Foto: sracz
..... každý človek na svete má rád kurčacie mäso! Táto úprava pochádza z receptára mojej krásnej pani a ja Vám ho veľmi rád postupujem. Zobraziť celý popis..... každý človek na svete má rád kurčacie mäso! Táto úprava pochádza z receptára mojej krásnej pani a ja Vám ho veľmi rád postupujem. Jeho príprava je jednoduchá, rýchla a vhodná na bežné i sviatočné dni.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
- spravidla začíname mäsom, tentoraz to budú kurčacie prsia (veľkosť 2D), ktoré vykostíme, zbavíme kože, odblaníme, umyjeme a osušíme; každý kus pozdĺžne prerežeme na dva približne (~) 1 cm plátky, ktoré jemne vyklepeme na obidvoch stranách a niekoľkokrát poprepichujeme vidličkou (ja som použil 15 hrotový „štychač“), osolíme a okoreníme MČK; necháme chvíľočku odpočinúť a medzitým do širokej panvice dáme ~ 3 PL oleja a zohrejeme ho na „prevádzkovú“ teplotu; do pracovného plytkého taniera (plátu) rozprestrieme ~ 2 PL hladkej múky a do druhého taniera rozbijeme a vidličkou (metličkou) rozšľaháme 4 čerstvé vajíčka.
- 2
– oddychnuté plátky kurčacích pŕs nežne oblečieme do dvojitého „pyžamka“ => t.j. do múky a do vajíčka a ešte krát do múky a do vajíčka (pretože Vás mám veľmi rád a hlboko si Vás ctím a vážim, prezradím Vám jeden z mojich tajných krokov: do druhého vajíčkového „povojníčka“ pridám ešte 2 PL drveného syra Parmigiano Reggiano, ale pripomeniem, že aj tvrdý oštiepok robí v tomto „závoji“ zázraky; v rozohriatom oleji obojstranne vypražíme operinkované mäsko (~ 4´na každej strane); po vypražení plátky uložíme na pracovný plát, vystlaný Al_fóliou a papierovým obrúskom, zabalíme a druhým plátom zakryjeme (udržujeme v teple).
- 3
– v panvici ponecháme max. 3 PL výpeku (ak je ho viac odlejeme), v ktorom ponecháme aj kúsočky zoškrabané z jej dna; pridáme 3 kopcovité ČL hladkej múky a pri priemernej teplote priebežne nerezovou metličkou premiešavame, až vznikne zlatohnedá tekutá masa; pokračujeme v premiešavaní a prilievame ¼ l kuracieho vývaru, až cítime zhustnutie omáčky; bez prestávky premiešavame a prilievame ⅛ l plnotučného mlieka, ktoré má izbovú teplotu; zostavu privedieme do varu, stĺmime teplotu na priemer a dochutíme soľou, MČK a čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou (moja milovaná babička, Lady Ann_blahej pamäti, petržlenovú vňať používala často a všade, moja krajšia polovička, Mária Constance, si spomína, že ju jedla aj v jej prívarku zo zelenej fazuľky).
- 4
Servírovanie: à 2ks na plytkých tanieroch; podávame so zemiakovou kašou (pyré España = hotovú kašu umiestniť ~ v 5 cm hrúbke na pekáč, nožom naznačiť porcie a do prostriedku každej naberačkou urobiť jamku, do ktorej rozbiť vajíčko a nechať ich, 5´÷7´, zapiecť v rúre); na šalátové lôžko (2÷3 listy) položíme vyprážané kurčacie Double Dee, oblejeme ich perinkovou omáčkou a tanier dozdobíme plátkami čerstvej papriky rôznych farieb, paradajok, vetvičkou petržlenu, ....... !
- 5
Poznámka: Do tejto omáčky môžeme pridať aj iné bylinky a zelinky, mladú žihľavu, púpavu, pažítku, tymián, taragón, bazalku, ......., a ak Vaše deti nechcú jesť špenát, tak aj jeho nadrobno posekané mladé listočky. A na úplný záver ešte jedna rada naviac pre tých, ktorí majú vyprážané mäsko (bársaké) radi viac šťavnaté – po vypražení ho ihneď ponorte, na pár minút, do vriaceho kuracieho vývaru; to isté platí aj v prípade, že Vám ostane mäso z tohoto receptu aj do druhého dňa, čo sa u mňa ešte nikdy nestalo!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu