Double Dee labužníka

sracz - fotkasracz, 11. apríla 2010
Double Dee labužníka
Foto: sracz

..... každý človek na svete má rád kurčacie mäso! Táto úprava pochádza z receptára mojej krásnej pani a ja Vám ho veľmi rád postupujem. Zobraziť celý popis..... každý človek na svete má rád kurčacie mäso! Táto úprava pochádza z receptára mojej krásnej pani a ja Vám ho veľmi rád postupujem. Jeho príprava je jednoduchá, rýchla a vhodná na bežné i sviatočné dni.

4
porcie
12´ minút
príprava
30´ minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1/4 l
1/8 l
1/8 l
4 ks
3÷4 PL
3÷4 PL
podľa potreby podľa chuti




Postup

  1. 1

    - spravidla začíname mäsom, tentoraz to budú kurčacie prsia (veľkosť 2D), ktoré vykostíme, zbavíme kože, odblaníme, umyjeme a osušíme; každý kus pozdĺžne prerežeme na dva približne (~) 1 cm plátky, ktoré jemne vyklepeme na obidvoch stranách a niekoľkokrát poprepichujeme vidličkou (ja som použil 15 hrotový „štychač“), osolíme a okoreníme MČK; necháme chvíľočku odpočinúť a medzitým do širokej panvice dáme ~ 3 PL oleja a zohrejeme ho na „prevádzkovú“ teplotu; do pracovného plytkého taniera (plátu) rozprestrieme ~ 2 PL hladkej múky a do druhého taniera rozbijeme a vidličkou (metličkou) rozšľaháme 4 čerstvé vajíčka.

  2. 2

    – oddychnuté plátky kurčacích pŕs nežne oblečieme do dvojitého „pyžamka“ => t.j. do múky a do vajíčka a ešte krát do múky a do vajíčka (pretože Vás mám veľmi rád a hlboko si Vás ctím a vážim, prezradím Vám jeden z mojich tajných krokov: do druhého vajíčkového „povojníčka“ pridám ešte 2 PL drveného syra Parmigiano Reggiano, ale pripomeniem, že aj tvrdý oštiepok robí v tomto „závoji“ zázraky; v rozohriatom oleji obojstranne vypražíme operinkované mäsko (~ 4´na každej strane); po vypražení plátky uložíme na pracovný plát, vystlaný Al_fóliou a papierovým obrúskom, zabalíme a druhým plátom zakryjeme (udržujeme v teple).

  3. 3

    – v panvici ponecháme max. 3 PL výpeku (ak je ho viac odlejeme), v ktorom ponecháme aj kúsočky zoškrabané z jej dna; pridáme 3 kopcovité ČL hladkej múky a pri priemernej teplote priebežne nerezovou metličkou premiešavame, až vznikne zlatohnedá tekutá masa; pokračujeme v premiešavaní a prilievame ¼ l kuracieho vývaru, až cítime zhustnutie omáčky; bez prestávky premiešavame a prilievame ⅛ l plnotučného mlieka, ktoré má izbovú teplotu; zostavu privedieme do varu, stĺmime teplotu na priemer a dochutíme soľou, MČK a čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou (moja milovaná babička, Lady Ann_blahej pamäti, petržlenovú vňať používala často a všade, moja krajšia polovička, Mária Constance, si spomína, že ju jedla aj v jej prívarku zo zelenej fazuľky).

  4. 4

    Servírovanie: à 2ks na plytkých tanieroch; podávame so zemiakovou kašou (pyré España = hotovú kašu umiestniť ~ v 5 cm hrúbke na pekáč, nožom naznačiť porcie a do prostriedku každej naberačkou urobiť jamku, do ktorej rozbiť vajíčko a nechať ich, 5´÷7´, zapiecť v rúre); na šalátové lôžko (2÷3 listy) položíme vyprážané kurčacie Double Dee, oblejeme ich perinkovou omáčkou a tanier dozdobíme plátkami čerstvej papriky rôznych farieb, paradajok, vetvičkou petržlenu, ....... !

  5. 5

    Poznámka: Do tejto omáčky môžeme pridať aj iné bylinky a zelinky, mladú žihľavu, púpavu, pažítku, tymián, taragón, bazalku, ......., a ak Vaše deti nechcú jesť špenát, tak aj jeho nadrobno posekané mladé listočky. A na úplný záver ešte jedna rada naviac pre tých, ktorí majú vyprážané mäsko (bársaké) radi viac šťavnaté – po vypražení ho ihneď ponorte, na pár minút, do vriaceho kuracieho vývaru; to isté platí aj v prípade, že Vám ostane mäso z tohoto receptu aj do druhého dňa, čo sa u mňa ešte nikdy nestalo!

Diskusia k receptu

evusik
pekný recept, z láskou popísaný a určite tak aj pripravovaný a výraz "oblečieme do dvojitého pyžamka" nemá chybu :-)
bambulka51
Celkom obyčajný recept ,ale krásne opísaný.Vidieť,že máš na jeho prípravu krásne spomienky.DíKY.
hanina
Pripájam sa s láskou písaný - lenže pre mňa je strašne dlhý. Vďaka.
sracz
Všetkým Vám buď srdečná vďaka za komentáre! Ja píšem recepty rozsahom tak, aby ich mohli variť všetci elévi i slobodní, ovdovení, opustení, hladom a inak týraní muži! Každý si dokáže z takto napísaného receptu vybrať iba to, čo potrebuje. Prajem Vám krásne dni plné Slniečka a usmievavých ľudí!
cistinka
Krásne jedlo, krásny názov, krásne napísaný recept...
sracz
Teším sa z Vašej chute! Mňamky, mňamy a mňamčatá, to je ono! Som na výsosť rád a spokojný, keď bárs-akým spôsobom sa mi podarí urobiť ľuďom potešenie a radosť!
jozka2
velmi zaujimave a vyzera chutne hlavne ked je navsteva no ja si ho urobim na nedelu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia