Dukátové buchtičky
Autor receptu: tatranka
Zvyknem ich robiť mojim vnúčatám malým aj veľkým. Robím ich v mikrovlnej rúre na funkcii crisp. Je ich hodne, preto si zvyknem aj namraziť a použiť ich pár kúskov za obedom ako zákusok.
8 porcií |
80 minút príprava |
16 minút tepelná úprava |
Postup
- Do múky pridáme kvások ,ktorý sme si pripravili z 1,5 dcl teplého mlieka,trochou múky,lyžičkou cukru.Keď kvások nakysne vlejeme ho do múky v ktorú sme osolili vliali do nej rozpustený tuk a žĺtka.Pridáme zvyšné,teplé mlieko a vypracujeme vláčne cesto,ktoré sa nalepí na misu.
Necháme vykysnúť.
- Na lopári cesto spracujem a našúľam z neho pramene.Z tých odkrajujem malé kúsky a formujem buchtičky.Ukladám na vymastený plech .Kladiem ich tesne vedľa seba a mastím rozpusteným maslom,alebo olejom.
Takto ich vyukladám tesne vedľa seba až mi pokryjú celý plech.
- Pečiem ich v mikrovlnnej trúbe,na funkcii crisp,asi 18 minút.
- Krém: Mlieko s cukrom a vanilkou dám variť.
V malom množstve studeného mlieka rozmiešam zlatý klas,žĺtka ,štipku soli a pridám k variacemu mlieku.Keď je krém prevretý,treba ho stále miešať,aby sa neutvorila koža.Ako prevenciu,kvapnem pár kvapiek ol.oleja.Nakoniec do schladeného pridám rum,alebo rumovú arómu.
Týmto krémom polejem buchtičky.Na prilepšenie sem tam polejem čokoládou a prilepším ovocím.