Foto: patroveckypitrs
Takto sa robia držky u nás. Dávam návod, ak by niekomu prišli na chuť, ako nám. Je to dosť pikantné a pre milovníkov držiek Zobraziť celý popisTakto sa robia držky u nás. Dávam návod, ak by niekomu prišli na chuť, ako nám. Je to dosť pikantné a pre milovníkov držiek veľmi dobré jedlo. Preto odporúčam pripraviť pivo aj na hasenie plameňa v ústach.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravím si suroviny. Tá zabíjačková slanina, to je podstate varený bôčik s mletou paprikou. Cesnak posekám na drobno. Cibuľu krájam na pol mesiace na hrubšie. Papriku na 1,5 cm kocky. Feferónky posekám na drobno. Slaninu jednu aj druhu krájam na 1 až 1,5 cm kocky.
-
2
Do 1 väčšieho hrnca dám za lyžicu oleja a na ňu údenú slaninu aj cibuľu. Dusím to až sa slanina dobré stopí a cibuľa ostane skoro na kašu.
-
3
Teraz pridám pripravené papriky a nechám dusiť do mäkká.
-
4
Zatiaľ do 2 menšieho hrnca dám lyžicu oleja a na to zabíjačkovú slaninu. Nechám čo najviac roztopiť, nech je tam hodne masti z nej.
-
5
Na to teraz pridám feferóny dusiť.
-
6
Prejdem na 1 hrniec paprika sa dobré podusila, tak tam dám držky premiešam a pridám mletú pikantnú papriku. Chvíľu podusím za stáleho miešania a zalejem pivom. Pozor trochu to bude peniť. To prestane pomiešam a zakryjem nech sa držky varia do mäkká za občasného miešania. Tiež osolím a pridám bujón.
-
7
Prejdem na druhy hrniec do ktorého dám cesnak premiešam chvíľu, nech zavonia.
-
8
Odstavím zo sporáka a pridám mletú červenú papriku sladkú. Dobré pomiešam nech sa paprika na masti roztopí.
-
9
Dám znovu na sporák a nalejem pasírované paradajky a nechám asi päť minút povariť. V druhom hrnci mám hotové. odstavím zo sporáku.
-
10
Ak v prvom hrnci mám už aj držky mäkké tak -
-
11
- vylejem s druhého hrnca pripravenú zmes k držkám a premiešam. Nechám tak 5 minút spolu povariť. Odstavím zo sporáku a nechám tak 15 minút chladnúť nech prejdu spolu chute. To za prvé a za druhe nech vás to nepáli dva krát. Horúce a pikantné.
-
12
Dávam do hlbokého taniera dobrý chlieb k tomu a s chuťou do toho a do kropají na čele. Takže majte pivo a uterák pri sebe. Želám aj vám dobrú chuť.
Diskusia k receptu