKbFyQPZr4DoAQ&ved=0CEYQsAQ&biw=1008&bih=479 Pridávam tento link,ako inšpiráciu na jedlá z týchto listov :-)
-
3
Takže..nazbierame si poriadnu misku listov,ktoré najprv umyjeme a potom nakrajame..Potrebujeme 2 velké hrste,už pokrájaných listov.
-
4
Do panvici dáme štvrťku masla a nakrájanú cibulu,ktorú trocha osolíme.Usmažíme ju do sklovita..
-
5
Pridáme 2Pl salçe a necháme ju minutku popiecť..vtedy dostane lepšiu chuť :-)
-
6
Pridáme listy,osolíme a necháme chvílu poškvrčať,aby trocha spadli.
-
7
Polejeme 1/2 litrom vody a zakryté dusíme do mäkka,asi 45 minut.Medzitým premiešavame a dolievame este vodu.
-
8
Ja som minula dokopy 1L vody na toto jedlo,ako sa dusilo,tak som stale este po 2-3dl podlievala.Musí mať stále trocha šťavy,niečo ako omáčku..
-
9
Ked sú už listy mäkkučké,ochutnáme,ak treba osolíme a potom urobíme vareškou 3 jamky,do ktorých klepneme vajce :-)
-
10
Necháme chvílu dusiť,aby sa vajíčka udusili..ak chcete môžte pichnúť do žľtka,aby sa trocha roztieklo..alebo ich v tom rozmiesat :-)
-
11
Ak chcete,vajce osolte a môžte podávať ;-) Dusené listy Moruše chutia ako špenát,len s tým rozdielom,že sa dlhšie dusia. Prajem dobrú chuť ..
-
12
Listy Moruše,okrem toho že sa využívajú v kuchyňi,sú aj strašne zdravé. 100g už sušených listov obsahuje: Kalcium 2700mg(to je 6x viac než zelený čaj),Železo 44mg,Nátrium 3,4mg,Kalium 3400mg,Karoten 7,4mg a vitamíny A,B1,B2,B3,C,Fosfor,Mangan, Fluor,vlákniny,Zinok a aj 17-toraké Aminokyseliny.A čo je velmi obdivuhodné,že listy obsahujú jeden Alkaloid menom Deoxynojirimycin,ktorý sa nevyskytuje v žiadnej inej rastline na svete.Je vedecky dokázané,že tento Alkaloid znižuje hladinu cukru v krvi,čiže je velmi dobrým liekom proti Diabetes.Vraj 3g listov denne znížia hladinu cukru o 3x viac,než liek na Diabetes...A toto sú len množstvá v sušených listoch...tak si viete predstaviť,že čerstvé listy sú akým zdrojom "vitamínov" pre náš organizmus ;-DD No a k tomu sa ešte aj "najeme"!! Tieto vedomosti sú zo stránky : Vitalstoffmedizin Dr.Heinz Lüscher.
a tu je link Dr.Lüschera vitalstoffmedizin.ch/index.php/de/wirkstoffe/maulbeer...
a z morušových listov zvlášť, len škoda, že hodváb z tých výlučkov nevieme urobiť:)),milá @cesminaz