Dukátové buchtičky

Autor receptu: tatranka

Zvyknem ich robiť mojim vnúčatám malým aj veľkým. Robím ich v mikrovlnej rúre na funkcii crisp. Je ich hodne, preto si zvyknem aj namraziť a použiť ich pár kúskov za obedom ako zákusok.

8
porcií
80 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do múky pridáme kvások ,ktorý sme si pripravili z 1,5 dcl teplého mlieka,trochou múky,lyžičkou cukru.Keď kvások nakysne vlejeme ho do múky v ktorú sme osolili vliali do nej rozpustený tuk a žĺtka.Pridáme zvyšné,teplé mlieko a vypracujeme vláčne cesto,ktoré sa nalepí na misu. Necháme vykysnúť.
  2. Na lopári cesto spracujem a našúľam z neho pramene.Z tých odkrajujem malé kúsky a formujem buchtičky.Ukladám na vymastený plech .Kladiem ich tesne vedľa seba a mastím rozpusteným maslom,alebo olejom. Takto ich vyukladám tesne vedľa seba až mi pokryjú celý plech.
  3. Pečiem ich v mikrovlnnej trúbe,na funkcii crisp,asi 18 minút.
  4. Krém: Mlieko s cukrom a vanilkou dám variť. V malom množstve studeného mlieka rozmiešam zlatý klas,žĺtka ,štipku soli a pridám k variacemu mlieku.Keď je krém prevretý,treba ho stále miešať,aby sa neutvorila koža.Ako prevenciu,kvapnem pár kvapiek ol.oleja.Nakoniec do schladeného pridám rum,alebo rumovú arómu. Týmto krémom polejem buchtičky.Na prilepšenie sem tam polejem čokoládou a prilepším ovocím.