Držky z pod Inovca fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 14. januára 2017

Takto sa robia držky u nás. Dávam návod, ak by niekomu prišli na chuť, ako nám. Je to dosť pikantné a pre milovníkov držiek veľmi dobré jedlo. Preto odporúčam pripraviť pivo aj na hasenie plameňa v ústach.

6-8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny. Tá zabíjačková slanina, to je podstate varený bôčik s mletou paprikou. Cesnak posekám na drobno. Cibuľu krájam na pol mesiace na hrubšie. Papriku na 1,5 cm kocky. Feferónky posekám na drobno. Slaninu jednu aj druhu krájam na 1 až 1,5 cm kocky.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do 1 väčšieho hrnca dám za lyžicu oleja a na ňu údenú slaninu aj cibuľu. Dusím to až sa slanina dobré stopí a cibuľa ostane skoro na kašu.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz pridám pripravené papriky a nechám dusiť do mäkká.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ do 2 menšieho hrnca dám lyžicu oleja a na to zabíjačkovú slaninu. Nechám čo najviac roztopiť, nech je tam hodne masti z nej.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na to teraz pridám feferóny dusiť.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prejdem na 1 hrniec paprika sa dobré podusila, tak tam dám držky premiešam a pridám mletú pikantnú papriku. Chvíľu podusím za stáleho miešania a zalejem pivom. Pozor trochu to bude peniť. To prestane pomiešam a zakryjem nech sa držky varia do mäkká za občasného miešania. Tiež osolím a pridám bujón.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prejdem na druhy hrniec do ktorého dám cesnak premiešam chvíľu, nech zavonia.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odstavím zo sporáka a pridám mletú červenú papriku sladkú. Dobré pomiešam nech sa paprika na masti roztopí.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dám znovu na sporák a nalejem pasírované paradajky a nechám asi päť minút povariť. V druhom hrnci mám hotové. odstavím zo sporáku.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ak v prvom hrnci mám už aj držky mäkké tak -

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    - vylejem s druhého hrnca pripravenú zmes k držkám a premiešam. Nechám tak 5 minút spolu povariť. Odstavím zo sporáku a nechám tak 15 minút chladnúť nech prejdu spolu chute. To za prvé a za druhe nech vás to nepáli dva krát. Horúce a pikantné.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dávam do hlbokého taniera dobrý chlieb k tomu a s chuťou do toho a do kropají na čele. Takže majte pivo a uterák pri sebe. Želám aj vám dobrú chuť.

    Držky z pod Inovca (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
... veľká červená dáva! Ideme na to ...! ... a v pauzách, držky alla kamarát @patroveckypitrs spod Inovca. Kto nešoféruje, môže aj dobré orosené! Aj keď nikdy nezabudnem na "pacal paprikáš" v motoreste Eva Figa, dal by som si aj tieto. Zaraz, učkaj, fčil, teraz hňedki a zajedal dobrým voňavým domácim chlebíkom! Hodnotím vysoko pozitívne a všetko, čo má nohy, odkazujem k Tebe od "fruštiku" až po druhú večeru!
Tak prečo tu nakúkam,ak variť nebudem?Ale také lákavé jedlo,že hneď pridám 5* a recept ukladám.Narobil si chute,nikdy som to nevarila,ale možná niekedy bude príležitosť pre väčšiu spoločnosť :-).
5*, uložení jasné a držky v jakékoliv úpravě. Jen musím počkat na letní kuchyň abych je mohl pořádně uvařit a nemusel se stěhovat na dvorek. Díky za recept a srdečné pozdravy od nás.
Fíííha, tieto držky sú pre oslavy ako stvorené, dobre sa na ne pije, nie sú náročné na prípravu a držkovým musia určite chutiť. Dávam päť hviezdičiek a ďakujem za recept.
Tak som to včera ráno uvarila a veru chutilo. Jednu chybu to malo, že šesť až osem porcií, ale moji traja chlapi to zjedli na posedenie. Až som sa usmievala, akou radosťou sa kŕmili. Vďaka za recept.
Je to možné čo sú držkové dni? Tak si ma navnadil, že ja čo nemusím držky som ich včera tiež uvarila. Touto úpravou sú ohromné, len feferóny som dala menej. Chutilo aj nám. Budú častejšie aj u nás.
No to je "hustý" recept. 5*. Typický pre autora. Od neho mám uložené asi všetko. Vďaka. Zahajujem doma boj o držkové jedlá. Keď nevyhrám, nevadí, zje aspoň náš dedko, ten to miluje. Ale čo jeho pankreas? Asi zminimalizujem feferóny. Fakt to tak smrdí ako poznamenáva klukodvody? Máme malý byt..., nieže ma vyhodia aj susedia, nielen família z bloku?
Ďakujem @Sonulienka a @Katkos za komentáre. Čí smrdia držky - áno, ale čerstvé. Ja kupujem predvarené tie nie ,no aj tie len opláchnem pod tečúcou vodou. No a pri tomto recepte, keby aj trochu voňali taj tie suroviny to prerazia. A keď je to dosť pikantné tak to doladím lyžicou cukru, ten to zmierni.
ako montaznik, som prebrazdil celu nasu vlast krizom krazom a v kazdom meste sa nasla nejaka delikatesa- specialita, ktoru sme si vzdy radi kupovali napriklad v nitre- polovnicky gulas, v bratislave - galantska rostena, na morave - utopence, v cechach- hovadzie gulase a velmi chutne ranajkove salaty, a na podobne drzky som vtedy chodil v topolcanoch, tam to vtedy bolo labuznicke jedlo, malo to nazov, ,,drzky na paprike,, prajem vsetkym dobru chut!

Pridaj komentár k receptu: