Dukátové buchtičky

tatranka - fotkatatranka, 16. júna 2010
Dukátové buchtičky
Foto: tatranka

Zvyknem ich robiť mojim vnúčatám malým aj veľkým. Robím ich v mikrovlnej rúre na funkcii crisp. Je ich hodne, preto si zvyknem aj namraziť Zobraziť celý popisZvyknem ich robiť mojim vnúčatám malým aj veľkým. Robím ich v mikrovlnej rúre na funkcii crisp. Je ich hodne, preto si zvyknem aj namraziť a použiť ich pár kúskov za obedom ako zákusok.

8
porcií
80 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
400 g
50 g
50 g
štvorček
80 g
2 kusy
2 dcl
pol káv.lyž.
Krém:
1 bal
100 g
1  sáčok
2
6 dcl




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme kvások ,ktorý sme si pripravili z 1,5 dcl teplého mlieka,trochou múky,lyžičkou cukru.Keď kvások nakysne vlejeme ho do múky v ktorú sme osolili vliali do nej rozpustený tuk a žĺtka.Pridáme zvyšné,teplé mlieko a vypracujeme vláčne cesto,ktoré sa nalepí na misu. Necháme vykysnúť.

  2. 2

    Na lopári cesto spracujem a našúľam z neho pramene.Z tých odkrajujem malé kúsky a formujem buchtičky.Ukladám na vymastený plech .Kladiem ich tesne vedľa seba a mastím rozpusteným maslom,alebo olejom. Takto ich vyukladám tesne vedľa seba až mi pokryjú celý plech.

    Dukátové buchtičky - obrázok 2
  3. 3

    Pečiem ich v mikrovlnnej trúbe,na funkcii crisp,asi 18 minút.

    Dukátové buchtičky - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Mlieko s cukrom a vanilkou dám variť. V malom množstve studeného mlieka rozmiešam zlatý klas,žĺtka ,štipku soli a pridám k variacemu mlieku.Keď je krém prevretý,treba ho stále miešať,aby sa neutvorila koža.Ako prevenciu,kvapnem pár kvapiek ol.oleja.Nakoniec do schladeného pridám rum,alebo rumovú arómu. Týmto krémom polejem buchtičky.Na prilepšenie sem tam polejem čokoládou a prilepším ovocím.

Diskusia k receptu

tinca
@tatranka nááádhera,hneď by som si dala, už som veru dávno nerobila. Ukladám aj tvoje do KK :-))
evas13
Tatranka tie tvoje dukatové by som si dala hneď. Miľujem ich, len ich nerobím, nemám pre koho, manžel to nepapá.
zitar
No, úžasné. Dúfam, že sa nič nestane, ak ich upečiem v obyčajnej elektrickej rúre
sjuz
tie sú krásne... manžel by si pochutil...:)
hortenzia51
ďakujem Tatranka-Martuška za dobrú inšpiráciu.. hneď idem zamiesiť cesto...dám tak isto aj jahodky tie máme toho roku veľa.....
vieš nás potešiť tu aj na pokeci svojimi receptami,srdečná vďaka........
tatranka
Ahoj Zdenka,som rada,že sa mi predsa našla.Som tu krátko,ale sa mi to tu páči.
babidka
dukatove buchticky je snad jedine sladke jedlo , ktore nemam rada od detstva :-) ale detom som ich robievala - tie ich milovali .Mna viac zaujal sposob , akym si ich piekla . Aj moja mikrovlnka ma funkciu crisp ale na take nieco som ju nepouzila . Ma par otazok :To sa ti vmesti cela davka cesta do toho taniera ? Zapinas to manualne alebi pouzivas funkciu 6 zmysel ? ruru predhrievas alebo to iba zapnes na tych 18 minut ? ja mam MR Whirpool JT 359 , sudim ze budes mat nieco velmi podobne ...
tatranka
Babidka,celá dávka sa mi nezmestí .Robievam ešte vždy jysnuté väčšie orechové rožky.To je dávka na normálny plech.Ale takto ich mám raz-dva.
Rúru nepredhrievam,ale zapnem manuálne funkciu crisp.na 17-18 minút.Veď cez sklené okienko na ne vidíš a môžeš si dĺžku sama kontrolovať.Keď sú na vrchu pekné ružové.tak ich vyberám.
Tak robievam aj pečené mäsko,pizu,a iné veci.
1x 45678
duschko
Ozaj to v tej mikrovlnke tak pecie. Dukatove buchticky tak robievame odkedy mame mikrovlnku s touto funkciou. Taktiez pizu. Su vynikajuce. Dokonca je to uspornejsie ako v el. rure a zda sa mi aj rychlejsie.
tatranka
Veľa vecí robím v mikrovlnej rúre na funkcii crisp.Je to rýchlo a nemusím hnať veľkú rúru.
jurka
Tatranka, prosim Ta, co znamena "Na lopári cesto spracujem..." Treba ho znova prehnietit? A ked nalozis buchticky do pekaca, nechavas ich este vykysnut? Davas ich do vyhriatej mikrovlnky, alebo rovno iba zapiect? Dakujem.
tatranka
@jurka presne si to správne pochopila.Keď cesto na múkou poprášenú dosku vyklopím,dobre ho ešte spracujem,aby som vytlačila z cesta vzduch a bublinky.Potom urobím dlhšie šúlky,ktoré porežem na rovnaké kúsky a robím z nich buchtičky,ktoré ukladám do mikrovlnného vymasteného okrúhleho plechu.Nechám asi 10 minút podkysnúť a pečiem.
jurka
Aha, a ja som vzdy opatrne, aby mi bublinky v ceste nepopukali a zostalo ich tam co najviac. Myslela som, ze o to ide. Hm, preto mi doteraz kysnute veci nevychadzali a tak som ich ani nerobievala. Dakujem velmi pekne za radu. Buchticky co najskor vyskusam.
katull
@tatranka nie je tam vela mlieka? mne sa to v nom utopilo, tak som musela dosypat muku....
tatranka
@katull mrzí ma,ale máš pravdu.Dávku mám na duplom.Všetko som pokrátila na polovicu,len mlieko mi ušlo.Prepáč a ďakujem.Chybu opravím.Má tam byť 2 dcl mlieka.Pekné sviatky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia