Držky zapekané pikantné s čiernym pivom fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 2. júla 2015

Tento recept mal dnes premiéru no po jedení pri nej neostane. Takto upravené držky sú tak chuťovo dobré. Je to podstate perkelt na spôsob špekáčiky na čiernom pive od @kimlo , len upravený na držky. Robil som to rímskom hrnci ma to nevýhodu, že to dlhšie trvá zas na druhej strane netreba s tým nič iné robiť, len vytiahnuť hotové a jesť.

6-8
porcií
20 minút
príprava
120 alebo 80 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg predvarené
600 g
300 g
350 g rôzna
200 g
6 ks
0,5 l
6 strúčikov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si všetky suroviny. Ja som použil 6 ks feferónov nebojte sa po tejto úprave je to, len mierne pikantné.

    Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Údené je lepšie ak je poriadne zaúdené. Očistím a pokrájam na hrubé pásiky ako držky. Tak isto aj papriky. Cesnak pokrájam na plátky. Z feferónov odstránim stopky a pokrájam na kúsky. cibuľu som pokrájal na pol mesiace. Zoberiem rímsky hrniec na spodok dám trochu cibule a papriky.

    Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej pridám vrstvu držiek a údeného, cesnak a zas cibuľu. Na cibuľu držky, údené a tak vrstvím až všetko miniem.

    Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cibuľou robím tak aby ostala aj na vrch posypať ňou.

    Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď to mám takto naukladané, tak si rozmiešam kečup s trochou piva a polejem po celom vrchu surovín. A zvyšok piva krajom hrnca vlejem do neho. Hrniec prikryjem druhou polkou a dám do studenej rúry, aby nepraskol. Rúru zapnem na 200°C na 2 hodiny a viac sa o to nestarám. Čas treba prispôsobiť typu rúry. Ak však použijeme smaltový pekáč tak rúru zohrejem na 200°C a pečiem 80 minút. Tak si vyberte v rímskom hrnci je to zas chutnejšie, len mu pol hodiny trvá než sa riadne zohreje.

    Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúra mi dopiekla nechal som to v nej postať a až potom som to vytiahol a poviem Vám ta vôňa jedna báseň. Jedna časť obrázku je matná to robila para z jedla.

    Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dá sa to jesť s knedľou aj s chlebom trebárs aj zo zemiakmi. No s čerstvým chlebom je to najlepšie. Takže ak som Vám urobil chuť som rád. Želám Vám dobrú chuť. Je to niečo iné ako na sporáku varené.

    Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Tak podobnú to dobrotu si doprajem rád a často. U mňa si si s Tvojim 5* „pacalom“ naozaj šplhol, @patroveckypitrs vzácny kamarát, krstený Hornádom ako ja. Najlepšie držky už dávno robili v motoreste EVA pri Fige. Tam som sebe i mojemu „štábu“ vždy nariadil pauzu. Už som sa z toho Varecha.sk „vyspovedal“ aj v tomto mojom rcp a dnes „dupľa“!  varecha.pravda.sk/recepty/prudkojedly-paprikas-na-smotane...

Práve preto mám rád „pusipajtášov“ s rovnakou krvnou skupinou tu na Vareške. Informuje, radí a zároveň aj inšpiruje do našich pokusov a kompilácii. Výsledkom sú naplnené chute, plné „benďovi“, dobré sníčky a nádeje, že sa opäť niečo nové objaví. Len naďalej čaruj v „šurci“ a rob ľuďom dobré „šmaky“ a povzbudzuj k iniciatívam. Pozdravujem Ťa úprimne srdečne, tak ako aj naše rodné Košice, malé a veľké korzo, „Mókušku“, Dvanástich apoštolov i „karčmu U smarkateho“! Delo del, prala!
No poviem vám rok som sa na to strojila to upiecť. Mám aj ten hrniec, tak som to robila v ňom. Je to báseň, dobrota. Dokonca sme ešte aj hrniec vytierali chlebom. Banujem, že som to už skôr nerobila.

Pridaj komentár k receptu: