Foto: rennatte
Receptov na domáci jogurt tu je dosť, mám aj ja svoj jednoduchý vyskúšaný a nepridávam cukor ani džem, ale spracujem ho s čerstvým mäkkým Zobraziť celý popisReceptov na domáci jogurt tu je dosť, mám aj ja svoj jednoduchý vyskúšaný a nepridávam cukor ani džem, ale spracujem ho s čerstvým mäkkým ovocím na zdravý sýty nápoj.
porcií
príprava
na 50 °C
Postup
-
1
Hrniec a sklenenú misku vypláchneme vriacou vodou, koniec teplomera na zaváranie a plastovú varešku alebo silikónovú habarku ponoríme na chvíľu do vriacej vody. Mlieko vlejeme do hrnca, vložíme teplomer a varíme na teplotu 80°C
-
2
premiešame habarkou alebo plastovou vareškou (nie drevenou, lebo obsahuje mikróby z predchádzajúcich jedál, ktoré sme miešali a na to je jogurt citlivý) a necháme vychladnúť na 50°C
-
3
odlejeme si troška mlieka do misky, vmiešame jogurt a smotanu, vylejeme späť do mlieka, premiešame. Rúru zapneme na 50°C,
-
4
jogurtovú zmes vylejeme do čistých malých pohárov a zaviečkujeme. Dáme na plech a vložíme do rúry na 10 minút, vypneme a necháme v rúre, neotvárame. Po hodine znova zapneme na 50°C a proces zopakujeme, po vypnutí necháme v rúre celú noc, preto je dobré si výrobu jogurtu načasovať na večer. Proces ohrievania v rúre sa mi osvedčil, prikrývanie dekou alebo mikroténom, ako je vo väčšine receptoch udávané mi nezaručujú dostatočné teplo, ani radiátor nemám stále zapnutý.
-
5
Do nádoby na mixovanie vložíme mäkké ovocie (banány, maliny, jahody,,,), rozmixujeme, pridáme jeden hotový hustý domáci jogurt, dolejeme mliekom do požadovanej hustoty a premixujeme. Podľa chuti osladíme. Výborné osvieženie alebo výdatné zdravé raňajky, desiata
Diskusia k receptu